2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb Dunaújváros

Szőnyegbiztos utánpótlás a birkózóknál

A birkózószőnyeggel való találkozás felejthetetlen – állítja Mátyás Gábor, a Dunaferr SE ügyvezető igazgatója, a birkózószakosztály szakmai igazgatója, aki az idén bronzérmes lett a finnországi veteránvébén a 69 kilogrammosok között.

– Ez a bronzérem siker is, meg nem is. Ha a felkészülésemre tekintek, akkor siker, mert sokat küzdöttem sérülésekkel az elmúlt hónapokban. Ha viszont azt nézem, hogy a döntőbe jutásért a saját hibámból 10 másodperccel a vége előtt veszítettem el a meccset, akkor csak magamra lehetek mérges – értékelte az elért eredményt Mátyás Gábor.


A Finnországi Veterán VB-n Toma Mihállyal (jobbra), aki 1980-ban olimpiai kerettag is volt. Fotó: Lokál

A finnországi veterán vb-n Toma Mihállyal (jobbra), aki 1980-ban olimpiai kerettag is volt. Fotó: Lokál

 

A dunaújvárosi birkózócsapat Komóczi Gábor vezetésével évekkel már ezelőtt is virágzott, majd egy erősen stagnáló állapotot követően ma ismét fellendülőben van.

Mátyás Gábor tettekben is elkötelezettje a birkózás korábbi fénykorának visszahozására a városban. A veterán VB-ken való szerepléseivel is példát mutat Fotó: Lokál

Mátyás Gábor tettekben is elkötelezettje a birkózás korábbi fénykorának visszahozására a városban. A veterán VB-ken való szerepléseivel is példát mutat Fotó: Lokál

– Az anyagiak hiányát a kritikus időszakban még az is tetézte, hogy az 1970-es években épült birkózócsarnokunk olyan szinten leamortizálódott, hogy 2012-ben bezárták. Iskolai tornatermekbe próbáltuk áthelyezni az edzéseinket. Szűkös helyen, meghatározott időszakokban tudtunk dolgozni, mert a következő csoport mindig ott toporgott az ajtóban. Nem lehetett megfelelő edzésmunkát végezni. Ezért az utánpótlás építésére egy rendszert dolgoztunk ki. A sportot vittük be az iskolákba. Azzal kerestük meg az intézményeket, hogy játékos birkózófoglalkozásokat tartanánk, ha kapnánk edzéslehetőséget a testnevelésórák keretében. Nemcsak Dunaújvárosban, hanem vidéki helyszíneken is sikerrel jártunk. Szeptemberben öt edző kollégával indultunk, akik reggeltől estig a birkózó sportág oktatásával foglalkoznak a tesiórákon – mondta Mátyás Gábor, majd hozzátette: – A Magyar Birkózó Szövetség indított óvodás programot, ami nálunk remekül hasznosult. Jelenleg öt-hat óvodával van együttműködésünk, vidéken további néggyel. A Dunaferr SE-hez tartozó, birkózásban részt vevő gyerekek létszáma (igazolt versenyzőtől az óvodásig) több mint 800 fő. Sokan vannak kapcsolatban a sportággal, így öt-hat éven belül rendkívüli fellendülésnek lehetünk majd tanúi.


A Dunaújvárostól, a Dunaferrtől és másoktól kapott támogatásokat az edzésekre, a táboroztatásokra és az utánpótlásrendszer megvalósítására fordították. Az országban nem működik még egy ilyen kapcsolatrendszerű utánpótlásbázis.

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.