2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Miskolc

Sikeres vizsgát tett Bodza

Busz, lépcsősor, de még a Tiszai pályaudvar forgataga sem okozott gondot a vakvezető kutyának a vizsgán, így Misi bácsi végleg megkaphatta új társát, akivel mostantól könnyebbé válhatnak mindennapjai.

A Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutya Iskola Alapítvány több hónapig kereste a megfelelő kutyát Urbán Mihály számára. A múlt heti vizsgát több hónapos felkészülés előzte meg. Hiába volt már előtte tizenhárom évig kutyája Misi bácsinak, mivel minden négylábú más, ismét egy speciális tréningen kellett részt vennie, hogy összeszokjon új társával.


Magabiztosan előre - fotó: Hancúr György

Magabiztosan előre – fotó: Lokál

Misi bácsi már korábban hazavihette Bodzát, de csak a sikeres vizsgát követően lehetett hivatalosan is a partnere.

Az alapítvány segítségével ingyen juthatnak kutyákhoz a látássérültek. Nekik csupán annyi kötelezettségük van, hogy együttműködnek a szervezettel és részt vesznek a gyakorlatokon. A kutyák kiképzésének költségét az alapítvány adományaiból finanszírozza.

MC_vakvezeto_kutya_vizsga3

Nagy hiány van vakvezető kutyából – fotó:Lokál

Magyarországon jelenleg mintegy kétmillió forintba kerül egy vakvezető kutya kiképzése. Ez az összeg azért is ilyen magas, mert a képzésen átesett kutyák között mindig akad néhány, amelyiket végül alkalmatlannak találják a vakvezetésre. Országszerte legalább százan várnak vakvezető kutyára és ez a szám folyamatosan növekszik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.