2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb Szombathely

Több milliárdból újulnak meg Szombathely útjai

Hosszú idő után a város anyagi helyzete megengedi, hogy többéves, jelentős pénzforrásokkal támogatott útfelújítási programot dolgozzon ki az önkormányzat.

Emellett jó néhány útszakaszt pályázati támogatásból korszerűsítenek, továbbá a Magyar Közút is több millió forintot fordít a kezelésében lévő utak rendbetételére. Jövőre 500 millió, 2018-ban egymilliárd, 2019-ben pedig másfél milliárd forintot fordít a szombathelyi önkormányzat a belső utak és járdák rekonstrukciójára – ezekről a keretösszegekről állapodott meg a városvezetés az októberi közgyűlésen.


Fotó: BS

Szombathely teljes úthálózata 250 kilométer, ennek jelentős része megújul Fotó: BS

A következő évek költségvetését ennek figyelembevételével állítják össze. Elhangzott: Szombathely önkormányzata kiemelt feladatként kezeli a városi úthálózat felújítását, az elkövetkező öt évben a saját útjait teszi rendbe. Az elmúlt időszakban elegendő pénzügyi források hiányában a felújítások üteme nem tudta követni az állapotromlás mértékét. Kátyúzással sok esetben nem lehet fenntartani a biztonságos közlekedést, így indokolt egy több évre szóló, jelentősebb pénzforrásokkal támogatott útfelújítási program kidolgozása, a leginkább kritikus útvonalak rendbetétele. Első körben a már engedéllyel rendelkező utakat újítják fel, majd fontossági sorrendet állítanak fel. Egyeztetnek a közműcégekkel is és figyelembe veszik a terveiket: szeretnék ugyanis elkerülni, hogy a frissen felújított utakat törjék fel.

Fotó: CSG

A szombathelyi Dózsa György utcát pályázati forrásból teszik rendbe Fotó: CSG

Nemcsak önkormányzati, de uniós forrásból, pályázati támogatással is újulnak meg utak. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében közel 900 millió forintból 5100 méter hosszúságban nyolc utcát tesznek rendbe. A beruházás érinti a Dózsa György, a Jókai Mór, az Újvilág, az Ernuszt Kelemen, a Márton Áron és az Írottkő utca, valamint a Vépi és a Sugár út egy-egy szakaszát.


Fotó: szombathely.hu

Az elmúlt hetekben befejeződött a 89-es út felújítása Fotó: szombathely.hu

Mindezeken felül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága is jelentős fejlesztéseket tervez a kezelésében lévő utakon. Az elmúlt hónapokban az országos útfelújítási programon belül Szombathelyen a 87-es út Metro körforgalomtól Söptei úti körforgalomig tartó szakasza, valamint a 89-es út városból kifelé tartó szakasza 400 millió forintból újult meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.