2018. június 21., csütörtök
Alajos, Leila

Egyéb Székesfehérvár

Rosszul állítjuk át az órákat?

Ne egy, hanem két órával állítsuk át a szerkezeteket, s hagyjuk is ott – javasolja a szakember Október 30-án, vasárnap éjjel 3-kor kellett visszaállítani az órákat 2-re, ekkor vette kezdetét a téli időszámítás.

Ilyenkor mindig fellángol a vita, hogy szükség van-e erre. Idén az az álláspont kapott nagy hangsúlyt, amely szerint egyáltalán nem kellene az időmérőket oda-vissza tekergetni. Van azonban egy ötlet, amely szerint két teljes óra korrekcióra lenne szükség – az ötletgazda egy fehérvári származású mérnök.


– Hosszú évek óta mérjük és elemezzük az adatokat, évről évre kimutatható, hogy nagyjából 100-120 ezer megawattóra villamos energiát takarítunk meg az óraátállítással, ami egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztása – közölte a napokban több fórumon is Berczelly Réka, a MAVIR szóvivője. Magyarország 1980 óta alkalmazza az óraátállítás módszerét, azóta körülbelül négyezer gigawattóra villamos energiát takarított meg, ezt a mennyiséget az ország nagyjából öt hét alatt fogyasztja el.

Azzal, hogy egy órával előreállítjuk az órát, még tovább nyújtjuk ezt az időszakot, később kell lámpát kapcsolni. Ilyenkor, ősszel csak visszaállunk a normál, téli időszámításra, ekkor energiamegtakarítás nincs. Ezt a módszert az USA-ban 1916-ban, szintén energiatakarékossági okokból vezették be, Európában 1976-ban Franciaország alkalmazta először.


Ha Magyarországon az óráinkat egy órával előrébb állítanánk, és átlépnénk a mostani (a greenwichi középidőhöz mért) GMT+1-es időzónából a GMT+2-esbe, akkor tavaly +68 olyan este lett volna, amikor világos van 20 óra után. A változtatás hatására az embereknek több lehetőségük lenne munka után a szabadidejüket hasznosan eltölteni a szabadban, emiatt jobb életminőséget, több szabadidős lehetőséget, egészségesebb és vidámabb társadalmat, továbbá évente 6,8 milliárd forint megtakarítást nyerhetnének a Magyarországon élők. – A változás hatására az emberek életritmusa közelebb kerülne a nap járásához – érvelt Herman Gábor mérnök. A fehérvári származású, Biatorbágyon élő szakember egy telekommunikációval foglalkozó cégnél dolgozik, de szinte minden szabadidejét ötlete népszerűsítésére fordítja. Szeptember 11-én elkészített egy javaslatot, amelyet a gazdasági tárcához kíván eljuttatni, és amelyben nem állít kevesebbet, mint hogy a legtöbb ember számára a GMT+2-es időzóna és az óraigazítás megtartása a legjobb választás, mert itt van a legkevesebb elvesztegetett napsütés, és itt világítanánk a legkevesebbet. A GMT+2-es időzóna napkelte- és napnyugtaadatai itt esnek egybe legjobban az ébrenlétünkkel, mindez pedig évente 71 nappal több világos estét, jobb életminőséget és 4,2 milliárd forint energiamegtakarítás jelentene a Magyarországon élőknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.