2018. április 22., vasárnap
Csilla, Noémi

Egyéb Zalaegerszeg

Rúdtánc újradefiniálva

Arany Médea, a két és fél éve nyílt Polecats zalaegerszegi rúdtáncstúdió megálmodója saját bevallása szerint sokat küzdött azért, hogy a közvélemény valós információkat szerezzen erről a sportágról.

ZE Bárki kipróbálhatja,kortalan Fotó: Inhof András

ZE Bárki kipróbálhatja,kortalan
Fotó: Inhof András

Mert a rúdtánc az, sokan szeretnék olimpiai számként is látni; a hatalmas fizikai állóképességet igénylő, kimunkált mozgásnak semmi köze a vágykeltéshez.


– Mit kell tudni a rúdtáncról?

– A rúdtánc az előadó-művészet egyik formája, a tánc és az akrobatika kombinációja. A könnyednek tűnő mozdulatsorok bizony komoly erőnlétet igényelnek. A has-, a kar- és a hátizom elengedhetetlen ahhoz, hogy testsúlyunkat elbírja. Hajlékonyság, rugalmasság nélkül sok trükk kivitelezhetetlen. A világversenyek egyre magasabb színvonalúak, amatőr és profi kategóriában is. Már nem csupán az erő számít vagy a hajlékonyság, azé a győzelem, akinek a zeneválasztása, előadásmódja, átélése kiemelkedő, vagy valami addig soha nem látott különlegességgel, egyéni trükkel parádézik, azaz show-t csinál. A pontozásnál fontos a technika, a kivitelezés, az átkötés, az eredetiség, a rugalmasság és a stílus. Az öltözék rövid short és egy falatnyi top, hogy a bőr tudjon tapadni a rúdhoz. A meztelenség szigorúan tiltott, sőt, a versenyzőt ki is zárják a versenyből, ha bizonyos testrészei – akár véletlenül is – kilátszódnak.


– Honnan jött az ötlet, hogy vidéki helyszínen rúdtáncoktatásba fogj?

Fotó: Inhof András

Fotó: Inhof András

– Nyolc éve láttam egy videót, betalált. Évek teltek el, amíg beérett az elhatározás, hogy ezt akarom. Pesten tanultam meg a csodát, magánórákra jártam, céltudatosan akartam elsajátítani. Háromórás edzéseket vállaltam, utaztam. Kihívás ma is, nincs megállás, folyamatosan képezni kell magunkat, mindig vannak új elemek, amelyek inspirálnak. A fokozatosság lényeges. A kezdőknek először a könnyebb gyakorlatokat tanítom meg, aztán ahogy erősödnek, jöhetnek a bonyolultabbak. Attól függetlenül, hogy most már sokat foglalkozik a rúdtánccal a média és mutatja be a sportként, még benne van az emberekben, hogy csupán az erotikára gondoljanak. Volt idő, hogy sokat harcoltam a közvéleménnyel.

– A fiatalok sportja, vagy kortól és nemtől független?

– Bárkié. Nem lehet kategorizálni. Gyerekekkel is foglalkozom, a legkisebb palántám öt és fél éves, de van ötven feletti tanítványom is. Sérülésveszélyes sport, komoly fizikai erőnlétet igényel. Kék foltok, betapadások a szorításnál adódnak. Aki nem bírja a fájdalmat, feladja. Mert bizony fájdalommal jár, de meg lehet szokni. Hiszen mindenki megtalálhatja benne, ki ő valójában, a nőiességet és a férfiasságot is. Tévhit, hogy csak a nők sportja, komoly tradíciói vannak az erősebb nem körében is. Létezik Indiában egy sportág, a mallakhamb, ahol férfiak és nők vegyesen egy sima farúdon vagy kötélen mutatnak be varázslatos mozdulatokat. Ma már a jógától a társastáncig, akár a hiphopelemekig mindennel kombinálható, annyira színes a paletta.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.