2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Külföld

Trump győzött, sokkolta a világot az eredmény

Donald Trump, a Republikánus Párt jelöltje nyerte az amerikai elnökválasztást, a demokrata Hillary Clinton szerdán, első nyilvános beszédében elismerte vereségét, hangsúlyozva, hogy az ország jövője érdekében kész együttműködni a Fehér Ház jövendő lakójával. Együttműködési hajlandóságát jelezte a legtöbb ország vezetője is annak ellenére, hogy a világot sokkhatásként érte Trump diadala.

A megméretés után a nyertes és a vesztes egyaránt udvarias gesztust tett egymásnak. Trump gratulált Clintonnak, hangsúlyozva: “Köszönettel tartozunk Hillary Clintonnak mindazért a szolgálatért, amelyet az elmúlt években az amerikai nemzet érdekében tett”. Clinton csak kora délután jelent meg a nyilvánosság előtt, hogy beismerje vereségét. Nem tagadta csalódottságát, de kifejezte reményét, hogy republikánus legyőzője jó elnök lesz, s felajánlotta , hogy együtt dolgozik Trumppal az ország jövőjéért.


Beszédében Trump azt ígérte, hogy valamennyi amerikai elnöke lesz, egységre szólította fel az amerikai nemzetet, komoly gazdasági változásokat, munkahelyeket ígért. Clinton ugyancsak hitet tett a társadalom egysége, az amerikai demokrácia értékei mellett, külön hangsúlyozva a hatalom békés átadásának jelentőségét. Szerinte az Egyesült Államoknak erős, befogadó és jószívű országnak kell lennie.

A világot sokkolta ugyan a republikánus jelölt győzelme, de nem maradtak el az udvarias jókívánságok. Gratuláltak az Európai Unió főbb intézményeinek vezetői, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke ugyanakkor megjegyezte, hogy az amerikai elnökválasztás eredménye várhatóan megnehezíti az együttműködést az EU és az Egyesült Államok között. Donald Tusk, az Európai Tanács és Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke közös levelében azt hangsúlyozta: az EU és az Egyesült Államok közötti együttműködést még erősebbre kell fűzni. Jens Stoltenberg NATO-főtitkár közleményében hangsúlyozta: a hibrid hadviselés, a kibertámadások, valamint a terrorfenyegetettség korszakában “kihívásokkal teli biztonsági környezettel kell szembenézni”, amelyben “az amerikai vezető szerepe fontosabb, mint valaha”.


A hivatalos látogatáson Londonban tartózkodó Szijjártó Péter külügyminiszter azt mondta: Magyarország NATO-szövetségesként készen áll arra, hogy a lehető legszorosabban együttműködjön az Egyesült Államokkal és új elnökével. Theresa May brit miniszterelnök hangsúlyozta, hogy Nagy-Britannia és az Egyesült Államok továbbra is “erős és közeli partnere lesz egymásnak a kereskedelem, a biztonság és a védelem területén”.

Vlagyimir Putyin orosz elnök is gratulált és kifejezte reményét, hogy a megválasztott republikánus párti amerikai elnökkel együtt tud majd működni azért, hogy kivezessék az orosz-amerikai kapcsolatokat a válság állapotából, és hatékony válaszokat találjanak a globális biztonság elleni kihívásokra.

Francois Hollande francia államfő arra figyelmeztetett, hogy az eredmény “bizonytalan időszakot” nyit, ezért Európának egységesnek kell lennie. Angela Merkel német kancellár hangsúlyozta, hogy Németországnak az Európai Unión kívül az Egyesült Államokkal van a “legmélyebb kapcsolata”. Ursula von der Leyen német védelmi miniszter viszont “súlyos megrázkódtatásnak” nevezte Trump győzelmét. Sebastian Kurz osztrák külügyminiszter szerint a választási eredmény igen sok változást fog jelenteni a világ és Európa számára. Christian Kern osztrák kancellár úgy vélte, hogy az eredményből le kell vonni az Európában tartandó választásokra vonatkozó tanulságot is. Matteo Renzi olasz kormányfő szerint Olaszország és az Egyesült Államok közötti barátság stabil és erős marad. Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök úgy vélekedett: országa számára az Egyesült Államok nélkülözhetetlen partner marad.

Andrzej Duda lengyel elnök reményét fejezte ki, hogy Trump győzelme után is fejlődni fognak az amerikai-lengyel kapcsolatok, Lubomír Zaorálek cseh külügyminiszter pedig úgy látja: Prága és Washington partnersége és szövetségesi viszonya folytatódni fog. Együttműködési készséget jelezte és a jó kapcsolatok folytatásába vetett reményének adott hangot Klaus Iohannis román államfő, Aleksandar Vucic szerb miniszterelnök, Dmitro Simkiv, Petro Porosenko ukrán elnök hivatalának helyettes vezetője, Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök, Abdel-Fattáh esz-Szíszi egyiptomi elnök, akárcsak a kínai külügyminisztérium.

Recep Tayyip Erdogan török államfő reményét fejezte ki, hogy Trump győzelme a demokrácia és a fejlődés tekintetében pozitív változásokat idéz elő a Közel-Keleten, Mohamed Dzsavád Zaríf iráni külügyminiszter arra figyelmeztette Trumpot, hogy tartania kell magát a Teheránnal kötött nemzetközi nukleáris megállapodáshoz. Abe Sindzó japán miniszterelnök Washington vezető szerepe iránti óhaját hangoztatta az ázsiai-csendes-óceáni régió békéjének szavatolásában, Dél-Korea viszont az amerikai nyomásgyakorlást szorgalmazta Észak-Koreára.

Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár kifejtette, hogy számít a megválasztott amerikai elnökre a klímavédelmi megállapodás valóra váltásában.

Pietro Parolin szentszéki államtitkár jókívánságait fejezte ki, hozzáfűzve, hogy imádkozik az új amerikai elnök “megvilágosodásáért”.

Marine Le Pen, a francia jobboldali Nemzeti Front (FN) elnöke úgy fogalmazott: “Donald Trump megválasztása jó hír országunknak”. Heinz Christian Strache, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) elnöke úgy vélte, hogy a választók “büntetik” a politikai baloldalt.

Kapcsolódó Cikkek