EUR: 323,05 Ft
CHF: 275,98 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Külföld

Rekordidő alatt mászták meg meg a világ legnehezebb sziklafalát

Rekordot jelentő mindössze nyolc nap alatt hódította meg szabadmászásban a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban álló El Capitan gránitmonolitot a Hajnalfalnak nevezett oldala felől egy 23 éves cseh sportember.

Adam Ondra kötélbiztosítás mellett, de segédeszközök használata nélkül, szabadstílusban tette meg a világ legnehezebbjének tartott sportmászó útvonalát a 900 méter magas, szinte teljesen függőleges sziklafalon, amelynek hétfőn érte el a tetejét.


A cseh mászó a harmadik ember a világon, aki szabadmászásban hódította meg a Hajnalfalat. Két amerikai sziklamászó, Kevin Jorgeson és Tommy Caldwell tavaly januárban 19 napi erőfeszítés után, a világon elsőként ért fel szabadmászásban a gránitmonolit tetejére. “Most kicsit úgy érzem magam, mint egy büszke szülő” – mondta kedden Jorgeson, Ondra teljesítményét méltatva.

A szabadmászók nem húzzák fel magukat köteleken és nem használnak vésőt, hogy kapaszkodási helyet vájjanak a sziklába. Centiméterről-centiméterre másznak, kézujjaikkal, lábfejükkel a szikla kicsiny hasadékaiba vagy a szikla apró, éles nyúlványaiba kapaszkodnak. Mindössze biztonsági elővigyázatosságból használnak kötelet és hámot.


A nyolc napig tartó mászás során Ondra a közösségi médián keresztül számolt be megpróbáltatásairól, a hidegről, az esőről és a fájdalomról, amelyet az okozott, hogy a gránit lenyúzta a bőrt az ujjairól. A sportember persze a napi sikerélményeiről is beszámolt. “Nehéz szavakkal leírni azt, amit most érzek” – írta Ondra az Instagramon, amikor a sziklafal tetejének a közelébe ért.

A cseh mászót szponzoráló Black Diamond Equipment szóvivője, John Dicuollo szerint Ondra pihenéssel ünnepli a rekordot jelentő teljesítményt, ezért egyelőre nem lehet telefonon elérni.

A sportember most járt először a Yosemite-völgyben. Október közepén érkezett, és az elmúlt napokban a sziklafal legnehezebb szakaszain gyakorolt, mielőtt november 14-én hivatalosan megkezdte a mászást. A sziklamászó a függőleges falon a mélység fölé kifeszített sátrakban pihent a nyolc nap alatt.

Szponzorai szerint a sziklamászásban elért sikerei mellett Ondra idén üzleti menedzsmentből is diplomát szerzett.

Kapcsolódó Cikkek

 • Járni sem bírt Juncker

  Járni sem bírt Juncker

  Ismét nagyot alkotott Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke. Most a ,múltheti NATO-csúcson tűnt részegnek, sőt több ember kellett támogassa, mert járni is alig bírt.

 • A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A kitoloncolandók mintegy felét nem találják a német hatóságok

  A Németországból kitoloncolandó mintegy 23 900 ember közül csak 11 100 ember esetében sikerült végrehajtani az erről szóló döntést, nagyjából 12 800 esetben meghiúsult a kiutasítás, közülük 11 500 embert nem találnak a hatóságok – jelentette a Welt am Sonntag című, vasárnap megjelenő konzervatív német lap.

 • Rekordszinten a BMW eladásai

  Rekordszinten a BMW eladásai

  A BMW 1,8 százalékkal, rekordszintre növelte autóeladásait az idei első fél évben a tavalyi azonos időszakkal összevetve.