2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb Dunaújváros

Szőnyegbiztos utánpótlás a birkózóknál

A birkózószőnyeggel való találkozás felejthetetlen – állítja Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető igazgatója, a birkózószakosztály szakmai igazgatója, aki az idén bronzérmes lett a finnországi veteránvébén a 69 kilogrammosok között.

– Ez a bronzérem siker is, meg nem is. Ha a felkészülésemre tekintek, akkor siker, mert sokat küzdöttem sérülésekkel az elmúlt hónapokban. Ha viszont azt nézem, hogy a döntőbe jutásért a saját hibámból 10 másodperccel a vége előtt veszítettem el a meccset, akkor csak magamra lehetek mérges – értékelte az elért eredményt Mátyás Gábor.


A Finnországi Veterán VB-n Toma Mihállyal (jobbra), aki 1980-ban olimpiai kerettag is volt. Fotó: Lokál

A finnországi veterán vb-n Toma Mihállyal (jobbra), aki 1980-ban olimpiai kerettag is volt. Fotó: Lokál

 

A dunaújvárosi birkózócsapat Komóczi Gábor vezetésével évekkel már ezelőtt is virágzott, majd egy erősen stagnáló állapotot követően ma ismét fellendülőben van.

Mátyás Gábor tettekben is elkötelezettje a birkózás korábbi fénykorának visszahozására a városban. A veterán VB-ken való szerepléseivel is példát mutat Fotó: Lokál

Mátyás Gábor tettekben is elkötelezettje a birkózás korábbi fénykorának visszahozására a városban. A veterán VB-ken való szerepléseivel is példát mutat Fotó: Lokál

– Az anyagiak hiányát a kritikus időszakban még az is tetézte, hogy az 1970-es években épült birkózócsarnokunk olyan szinten leamortizálódott, hogy 2012-ben bezárták. Iskolai tornatermekbe próbáltuk áthelyezni az edzéseinket. Szűkös helyen, meghatározott időszakokban tudtunk dolgozni, mert a következő csoport mindig ott toporgott az ajtóban. Nem lehetett megfelelő edzésmunkát végezni. Ezért az utánpótlás építésére egy rendszert dolgoztunk ki. A sportot vittük be az iskolákba. Azzal kerestük meg az intézményeket, hogy játékos birkózófoglalkozásokat tartanánk, ha kapnánk edzéslehetőséget a testnevelésórák keretében. Nemcsak Dunaújvárosban, hanem vidéki helyszíneken is sikerrel jártunk. Szeptemberben öt edző kollégával indultunk, akik reggeltől estig a birkózó sportág oktatásával foglalkoznak a tesiórákon – mondta Mátyás Gábor, majd hozzátette: – A Magyar Birkózó Szövetség indított óvodás programot, ami nálunk remekül hasznosult. Jelenleg öt-hat óvodával van együttműködésünk, vidéken további néggyel. A Dunaferr SE-hez tartozó, birkózásban részt vevő gyerekek létszáma (igazolt versenyzőtől az óvodásig) több mint 800 fő. Sokan vannak kapcsolatban a sportággal, így öt-hat éven belül rendkívüli fellendülésnek lehetünk majd tanúi.


A Dunaújvárostól, a Dunaferrtől és másoktól kapott támogatásokat az edzésekre, a táboroztatásokra és az utánpótlásrendszer megvalósítására fordították. Az országban nem működik még egy ilyen kapcsolatrendszerű utánpótlásbázis.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.