EUR: 325,68 Ft
CHF: 279,69 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Tech

Szöul nem adja ki térképeit a Google-nak

A szöuli kormány hosszas viták után, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva visszautasította a Google júniusban benyújtott kérvényét, hogy az általa Dél-Koreában összegyűjtött földrajzi adatokat használhassa térképprogramjához – derült ki pénteki médiajelentésekből.

Az adatokra a Google gyalogos és gépjármű közlekedést segítő szolgáltatásához lenne szükség, amelyeket világszerte különféle szervereken tárolna – a szöuli kormány pedig éppen ezt kifogásolja.


“Csalódottak vagyunk a döntés miatt” – írta közleményében Taj Meadows vállalati szóvivő. Hozzátette: reméli, hogy cége a jövőben maradéktalanul képes lesz biztosítani a koreaiaknak a Google Maps szolgáltatásait.

Dél-Korea attól tart, hogy az érzékeny földrajzi adatok – például katonai létesítmények felvételei és pontos koordinátái – észak-koreai kézbe kerülhetnek, ami fokozná az ország sebezhetőségét.

Szöul csak akkor hajlandó a Google rendelkezésére bocsátani az általa gyűjtött adatokat, ha az informatikai óriás eltávolítja térképes alkalmazásaiból a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny dél-koreai létesítményekről készített szatellit-felvételeket. A Google azonban elutasította a dél-koreaiak feltételét, arra hivatkozva, hogy a képek más forrásokból széles körben bárki számára szabadon elérhetők.

Kapcsolódó Cikkek