2017. december 11., hétfő
Árpád, Árpádina

Egyéb Debrecen

Szorosabbra fűzött nemzetközi kapcsolatok

Egy nap a diplomácia jegyében – akár ezzel is összefoglalhatnánk azt a találkozót, amelyen a finn és az ír nagykövet, valamint Ungvár polgármestere találkozott Papp László polgármesterrel.

A polgármester a finn nagykövettel, Petri Tuomi-Nikulával áttekintette Debrecen és finn testvérvárosa, Jyväskylä kapcsolatait. Papp László bemutatta az Új Főnix Tervet, elsősorban annak gazdasági és kulturális fejlesztéseit. A megbeszélés kiterjedt arra is, hogy 2017-ben lesz az ezeréves finn nemzet önálló államiságának 100. évfordulója. A felek megállapodtak, hogy jövőre Debrecenben is megemlékeznek a centenáriumról, amelynek tiszteletére több programot szerveznek.


A polgármester találkozott a kárpátaljai Ungvár polgármesterével is. Bohdan Andrijiv ezzel viszonozta a debreceni delegáció korábbi látogatását. Rövid városnézést követően a felek egyeztettek a november 25-én aláírandó együttműködési megállapodás részleteiről. A tervek szerint a két város szorosabbra fűzi kapcsolatát a gazdaság, a kultúra, az oktatási és a turisztika területén.

A továbbiakban gazdasági és kulturális együttműködésről tárgyalt Papp László az ír nagykövettel, Pat Kellyvel. A tárgyalás során szó esett arról, hogy az EDC Debrecen Gazdaságfejlesztési Központ és az Irish Hungarian Business Circle az intenzívebb együttműködés érdekében felveszi egymással a kapcsolatot, illetve a repülőtéri járatfejlesztések kapcsán tárgyalásokat folytattak a turisztikai együttműködésről is.

 

Kapcsolódó Cikkek