2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Szombathely

Török Péter szerint a külföldi légiósok helyett fiatalokra lenne szükség

Szombathely Sportjáért életműdíjat vehetett át a Szent Márton-napi díjátadó gálaműsoron Török Péter, a 76 esztendős mesteredző, aki annak idején a Nehru-kupát is bezsebelte a Haladással.

Török Péter az 1960-as években az NB I/B-ben szolgálta a Haladás csapatát, de térdsérülése miatt sajnos hamar véget ért aktív pályafutása. Ezután edzőként is a zöld-fehéreknél maradt, 1972-től ifi- és tartalékedző, később a nagycsapat pályaedzője lett. 1981-től öt idényt dolgozott végig, legjobb eredménye az akkori, nagyon erős mezőnyben elért 7. helyezés volt. Azután az 1983-as Nehru-kupa elhódítása is a nevéhez fűződik, az indiai tornán ugyanis a Haladás csapata indult magyar olimpiai válogatott néven.


Fotó: szombathely.hu

dr. Puskás Tivadar polgármester adta át a díjat Török Péternek Fotó: szombathely.hu

Az egykori Haladás-ikon Vörös Csaba szerint Török Péter kiváló pedagógus is volt. – Nagyon jól bánt a mindenkori játékosaival és bátran nyúlt a fiatalokhoz, ezért aztán népszerű edző volt a játékosok körében – tudtuk meg a Haladás jelenlegi technikai vezetőjétől.

1986-ban Komora Imre mellett a magyar labdarúgó-válogatott pályaedzője lett, majd a szövetségi kapitány távozása után követte őt a Honvédhoz. Ezt követően rövid dunaújvárosi kitérő, majd két évig az MLSZ főtitkári széke következett. 1989–1991 között Görögországban, az Olympiakos Piraeus vezetőedzőjeként a csapat megnyerte a Görög Kupát.


Török Péter a válogatotatt pályaedzőjeként is segítette. Fotó: valogatott.blog.hu

Török Péter a válogatottat pályaedzőként is segítette Fotó: valogatott.blog.hu

Az 1991–1992-es évben ismételten a Szombathelyi Haladás VSE-nél volt vezetőedző, ő az, aki edzőmeccsen először adott lehetőséget Király Gábornak a felnőttek között. Az időközben 108 válogatottsággal a háta mögött a magyar–svéd felkészülési mérkőzésen visszavonuló 40 esztendős Hali-kapus akkor mindössze 16 éves volt.

– Amennyiben ma is edzősködnék, a külföldi légiósok helyett tehetséges fiatalokat alkalmaznék. Kiváló apropó erre Király Gábor példája. Annak idején 16 éves korában betettem a Lobanovszkij-féle Dinamo Kijev elleni csapatunkba. A legendás Blohinnal is szembenézett Gábor, és helytállt. Azt akarom ezzel mondani, hogy én az edzők helyében bátrabban nyúlnék a fiatal és tehetséges magyar játékosokhoz. Király Gábor tudott felnőttcsapatban játszani, amikor volt a Haladásnak egy Kovács Istvánja is, és bizonyított, hogy lehet rájuk számítani. Most pedig Németh Márió jó példa erre – nyilatkozta lapunknak az életműdíjas edző.

Török Péter 1976-ban a Haladás pályaedzőjeként az álló sor bal szélén. Fotó: valogatott.blog.hu

Török Péter 1976-ban a Haladás pályaedzőjeként az álló sor bal szélén. Fotó: valogatott.blog.hu

Török Péter két évig Norvégiában is edzősködött, majd 1995–96-ban a Kispest-Honvéd vezetőedzője lett, azután 1997–1999-ig a Szombathelyi Haladás FC klubigazgatója, szakmai igazgatója, 1999–2000-ig pedig a Kispest-Honvéd szakmai igazgatója, ügyvezető igazgatója volt.

Az életműdíjas sportvezető nevéhez fűződik két testnevelő kollégájával, Unger Józseffel és Horváth Tihamérral közösen a ,,Gyere velünk, csináld velünk” játékos sportvetélkedő elindítása és meghonosítása is.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.