2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Székesfehérvár

Rosszul állítjuk át az órákat?

Ne egy, hanem két órával állítsuk át a szerkezeteket, s hagyjuk is ott – javasolja a szakember Október 30-án, vasárnap éjjel 3-kor kellett visszaállítani az órákat 2-re, ekkor vette kezdetét a téli időszámítás.

Ilyenkor mindig fellángol a vita, hogy szükség van-e erre. Idén az az álláspont kapott nagy hangsúlyt, amely szerint egyáltalán nem kellene az időmérőket oda-vissza tekergetni. Van azonban egy ötlet, amely szerint két teljes óra korrekcióra lenne szükség – az ötletgazda egy fehérvári származású mérnök.


– Hosszú évek óta mérjük és elemezzük az adatokat, évről évre kimutatható, hogy nagyjából 100-120 ezer megawattóra villamos energiát takarítunk meg az óraátállítással, ami egy közepes méretű magyar város teljes éves fogyasztása – közölte a napokban több fórumon is Berczelly Réka, a MAVIR szóvivője. Magyarország 1980 óta alkalmazza az óraátállítás módszerét, azóta körülbelül négyezer gigawattóra villamos energiát takarított meg, ezt a mennyiséget az ország nagyjából öt hét alatt fogyasztja el.

Azzal, hogy egy órával előreállítjuk az órát, még tovább nyújtjuk ezt az időszakot, később kell lámpát kapcsolni. Ilyenkor, ősszel csak visszaállunk a normál, téli időszámításra, ekkor energiamegtakarítás nincs. Ezt a módszert az USA-ban 1916-ban, szintén energiatakarékossági okokból vezették be, Európában 1976-ban Franciaország alkalmazta először.


Ha Magyarországon az óráinkat egy órával előrébb állítanánk, és átlépnénk a mostani (a greenwichi középidőhöz mért) GMT+1-es időzónából a GMT+2-esbe, akkor tavaly +68 olyan este lett volna, amikor világos van 20 óra után. A változtatás hatására az embereknek több lehetőségük lenne munka után a szabadidejüket hasznosan eltölteni a szabadban, emiatt jobb életminőséget, több szabadidős lehetőséget, egészségesebb és vidámabb társadalmat, továbbá évente 6,8 milliárd forint megtakarítást nyerhetnének a Magyarországon élők. – A változás hatására az emberek életritmusa közelebb kerülne a nap járásához – érvelt Herman Gábor mérnök. A fehérvári származású, Biatorbágyon élő szakember egy telekommunikációval foglalkozó cégnél dolgozik, de szinte minden szabadidejét ötlete népszerűsítésére fordítja. Szeptember 11-én elkészített egy javaslatot, amelyet a gazdasági tárcához kíván eljuttatni, és amelyben nem állít kevesebbet, mint hogy a legtöbb ember számára a GMT+2-es időzóna és az óraigazítás megtartása a legjobb választás, mert itt van a legkevesebb elvesztegetett napsütés, és itt világítanánk a legkevesebbet. A GMT+2-es időzóna napkelte- és napnyugtaadatai itt esnek egybe legjobban az ébrenlétünkkel, mindez pedig évente 71 nappal több világos estét, jobb életminőséget és 4,2 milliárd forint energiamegtakarítás jelentene a Magyarországon élőknek.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.