EUR: 311,01 Ft
CHF: 287,85 Ft
2017. április 24., hétfő
György

Egyéb Zalaegerszeg

Rúdtánc újradefiniálva

Arany Médea, a két és fél éve nyílt Polecats zalaegerszegi rúdtáncstúdió megálmodója saját bevallása szerint sokat küzdött azért, hogy a közvélemény valós információkat szerezzen erről a sportágról.

ZE Bárki kipróbálhatja,kortalan Fotó: Inhof András

ZE Bárki kipróbálhatja,kortalan
Fotó: Inhof András

Mert a rúdtánc az, sokan szeretnék olimpiai számként is látni; a hatalmas fizikai állóképességet igénylő, kimunkált mozgásnak semmi köze a vágykeltéshez.

– Mit kell tudni a rúdtáncról?

– A rúdtánc az előadó-művészet egyik formája, a tánc és az akrobatika kombinációja. A könnyednek tűnő mozdulatsorok bizony komoly erőnlétet igényelnek. A has-, a kar- és a hátizom elengedhetetlen ahhoz, hogy testsúlyunkat elbírja. Hajlékonyság, rugalmasság nélkül sok trükk kivitelezhetetlen. A világversenyek egyre magasabb színvonalúak, amatőr és profi kategóriában is. Már nem csupán az erő számít vagy a hajlékonyság, azé a győzelem, akinek a zeneválasztása, előadásmódja, átélése kiemelkedő, vagy valami addig soha nem látott különlegességgel, egyéni trükkel parádézik, azaz show-t csinál. A pontozásnál fontos a technika, a kivitelezés, az átkötés, az eredetiség, a rugalmasság és a stílus. Az öltözék rövid short és egy falatnyi top, hogy a bőr tudjon tapadni a rúdhoz. A meztelenség szigorúan tiltott, sőt, a versenyzőt ki is zárják a versenyből, ha bizonyos testrészei – akár véletlenül is – kilátszódnak.

– Honnan jött az ötlet, hogy vidéki helyszínen rúdtáncoktatásba fogj?

Fotó: Inhof András

Fotó: Inhof András

– Nyolc éve láttam egy videót, betalált. Évek teltek el, amíg beérett az elhatározás, hogy ezt akarom. Pesten tanultam meg a csodát, magánórákra jártam, céltudatosan akartam elsajátítani. Háromórás edzéseket vállaltam, utaztam. Kihívás ma is, nincs megállás, folyamatosan képezni kell magunkat, mindig vannak új elemek, amelyek inspirálnak. A fokozatosság lényeges. A kezdőknek először a könnyebb gyakorlatokat tanítom meg, aztán ahogy erősödnek, jöhetnek a bonyolultabbak. Attól függetlenül, hogy most már sokat foglalkozik a rúdtánccal a média és mutatja be a sportként, még benne van az emberekben, hogy csupán az erotikára gondoljanak. Volt idő, hogy sokat harcoltam a közvéleménnyel.

– A fiatalok sportja, vagy kortól és nemtől független?

– Bárkié. Nem lehet kategorizálni. Gyerekekkel is foglalkozom, a legkisebb palántám öt és fél éves, de van ötven feletti tanítványom is. Sérülésveszélyes sport, komoly fizikai erőnlétet igényel. Kék foltok, betapadások a szorításnál adódnak. Aki nem bírja a fájdalmat, feladja. Mert bizony fájdalommal jár, de meg lehet szokni. Hiszen mindenki megtalálhatja benne, ki ő valójában, a nőiességet és a férfiasságot is. Tévhit, hogy csak a nők sportja, komoly tradíciói vannak az erősebb nem körében is. Létezik Indiában egy sportág, a mallakhamb, ahol férfiak és nők vegyesen egy sima farúdon vagy kötélen mutatnak be varázslatos mozdulatokat. Ma már a jógától a társastáncig, akár a hiphopelemekig mindennel kombinálható, annyira színes a paletta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Elhunyt Magdalena Abakanowicz

  Elhunyt Magdalena Abakanowicz

  Nyolcvanhat évesen elhunyt Magdalena Abakanowicz világhírű lengyel szobrász – közölte pénteken a lengyel közszolgálati televízió.

 • Rétvári: az elmúlt években több gyógyszer ára csökkent

  Rétvári: az elmúlt években több gyógyszer ára csökkent

  A kormány elmúlt években tett intézkedéseinek köszönhetően mind a gyógyszerkasszában, mind a betegek gyógyszerkiadásaiban pozitív volt a változás – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) parlamenti államtitkára Szakács László MSZP-s országgyűlési képviselő írásbeli kérdésére válaszolva.

 • Topon a kerületi diákok

  Topon a kerületi diákok

  A kompetenciamérés alapján a 277 budapesti intézmény közül az első 15 között végzett a Vörösmarty és a Gloriett iskola.