2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb XIV.kerület

Tanösvény a Városligetben

Madárbarát mintakertet és tanösvényt adtak át a Városligetben pénteken a park kert- és tájépítészeti megújítási programjának részeként.

Több természetet és kevesebb autót a ligetbe! – fogalmazta meg a parkfelújítás lényegét a tanösvény átadása előtt Persányi Miklós, a Liget Budapest Projekt kert- és tájépítészeti feladataiért felelős miniszteri biztos. Emlékeztetett, hogy sokaknak sokféle elképzelésük van arról, milyen legyen a Városliget, az azonban biztos, hogy meg kell újítani a liget parkszerkezetét és növelni az állat- és növényállományt.


Budapest, 2016. november 11. Tájékoztató tábla az újonnan átadott városligeti madárbarát mintakertben és tanösvényen 2016. november 11-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A gyerekek már ki is próbálták a tanösvényt (MTI Fotó: Kovács Attila)

A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójaként is ismert szakember hangsúlyozta, hogy a mintakert és tanösvény átadása csak a kezdete egy madárbarát Városliget kialakításának.

Budapest, 2016. november 11. Tájékoztató táblát néz egy érdeklődő az újonnan átadott városligeti madárbarát mintakertben és tanösvényen 2016. november 11-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A tájékoztató táblák minden információt tartalmaznak (Fotó: MTI/Kovács Attila)

– Ezt a célt szolgálja majd az állandó vízfelületek növelése és a faállomány felújítása, a kigyógyított, behálózott faodvak helyett pedig mesterséges odúkat helyeznek ki a denevérek, harkályok, mókusok és más fajok számára. A mintakertben mostantól ötven új odút vehetnek birtokba a ligetlakó állatok, a cél azonban az ezres szám – mondta a miniszteri biztos, akinek beszámolója szerint a sünök védelmét szolgálja majd a cserjeállomány növelése a megújuló Városligetben, de folyik a hulladékgyűjtők, kerti bútorok cseréje, valamint a kerékpárutaknak és az autók kivezetésének tervezése is.
Persányi Miklós emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben csaknem kétszáz fát ültettek a Városligeti fasorba, és Budapesten a következő három évben további tízezer fát ültetnek.
Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, az MME Madárbarát kert programjának vezetője hozzátette: már egyszerű eszközökkel is jobbá lehet tenni környezetünket és növelni a városban a rovarevő denevérek és madarak számát, ami a szúnyogok és egyéb rovarfajok elleni küzdelem szempontjából is fontos. Ehhez ad ötleteket a mintakert – jegyezte meg.
A tanösvény látogatói megismerhetik a Városligetben állandó és ideiglenes jelleggel lakó madárfajokat csakúgy, mint az ott feltűnő emlősöket és a védelmükkel kapcsolatos teendőket is.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.