EUR: 309,71 Ft
CHF: 266,91 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Egyéb Szombathely

Szombathelyi fiú bizonyít a Fölszállott a páva színpadán

Az alma nem esik messze a fájától – aki ismeri, ezzel legyinthetne is arra, hogy Molnár Bence, a Dozmaton élő és a szombathelyi Paragvári iskolába járó nyolcéves fiú hetente többször veszi a fáradságot, hogy időt, energiát nem kímélve csizmát húzzon és táncoljon.

Ennél azonban jóval többről van szó: ügyességét ma már egy egész ország előtt bizonyította, továbbjutott a Fölszállott a páva népzenei és néptáncos tehetségkutató műsor középdöntőjébe.

– Emlékszem, amikor Bence alig kétévesen belebújt a táncoscsizmámba, a derekáig ért. Orra is esett benne, mert nem tudta a térdét behajlítani – idézte fel az első próbálkozásokat Molnár Bence apukája, majd gyorsan hozzá is tette: ez nem akkora csoda egy olyan családban, mint az övék. Bence a járással egy időben tanult meg táncolni. Molnár Péter táncpedagógust feleségével is – aki egyébként gyermekorvos a Markusovszky Kórházban – a néptánc hozta össze.  – A kisgyermek szívesen mozog a zenére, csak megmutattam neki, hogyan csapja meg a legény a lábát – tette hozzá. Az első gyakorlatok olyan jól sikerültek, hogy Bence lelkesedése, kitartása azóta is tart. Először egy óvodáscsoportban, játékos formában ismerkedett meg komolyabban a néptánccal, aztán úgy hozta a sors, hogy idősebb, tapasztaltabb táncosok közé került. Itt is megállta a helyét. Jelenleg a Reményik Művészeti Iskola növendéke.

Fotó: CSG

Apa és fia közös nevezőn Fotó: CSG

– Otthon néztem a Fölszállott a páva tavalyi évadának egyik műsorát, amikor mondtam anyának, hogy a következőbe jelentkezek – mesélt a nagy elhatározásról Bence. – A gyerekek annyi mindent tanulnak egy ilyen felkészülés alatt, hogy valójában tényleg csak nyernek vele. Örültünk az ötletnek, és szerencsére a tehetség mellé szorgalom is párosul, azóta otthon is többet foglalkozunk a tánccal – tette hozzá az apuka. Bence szavaival ez ennyit tesz: kicsit későn szoktunk hazaérni, de ha nem, akkor otthon gyakorolunk. Az elődöntőben bemutatott széki tempó alapjait például a karácsonyi szünetben gyakorolták be: egy focimeccs pingponglabdával a folyosón, egy új táncelem, és így tovább. Merthogy Bence nagyon szeret futballozni, de ha nem a bőrt rúgja kevés szabadidejében, akkor a barátaival vagy a kutyáival van.  – Régóta szerettem volna már kiskutyát, tavasszal aztán hoztunk Bonyhádról kettőt. Labradorok. Vasárnaponként kutyaiskolába járunk, jó időben a közeli erdőben is megsétáltatjuk őket – mondta a fiú.

Fotó: CSG

Bence nyolc, a györgyfalvi kalap több mint száz éves  Fotó: CSG

A középdöntőre györgyfalvi legényessel készülnek. A család személyesen is járt az erdélyi faluban, hogy ismerős legyen a közeg Bence számára, legyen miből töltekeznie. Ez több mint jól sikerült. – Egyik este apa fütyörészett, erre az utcáról bejött Levente bácsi. Megnézte a táncomat, majd megkérdezte, hogy van-e györgyfalvi kalapom. Mondtam, hogy nincs. Elment és visszatért eggyel. Ebben fogok táncolni – újságolta Bence, majd gyorsan fel is csapta a több mint százéves fejfedőt. Hogy ennek köszönhető-e vagy annak a szoros köteléknek, ami apa és fia között van, de némi dúdolás és néhány ütem után valami jóleső, bizsergető melegség töltötte el a próbatermet. Folytatás december elején a Fölszállott a páva színpadán.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • 710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    710 milliót költhetnek épületek és udvarok felújítására

    A sajókazai Radvánszky-kastélyban igazgatói értekezlettel egybekötött tanévnyitót tartottak, ahol jelentős mértékű fejlesztéseket jelentettek be. A rendezvényen Demeter Zoltán országgyűlési képviselő, az Országgyűlés Kulturális Bizottságának tagja elmondta, hogy a kormány 2010-től 2017-ig 572 milliárd forinttal költött többet oktatási célokra, mint a korábbi kormányok.

  • Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Országos íjászverseny volt Sötétvölgyben

    Az idén már második alkalommal rendezte meg a Tolna Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság az Alisca Katasztrófavédelmi Országos Íjászversenyt a Szekszárdhoz közeli Sötétvölgyben, ahol a katasztrófavédelem mellett a rendőrségtől, a büntetés-végrehajtástól, a vízügytől és az országgyűlési őrségtől is érkeztek versenyzők.