EUR: 326,49 Ft
CHF: 280,62 Ft
2018. július 19., csütörtök
Emília

Egyéb Szombathely

Szombathelyi fiú bizonyít a Fölszállott a páva színpadán

Az alma nem esik messze a fájától – aki ismeri, ezzel legyinthetne is arra, hogy Molnár Bence, a Dozmaton élő és a szombathelyi Paragvári iskolába járó nyolcéves fiú hetente többször veszi a fáradságot, hogy időt, energiát nem kímélve csizmát húzzon és táncoljon.

Ennél azonban jóval többről van szó: ügyességét ma már egy egész ország előtt bizonyította, továbbjutott a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor középdöntőjébe.


– Emlékszem, amikor Bence alig kétévesen belebújt a táncoscsizmámba, a derekáig ért. Orra is esett benne, mert nem tudta a térdét behajlítani – idézte fel az első próbálkozásokat Molnár Bence apukája, majd gyorsan hozzá is tette: ez nem akkora csoda egy olyan családban, mint az övék. Bence a járással egy időben tanult meg táncolni. Molnár Péter táncpedagógust feleségével is – aki egyébként gyermekorvos a Markusovszky Kórházban – a néptánc hozta össze.  – A kisgyermek szívesen mozog a zenére, csak megmutattam neki, hogyan csapja meg a legény a lábát – tette hozzá. Az első gyakorlatok olyan jól sikerültek, hogy Bence lelkesedése, kitartása azóta is tart. Először egy óvodáscsoportban, játékos formában ismerkedett meg komolyabban a néptánccal, aztán úgy hozta a sors, hogy idősebb, tapasztaltabb táncosok közé került. Itt is megállta a helyét. Jelenleg a Reményik Művészeti Iskola növendéke.

Fotó: CSG

Apa és fia közös nevezőn Fotó: CSG

– Otthon néztem a Fölszállott a páva tavalyi évadának egyik műsorát, amikor mondtam anyának, hogy a következőbe jelentkezek – mesélt a nagy elhatározásról Bence. – A gyerekek annyi mindent tanulnak egy ilyen felkészülés alatt, hogy valójában tényleg csak nyernek vele. Örültünk az ötletnek, és szerencsére a tehetség mellé szorgalom is párosul, azóta otthon is többet foglalkozunk a tánccal – tette hozzá az apuka. Bence szavaival ez ennyit tesz: kicsit későn szoktunk hazaérni, de ha nem, akkor otthon gyakorolunk. Az elődöntőben bemutatott széki tempó alapjait például a karácsonyi szünetben gyakorolták be: egy focimeccs pingponglabdával a folyosón, egy új táncelem, és így tovább. Merthogy Bence nagyon szeret futballozni, de ha nem a bőrt rúgja kevés szabadidejében, akkor a barátaival vagy a kutyáival van.  – Régóta szerettem volna már kiskutyát, tavasszal aztán hoztunk Bonyhádról kettőt. Labradorok. Vasárnaponként kutyaiskolába járunk, jó időben a közeli erdőben is megsétáltatjuk őket – mondta a fiú.


Fotó: CSG

Bence nyolc, a györgyfalvi kalap több mint száz éves  Fotó: CSG

A középdöntőre györgyfalvi legényessel készülnek. A család személyesen is járt az erdélyi faluban, hogy ismerős legyen a közeg Bence számára, legyen miből töltekeznie. Ez több mint jól sikerült. – Egyik este apa fütyörészett, erre az utcáról bejött Levente bácsi. Megnézte a táncomat, majd megkérdezte, hogy van-e györgyfalvi kalapom. Mondtam, hogy nincs. Elment és visszatért eggyel. Ebben fogok táncolni – újságolta Bence, majd gyorsan fel is csapta a több mint százéves fejfedőt. Hogy ennek köszönhető-e vagy annak a szoros köteléknek, ami apa és fia között van, de némi dúdolás és néhány ütem után valami jóleső, bizsergető melegség töltötte el a próbatermet. Folytatás december elején a Fölszállott a páva színpadán.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.

 • Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Lezárják a 21-es nógrádi szakaszát

  Az Ózd-Budapest irányába közlekedőket érintő hír: Tar és Mátraverebély között teljes útzáras terelést vezetnek be július 21-22 között a vadátjáró beemelési munkái miatt.