2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb Zalaegerszeg

Szigorítás a zalai bölcsikben, óvodákban

Prenner Zsuzsa, a Zalaegerszegi Egyesített Bölcsődék intézményvezetője egy jogszabályra hivatkozva a szülök kifejezett kérésére, természetesen a gyermekek érdekében, szigorított egészségügyi szabályokat vezetett be a zalai intézményekben.

Az őszi időjárás óhatatlanul vonzza a köhögést, náthát, lázat, amelynek az éretlen immunitással rendelkező piciny szervezet áldozatául eshet. A szülők néha nem tudják érdemben eldönteni, fogzást, vagy komoly bakteriális, esetleg vírusos tünetet észlelnek gyermekükön.


életkép Fotó Inhof András

Betegen ne… Fotó Inhof András

Gyakran előfordul, hogy az otthon kikúrált csemete visszaérkezvén a zárt közösségbe visszafertőződik. Ezt elkerülendő a jövőben a bölcsődék és óvodák a szülőt értesítve kérhetik, hogy az orrváladékozást produkáló kicsiket, illetve a 37,5-nél magasabb lázzal érkezőket a többiek érdekében ne hozzák közösségbe a szülök.

A legyengült szervezetnek az intézményvezető szerint nem zajos közösségre, hanem nyugodt légkörre, pár napos, akár egyhetes békére, személyes közelségre, gyógyulásra van szüksége. Sokan alig gyógyultan már hozzák a csöppségeket, akkor is, amikor még nem teljesen egészségesek.

Természetesen  az orvosi igazolás, véleményezés dönt. Eddig a házirendi szabályok, most már a 15/98-as rendelet, azaz jogszabály is kimondja, hogy fertőző beteg gyermek nem gondozható intézményben, sem óvodában, sem bölcsődében! Mostantól a kisgyermeknevelőnek, ha azt tapasztalja, hogy nincs jól a gyermek, joga és kötelessége is, hogy a betegen bevitt gyermekeket, akik veszélyeztetik társaikat, ne vegye át a szülőktől.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.