2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Szombathely

Török Péter szerint a külföldi légiósok helyett fiatalokra lenne szükség

Szombathely Sportjáért életműdíjat vehetett át a Szent Márton-napi díjátadó gálaműsoron Török Péter, a 76 esztendős mesteredző, aki annak idején a Nehru-kupát is bezsebelte a Haladással.

Török Péter az 1960-as években az NB I/B-ben szolgálta a Haladás csapatát, de térdsérülése miatt sajnos hamar véget ért aktív pályafutása. Ezután edzőként is a zöld-fehéreknél maradt, 1972-től ifi- és tartalékedző, később a nagycsapat pályaedzője lett. 1981-től öt idényt dolgozott végig, legjobb eredménye az akkori, nagyon erős mezőnyben elért 7. helyezés volt. Azután az 1983-as Nehru-kupa elhódítása is a nevéhez fűződik, az indiai tornán ugyanis a Haladás csapata indult magyar olimpiai válogatott néven.


Fotó: szombathely.hu

dr. Puskás Tivadar polgármester adta át a díjat Török Péternek Fotó: szombathely.hu

Az egykori Haladás-ikon Vörös Csaba szerint Török Péter kiváló pedagógus is volt. – Nagyon jól bánt a mindenkori játékosaival és bátran nyúlt a fiatalokhoz, ezért aztán népszerű edző volt a játékosok körében – tudtuk meg a Haladás jelenlegi technikai vezetőjétől.

1986-ban Komora Imre mellett a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője lett, majd a szövetségi kapitány távozása után követte őt a Honvédhoz. Ezt követően rövid dunaújvárosi kitérő, majd két évig az MLSZ főtitkári széke következett. 1989–1991 között Görögországban, az Olympiakos Piraeus vezetőedzőjeként a csapat megnyerte a Görög Kupát.


Török Péter a válogatotatt pályaedzőjeként is segítette. Fotó: valogatott.blog.hu

Török Péter a válogatottat pályaedzőként is segítette Fotó: valogatott.blog.hu

Az 1991–1992-es évben ismételten a Szombathelyi Haladás VSE-nél volt vezetőedző, ő az, aki edzőmeccsen először adott lehetőséget Király Gábornak a felnőttek között. Az időközben 108 válogatottsággal a háta mögött a magyar–svéd felkészülési mérkőzésen visszavonuló 40 esztendős Hali-kapus akkor mindössze 16 éves volt.

– Amennyiben ma is edzősködnék, a külföldi légiósok helyett tehetséges fiatalokat alkalmaznék. Kiváló apropó erre Király Gábor példája. Annak idején 16 éves korában betettem a Lobanovszkij-féle Dinamo Kijev elleni csapatunkba. A legendás Blohinnal is szembenézett Gábor, és helytállt. Azt akarom ezzel mondani, hogy én az edzők helyében bátrabban nyúlnék a fiatal és tehetséges magyar játékosokhoz. Király Gábor tudott felnőttcsapatban játszani, amikor volt a Haladásnak egy Kovács Istvánja is, és bizonyított, hogy lehet rájuk számítani. Most pedig Németh Márió jó példa erre – nyilatkozta lapunknak az életműdíjas edző.

Török Péter 1976-ban a Haladás pályaedzőjeként az álló sor bal szélén. Fotó: valogatott.blog.hu

Török Péter 1976-ban a Haladás pályaedzőjeként az álló sor bal szélén. Fotó: valogatott.blog.hu

Török Péter két évig Norvégiában is edzősködött, majd 1995–96-ban a Kispest-Honvéd vezetőedzője lett, azután 1997–1999-ig a Szombathelyi Haladás FC klubigazgatója, szakmai igazgatója, 1999–2000-ig pedig a Kispest-Honvéd szakmai igazgatója, ügyvezető igazgatója volt.

Az életműdíjas sportvezető nevéhez fűződik két testnevelő kollégájával, Unger Józseffel és Horváth Tihamérral közösen a ,,Gyere velünk, csináld velünk” játékos sportvetélkedő elindítása és meghonosítása is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.