EUR: 325,43 Ft
CHF: 279,76 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Külföld

Pigmeustámadás! 30 embert mészároltak le az alacsony harcosok

Mintegy 30 ember életét vesztette és sokan mérgezett nyilaktól sebesültek meg, amikor pigmeus fegyveresek támadtak több alkalommal is egy falura a Kongói Demokratikus Köztársaság délkeleti felében – közölték helyi hatóságok csütörtökön.

A kongói hatóságok szerint a hétfőn és kedden történt támadások egy hosszabb időre visszatekintő konfliktus részét képezik a Tva törzshöz tartozó pigmeusok és a Luba elnevezésű rivális bantu népcsoport között.


Félix Prosper Basse alezredes, a kongói ENSZ-misszió (MONUSCO) szóvivője elmondta, hogy két burundi békefenntartót mérgezett nyilakkal sebesítettek meg hétfőn, amikor közbe akartak avatkozni. A világszervezet adatai szerint az idén mintegy száz ember vesztette életét a két népcsoport összecsapásaiban.

A rivális csoportok közötti harcokban jellemzően hagyományos fegyvereket (nyilat, késeket) használnak. A rajtaütések során a civil lakosságot sem kímélik, gyakran teljes településeket fosztanak ki és gyújtanak fel.

Az elsősorban alacsony termetükről ismert, vadászó-gyűjtögető életmódot folytató pigmeusok hosszú idő óta jogaik elismerését követelik a hatóságoktól. Ők közel egy százalékát teszik ki a Kongói Demokratikus Köztársaság mintegy 80 milliós lakosságának. Jogvédők gyakran bírálják a pigmeusok rendszer szintű hátrányos megkülönböztetését az országban.

Kapcsolódó Cikkek