2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Külföld

Szabályozzák a drónhasználatot

A biztonságos drónhasználatról szóló szabályzatot dolgozott ki és egy honlapot is elindított a témában a brit Polgári Repülési Hatóság (CAA), amely az úgynevezett Drone-kód megjelentetése előtt nagyszabású felmérést is végzett a csaknem kétmillió drónhasználót számláló nagy-britanniai lakosság körében.

A hatóság csütörtökön indította el a dronesafe.uk oldalt, amelyen a felhasználók megismerkedhetnek a távirányítású repülő szerkezetek használatára vonatkozó előírásokkal.


A hat pontba szedett szabályzat szerint a drónnak mindig az irányítója látóterében kell lennie. A szerkezet nem repülhet 120 méter fölé, így csökken annak az esélye, hogy veszélyezteti a polgári repülést. Mindig követni kell a gyártó utasításait. Az emberektől és épületektől legalább ötven méteres, a tömegektől és beépített területektől minimum 150 méteres távolságot kell tartani.

Az irányítón van a felelősség a drón minden egyes használatakor. A nem megfelelő használat büntetőeljárást vonhat maga után. Távolságot kell tartani az ember vezette repülőgépektől, a repterektől és leszállóhelyektől. Amennyiben egy drón veszélyezteti egy repülőgép biztonságát, az bűncselekménynek számít és az irányító akár öt év börtönbüntetést is kaphat.


A Drone-kód megjelenése előtt a CAA nagyszabású felmérést végzett a britek körében a felelősségteljes drónhasználatról. Múlt heti jelentések szerint Nagy-Britannia légterében több utasszállító repülőgép is alig pár méternyi közelségbe került drónokkal, és az egyik esetben egy gép London központja felett került veszélyes közelségbe egy távirányítású repülőszerkezettel.

“Soha nem készült még ekkora fogyasztói felmérés a drónhasználatot illetően, és a légi- valamint a drónipar részéről is valós igény volt arra, hogy többet megtudjunk erről az egyre növekvő szektorról” – mondta Tim Johnson, a CAA vezető munkatársa.

A jelentés legfőbb megállapításai közé tartozik, hogy a nagyközönség támogatja az “ésszerű” drónhasználatot, úgy mint a tömegközlekedés, az elektromos vezetékek megfigyelését, és a szerkezetek mezőgazdaságban, életmentő szolgáltatásokban, valamint donorszervek szállításakor való alkalmazását.

Nagy-Britannia csaknem kétmillió drónhasználójának több mint 60 százaléka elsősorban “szórakozásból” tart drónt. A megkérdezettek több mint 90 százaléka mondta, hogy szükség van a drónhasználat szabályozására.

Kapcsolódó Cikkek

 • Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Zátonyra futott egy komp Calais-nál

  Kavicszátonyra futott vasárnap délután egy angol komp Calais francia kikötővárosnál; a fedélzetén lévő 313 utasnak nem esett baja – közölték az illetékes hatóságok.

 • Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy teljes falut

  Elárvereztek egy német falut, az egyetlen licitálónak 140 ezer eurót (mintegy 43 millió forintot) ért meg az Alwine nevű település.

 • A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A szakértő szerint igen kicsi az esély új szavazásra a Brexitről

  A nehézkesen haladó tárgyalások ellenére kicsi az esély arra, hogy új szavazást tartsanak az Egyesült Királyságban az uniós kiválásról – mondta Gálik Zoltán, a Corvinus Egyetem docense az M1 aktuális csatornán vasárnap azzal kapcsolatban, hogy pénteken előzetes megállapodás született a kiválás legfontosabb feltételeiről.