2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Debrecen

Szorosabbra fűzött nemzetközi kapcsolatok

Egy nap a diplomácia jegyében – akár ezzel is összefoglalhatnánk azt a találkozót, amelyen a finn és az ír nagykövet, valamint Ungvár polgármestere találkozott Papp László polgármesterrel.

A polgármester a finn nagykövettel, Petri Tuomi-Nikulával áttekintette Debrecen és finn testvérvárosa, Jyväskylä kapcsolatait. Papp László bemutatta az Új Főnix Tervet, elsősorban annak gazdasági és kulturális fejlesztéseit. A megbeszélés kiterjedt arra is, hogy 2017-ben lesz az ezeréves finn nemzet önálló államiságának 100. évfordulója. A felek megállapodtak, hogy jövőre Debrecenben is megemlékeznek a centenáriumról, amelynek tiszteletére több programot szerveznek.


A polgármester találkozott a kárpátaljai Ungvár polgármesterével is. Bohdan Andrijiv ezzel viszonozta a debreceni delegáció korábbi látogatását. Rövid városnézést követően a felek egyeztettek a november 25-én aláírandó együttműködési megállapodás részleteiről. A tervek szerint a két város szorosabbra fűzi kapcsolatát a gazdaság, a kultúra, az oktatási és a turisztika területén.

A továbbiakban gazdasági és kulturális együttműködésről tárgyalt Papp László az ír nagykövettel, Pat Kellyvel. A tárgyalás során szó esett arról, hogy az EDC Debrecen Gazdaságfejlesztési Központ és az Irish Hungarian Business Circle az intenzívebb együttműködés érdekében felveszi egymással a kapcsolatot, illetve a repülőtéri járatfejlesztések kapcsán tárgyalásokat folytattak a turisztikai együttműködésről is.


 

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.