2019. január 19., szombat
Sára, Márió

Életmód

Tudta? Ezekre kell vigyázni az utakon

Hiába írunk még csak novembert, már most téli időjárás van, ami sokkal több veszélyt rejt magában, mint azt gondolnánk. Bár mostanra már „kötelezően” a téli gumi kell, hogy fent legyen az autónkon, ez csak az egyik része annak, amire figyelni kell, hogy a lehető leginkább biztonságosan utazhassunk.

Sokan bele sem gondolnak milyen apróságokon múlik egy baleset. Bár az utakat még nem borítja jég, mégis ezer dolog van, ami miatt sokkal könnyebben irányíthatatlanná válik az autónk.


A Weltautó segítségével összeállítottunk egy listát, amikre oda kell figyelni, ha mindig haza szeretnénk érni.

Szívlelje meg a következőket:


 1. Bármennyire is sürgős, vagy halaszthatatlan dolga akad, fagyban inkább el se induljon nyári abronccsal, és akkor sem, ha a téli abroncs mintázatának mélysége nem megfelelő
 2. Mielőtt elindul győződjön meg arról, hogy az összes lámpa és fényszóró tiszta és megfelelően működik
 3. A párás, ködös idő miatt gondoskodjon a szélvédők tisztaságáról, és belső párátlanításáról (speciális kendővel, légkondicionáló használatával)
 4. Az ablaktörlő lapátokat cserélje ki, ha sávosan törölnek
 5. Az ablakmosó tartálya mindig legyen tele fagyálló folyadékkal, érdemes pluszt is tartani belőle a kocsiban
 6. Nedves, csapadékos úttesten számoljon a féktávolság jelentős növekedésével, ilyenkor nem a csak a reflex számít
 7. Figyelem: a nedves úttestre hullott falevelek ugyanúgy csúsznak, mint a jég, az autó irányíthatatlanná válhat miatta
 8. Sokan nem tudják, de ha ködben, hóesésben vezet, szeme hamarabb fárad el. Pihentetése érdekében tartson több pihenőt
 9. Ilyenkor még óvatosabba vezessen, tartson nagyobb követési távolságot
 10. Ne előzgessen, kapcsolja be a ködfényszórót, és mellőzze a távolsági fényszórók alkalmazását, mert a köd visszatükrözi a fényt, és elvakítja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Bővül a MOL Limo-zóna

  Bővül a MOL Limo-zóna

  Ígéretéhez híven bővítette szolgáltatási területét Budapest legnagyobb közösségi autmegosztó szolgáltatása a MOL Limo. A MOL Limo az alig egy évvel ezelőtti indulás után néhány hónappal már 35 ezer felhasználóval dicsekedhetett, akik idén már a főváros 4 további részen élvezhetik a limózást.

 • Óvatosan az új évi absztinenciával!

  Óvatosan az új évi absztinenciával!

  A hosszú tél kritikus az alkoholproblémákkal és más szenvedélybetegséggel küzdők életében, a szakember mégis arra int: az újévi fogadalom miatti leszokás nem hatékőny, a függőknek segítségre van szükségük, akiknek pedig nincs ilyen gondjuk, azoknak fogadalom sem kell, legfeljebb kidobják a maradék piákat otthonról.

 • 5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  5 dolog, amitől idén sem fogsz lefogyni

  Aki az év elején életmódváltásba kezd, és a fogyás szót beírja bármilyen keresőbe, fél perc alatt közel másfél millió találatot kaphat. A számtalan diéta, termék, étrend-kiegészítő és hirdetés között nehéz megtalálni a számunkra legmegfelelőbbet.