2018. március 23., péntek
Emőke

Tech

Szöul nem adja ki térképeit a Google-nak

A szöuli kormány hosszas viták után, nemzetbiztonsági okokra hivatkozva visszautasította a Google júniusban benyújtott kérvényét, hogy az általa Dél-Koreában összegyűjtött földrajzi adatokat használhassa térképprogramjához – derült ki pénteki médiajelentésekből.

Az adatokra a Google gyalogos és gépjármű közlekedést segítő szolgáltatásához lenne szükség, amelyeket világszerte különféle szervereken tárolna – a szöuli kormány pedig éppen ezt kifogásolja.


“Csalódottak vagyunk a döntés miatt” – írta közleményében Taj Meadows vállalati szóvivő. Hozzátette: reméli, hogy cége a jövőben maradéktalanul képes lesz biztosítani a koreaiaknak a Google Maps szolgáltatásait.

Dél-Korea attól tart, hogy az érzékeny földrajzi adatok – például katonai létesítmények felvételei és pontos koordinátái – észak-koreai kézbe kerülhetnek, ami fokozná az ország sebezhetőségét.

Szöul csak akkor hajlandó a Google rendelkezésére bocsátani az általa gyűjtött adatokat, ha az informatikai óriás eltávolítja térképes alkalmazásaiból a nemzetbiztonsági szempontból érzékeny dél-koreai létesítményekről készített szatellit-felvételeket. A Google azonban elutasította a dél-koreaiak feltételét, arra hivatkozva, hogy a képek más forrásokból széles körben bárki számára szabadon elérhetők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Több millió dollár értékben loptak el tavaly kriptodevizát

  Több millió dollár értékben loptak el tavaly kriptodevizát

  Csaknem 662 millió jen, vagyis 6,3 millió dollár értékben loptak el hekkerek kriptodevizát Japánban a tavalyi év folyamán – közölte csütörtökön a japán rendőrség, amely első ízben hozott nyilvánosságra összesítést ilyen jellegű bűncselekményekről.

 • Svájcban létesít adatfeldolgozó központot a Kaspersky

  Svájcban létesít adatfeldolgozó központot a Kaspersky

  Svájcban létesít adatfeldolgozó központot az orosz Kaspersky Lab kiberbiztonsági vállalat az ellene felhozott amerikai és brit vádak semlegesítésére, miszerint az orosz titkosszolgálatoknak módjában áll a felhasználók utáni kémkedésre felhasználni vírusvédő alkalmazásának adatforgalmát.

 • Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

  Bemutatkozott a világ első robotzsokéja

  Rich Ricci, a BetBright digitális szórakoztató és online sportfogadási vállalat elnöke és tulajdonosa bemutatta a világ első robotlovasát a Cheltenham fesztiválon, amely az Egyesült Királyság egyik legnagyobb lovaseseménye, ahol a legjobb brit és ír lovak versenyeznek.