2018. június 19., kedd
Gyárfás

Egyéb Zalaegerszeg

Rúdtánc újradefiniálva

Arany Médea, a két és fél éve nyílt Polecats zalaegerszegi rúdtáncstúdió megálmodója saját bevallása szerint sokat küzdött azért, hogy a közvélemény valós információkat szerezzen erről a sportágról.

ZE Bárki kipróbálhatja,kortalan Fotó: Inhof András

ZE Bárki kipróbálhatja,kortalan
Fotó: Inhof András

Mert a rúdtánc az, sokan szeretnék olimpiai számként is látni; a hatalmas fizikai állóképességet igénylő, kimunkált mozgásnak semmi köze a vágykeltéshez.


– Mit kell tudni a rúdtáncról?

– A rúdtánc az előadó-művészet egyik formája, a tánc és az akrobatika kombinációja. A könnyednek tűnő mozdulatsorok bizony komoly erőnlétet igényelnek. A has-, a kar- és a hátizom elengedhetetlen ahhoz, hogy testsúlyunkat elbírja. Hajlékonyság, rugalmasság nélkül sok trükk kivitelezhetetlen. A világversenyek egyre magasabb színvonalúak, amatőr és profi kategóriában is. Már nem csupán az erő számít vagy a hajlékonyság, azé a győzelem, akinek a zeneválasztása, előadásmódja, átélése kiemelkedő, vagy valami addig soha nem látott különlegességgel, egyéni trükkel parádézik, azaz show-t csinál. A pontozásnál fontos a technika, a kivitelezés, az átkötés, az eredetiség, a rugalmasság és a stílus. Az öltözék rövid short és egy falatnyi top, hogy a bőr tudjon tapadni a rúdhoz. A meztelenség szigorúan tiltott, sőt, a versenyzőt ki is zárják a versenyből, ha bizonyos testrészei – akár véletlenül is – kilátszódnak.


– Honnan jött az ötlet, hogy vidéki helyszínen rúdtáncoktatásba fogj?

Fotó: Inhof András

Fotó: Inhof András

– Nyolc éve láttam egy videót, betalált. Évek teltek el, amíg beérett az elhatározás, hogy ezt akarom. Pesten tanultam meg a csodát, magánórákra jártam, céltudatosan akartam elsajátítani. Háromórás edzéseket vállaltam, utaztam. Kihívás ma is, nincs megállás, folyamatosan képezni kell magunkat, mindig vannak új elemek, amelyek inspirálnak. A fokozatosság lényeges. A kezdőknek először a könnyebb gyakorlatokat tanítom meg, aztán ahogy erősödnek, jöhetnek a bonyolultabbak. Attól függetlenül, hogy most már sokat foglalkozik a rúdtánccal a média és mutatja be a sportként, még benne van az emberekben, hogy csupán az erotikára gondoljanak. Volt idő, hogy sokat harcoltam a közvéleménnyel.

– A fiatalok sportja, vagy kortól és nemtől független?

– Bárkié. Nem lehet kategorizálni. Gyerekekkel is foglalkozom, a legkisebb palántám öt és fél éves, de van ötven feletti tanítványom is. Sérülésveszélyes sport, komoly fizikai erőnlétet igényel. Kék foltok, betapadások a szorításnál adódnak. Aki nem bírja a fájdalmat, feladja. Mert bizony fájdalommal jár, de meg lehet szokni. Hiszen mindenki megtalálhatja benne, ki ő valójában, a nőiességet és a férfiasságot is. Tévhit, hogy csak a nők sportja, komoly tradíciói vannak az erősebb nem körében is. Létezik Indiában egy sportág, a mallakhamb, ahol férfiak és nők vegyesen egy sima farúdon vagy kötélen mutatnak be varázslatos mozdulatokat. Ma már a jógától a társastáncig, akár a hiphopelemekig mindennel kombinálható, annyira színes a paletta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Újabb meglepetés! Győztek a japánok

  Japán 2-1-re legyőzte a harmadik perctől emberhátrányban futballozó Kolumbiát kedden a H csoport első fordulójának szaranszki mérkőzésén az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon.

 • Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt tartóztattak le két férfit Miskolcon

  Gyermekprostitúció miatt helyezett előzetes letartóztatásba egy hónapra két férfit a Miskolci Járásbíróság. Egy 15 éves lányt kényszerítettek pénzért szexuális együttlétekre a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Ózdon és környékén – közölte Gyurán Ildikó, a Miskolci Törvényszék szóvivője az MTI-vel hétfőn.

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.