2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Egyéb XIV.kerület

Tanösvény a Városligetben

Madárbarát mintakertet és tanösvényt adtak át a Városligetben pénteken a park kert- és tájépítészeti megújítási programjának részeként.

Több természetet és kevesebb autót a ligetbe! – fogalmazta meg a parkfelújítás lényegét a tanösvény átadása előtt Persányi Miklós, a Liget Budapest Projekt kert- és tájépítészeti feladataiért felelős miniszteri biztos. Emlékeztetett, hogy sokaknak sokféle elképzelésük van arról, milyen legyen a Városliget, az azonban biztos, hogy meg kell újítani a liget parkszerkezetét és növelni az állat- és növényállományt.


Budapest, 2016. november 11. Tájékoztató tábla az újonnan átadott városligeti madárbarát mintakertben és tanösvényen 2016. november 11-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A gyerekek már ki is próbálták a tanösvényt (MTI Fotó: Kovács Attila)

A Fővárosi Állat- és Növénykert főigazgatójaként is ismert szakember hangsúlyozta, hogy a mintakert és tanösvény átadása csak a kezdete egy madárbarát Városliget kialakításának.

Budapest, 2016. november 11. Tájékoztató táblát néz egy érdeklődő az újonnan átadott városligeti madárbarát mintakertben és tanösvényen 2016. november 11-én. MTI Fotó: Kovács Attila

A tájékoztató táblák minden információt tartalmaznak (Fotó: MTI/Kovács Attila)

– Ezt a célt szolgálja majd az állandó vízfelületek növelése és a faállomány felújítása, a kigyógyított, behálózott faodvak helyett pedig mesterséges odúkat helyeznek ki a denevérek, harkályok, mókusok és más fajok számára. A mintakertben mostantól ötven új odút vehetnek birtokba a ligetlakó állatok, a cél azonban az ezres szám – mondta a miniszteri biztos, akinek beszámolója szerint a sünök védelmét szolgálja majd a cserjeállomány növelése a megújuló Városligetben, de folyik a hulladékgyűjtők, kerti bútorok cseréje, valamint a kerékpárutaknak és az autók kivezetésének tervezése is.
Persányi Miklós emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hetekben csaknem kétszáz fát ültettek a Városligeti fasorba, és Budapesten a következő három évben további tízezer fát ültetnek.
Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője, az MME Madárbarát kert programjának vezetője hozzátette: már egyszerű eszközökkel is jobbá lehet tenni környezetünket és növelni a városban a rovarevő denevérek és madarak számát, ami a szúnyogok és egyéb rovarfajok elleni küzdelem szempontjából is fontos. Ehhez ad ötleteket a mintakert – jegyezte meg.
A tanösvény látogatói megismerhetik a Városligetben állandó és ideiglenes jelleggel lakó madárfajokat csakúgy, mint az ott feltűnő emlősöket és a védelmükkel kapcsolatos teendőket is.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.