2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Dunaújváros

Szőnyegbiztos utánpótlás a birkózóknál

A birkózószőnyeggel való találkozás felejthetetlen – állítja Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető igazgatója, a birkózószakosztály szakmai igazgatója, aki az idén bronzérmes lett a finnországi veteránvébén a 69 kilogrammosok között.

– Ez a bronzérem siker is, meg nem is. Ha a felkészülésemre tekintek, akkor siker, mert sokat küzdöttem sérülésekkel az elmúlt hónapokban. Ha viszont azt nézem, hogy a döntőbe jutásért a saját hibámból 10 másodperccel a vége előtt veszítettem el a meccset, akkor csak magamra lehetek mérges – értékelte az elért eredményt Mátyás Gábor.


A Finnországi Veterán VB-n Toma Mihállyal (jobbra), aki 1980-ban olimpiai kerettag is volt. Fotó: Lokál

A finnországi veterán vb-n Toma Mihállyal (jobbra), aki 1980-ban olimpiai kerettag is volt. Fotó: Lokál

 

A dunaújvárosi birkózócsapat Komóczi Gábor vezetésével évekkel már ezelőtt is virágzott, majd egy erősen stagnáló állapotot követően ma ismét fellendülőben van.

Mátyás Gábor tettekben is elkötelezettje a birkózás korábbi fénykorának visszahozására a városban. A veterán VB-ken való szerepléseivel is példát mutat Fotó: Lokál

Mátyás Gábor tettekben is elkötelezettje a birkózás korábbi fénykorának visszahozására a városban. A veterán VB-ken való szerepléseivel is példát mutat Fotó: Lokál

– Az anyagiak hiányát a kritikus időszakban még az is tetézte, hogy az 1970-es években épült birkózócsarnokunk olyan szinten leamortizálódott, hogy 2012-ben bezárták. Iskolai tornatermekbe próbáltuk áthelyezni az edzéseinket. Szűkös helyen, meghatározott időszakokban tudtunk dolgozni, mert a következő csoport mindig ott toporgott az ajtóban. Nem lehetett megfelelő edzésmunkát végezni. Ezért az utánpótlás építésére egy rendszert dolgoztunk ki. A sportot vittük be az iskolákba. Azzal kerestük meg az intézményeket, hogy játékos birkózófoglalkozásokat tartanánk, ha kapnánk edzéslehetőséget a testnevelésórák keretében. Nemcsak Dunaújvárosban, hanem vidéki helyszíneken is sikerrel jártunk. Szeptemberben öt edző kollégával indultunk, akik reggeltől estig a birkózó sportág oktatásával foglalkoznak a tesiórákon – mondta Mátyás Gábor, majd hozzátette: – A Magyar Birkózó Szövetség indított óvodás programot, ami nálunk remekül hasznosult. Jelenleg öt-hat óvodával van együttműködésünk, vidéken további néggyel. A Dunaferr SE-hez tartozó, birkózásban részt vevő gyerekek létszáma (igazolt versenyzőtől az óvodásig) több mint 800 fő. Sokan vannak kapcsolatban a sportággal, így öt-hat éven belül rendkívüli fellendülésnek lehetünk majd tanúi.


A Dunaújvárostól, a Dunaferrtől és másoktól kapott támogatásokat az edzésekre, a táboroztatásokra és az utánpótlásrendszer megvalósítására fordították. Az országban nem működik még egy ilyen kapcsolatrendszerű utánpótlásbázis.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.