EUR: 302,50 Ft
CHF: 265,31 Ft
2017. augusztus 23., szerda
Bence

Egyéb Szombathely

Több milliárdból újulnak meg Szombathely útjai

Hosszú idő után a város anyagi helyzete megengedi, hogy többéves, jelentős pénzforrásokkal támogatott útfelújítási programot dolgozzon ki az önkormányzat.

Emellett jó néhány útszakaszt pályázati támogatásból korszerűsítenek, továbbá a Magyar Közút is több millió forintot fordít a kezelésében lévő utak rendbetételére. Jövőre 500 millió, 2018-ban egymilliárd, 2019-ben pedig másfél milliárd forintot fordít a szombathelyi önkormányzat a belső utak és járdák rekonstrukciójára – ezekről a keretösszegekről állapodott meg a városvezetés az októberi közgyűlésen.

Fotó: BS

Szombathely teljes úthálózata 250 kilométer, ennek jelentős része megújul Fotó: BS

A következő évek költségvetését ennek figyelembevételével állítják össze. Elhangzott: Szombathely önkormányzata kiemelt feladatként kezeli a városi úthálózat felújítását, az elkövetkező öt évben a saját útjait teszi rendbe. Az elmúlt időszakban elegendő pénzügyi források hiányában a felújítások üteme nem tudta követni az állapotromlás mértékét. Kátyúzással sok esetben nem lehet fenntartani a biztonságos közlekedést, így indokolt egy több évre szóló, jelentősebb pénzforrásokkal támogatott útfelújítási program kidolgozása, a leginkább kritikus útvonalak rendbetétele. Első körben a már engedéllyel rendelkező utakat újítják fel, majd fontossági sorrendet állítanak fel. Egyeztetnek a közműcégekkel is és figyelembe veszik a terveiket: szeretnék ugyanis elkerülni, hogy a frissen felújított utakat törjék fel.

Fotó: CSG

A szombathelyi Dózsa György utcát pályázati forrásból teszik rendbe Fotó: CSG

Nemcsak önkormányzati, de uniós forrásból, pályázati támogatással is újulnak meg utak. A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) keretében közel 900 millió forintból 5100 méter hosszúságban nyolc utcát tesznek rendbe. A beruházás érinti a Dózsa György, a Jókai Mór, az Újvilág, az Ernuszt Kelemen, a Márton Áron és az Írottkő utca, valamint a Vépi és a Sugár út egy-egy szakaszát.

Fotó: szombathely.hu

Az elmúlt hetekben befejeződött a 89-es út felújítása Fotó: szombathely.hu

Mindezeken felül a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Vas Megyei Igazgatósága is jelentős fejlesztéseket tervez a kezelésében lévő utakon. Az elmúlt hónapokban az országos útfelújítási programon belül Szombathelyen a 87-es út Metro körforgalomtól Söptei úti körforgalomig tartó szakasza, valamint a 89-es út városból kifelé tartó szakasza 400 millió forintból újult meg.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • A Strandon is izgalmas programokkal vár a Petőfi Pont!

  A Strandon is izgalmas programokkal vár a Petőfi Pont!

  Ismét a legmenőbb hazai sztárokkal találkozhatsz: itt lesz velünk Rúzsa Magdi, Ákos és Freddie, akik Sipos Dávid Güntherrel, a Petőfi Rádió műsorvezetőjével, valamint Csitári Gergellyel, az M2 Petőfi TV műsorvezetőjével beszélgetnek a költészetről, dalszövegekről, irodalomról, valamint megosztják a közönséggel kedvenc Arany János versüket az „Aranykor” emlékév tiszteletére.

 • Minden eddiginél több gyermek az idei Erzsébet-táborok programjain

  Minden eddiginél több gyermek az idei Erzsébet-táborok programjain

  Minden eddiginél több, mintegy százezer gyermek vehet részt idén az Erzsébet-táborok programjain – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára szerdán Fonyódligeten, a balatoni Erzsébet-táborok zárása alkalmából tartott sajtótájékoztatóján.

 • Frida Kahlo balladája

  Frida Kahlo balladája

  Frida Kahlo a huszadik század egyik legkülönösebb sorsú festője, legizgalmasabb asszonya, legnagyobb hatású, sajátos, csak rá jellemző utat járó művésze.