2018. szeptember 21., péntek
Máté, Mirella

Egyéb Debrecen

Újabb építészeti díj?

Öt terv, hat épület jutott be a Média Építészeti Díjáért folyó verseny döntőjébe. A nyertesekről december 11-én dönt nyilvánosan a 12 magyar médium képviselőiből álló zsűri. A döntőben van a józsai Szent György-templom is.

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Média Építészeti Díjának (MÉD) átadását az epiteszforum.hu portál. Idén 91 épülettel és 67 tervvel neveztek a pályázók. A döntőbe került hat legjobb épületet és öt tervet nemzetközi előzsűri választotta ki.


A Szent György-templom a napokban kapta meg a Pro Architectura díjat

A Szent György-templom a napokban kapta meg a Pro Architectura díjat

A tavaly novemberben Debrecen-Józsán átadott Szent György-templom a napokban kapta meg a második legrangosabb építészeti elismerést, a Pro Architectura díjat. Józsa új római katolikus templomának alapkövét 2014 áprilisában tették le, építése 200 millió forintba került. A költségek jelentős részét a Debrecen – Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye finanszírozta. A telket az önkormányzat ingyen bocsátotta rendelkezésre.

Több mint 1600 négyzetméteres felületen speciális téglaburkolatot kapott

Több mint 1600 négyzetméteres felületen speciális téglaburkolatot kapott

A katolikus templom több mint 1600 négyzetméteres felületen speciális téglaburkolatot kapott. Az Olaszországban készített egyedi, kézi vetésű téglákból csaknem 100 ezer darabot használt fel a kivitelező. A középkori kőtemplomokat idéző épület egyik különlegessége, hogy a tetejét nem cserepekkel fedték, hanem kisméretű tömör téglákkal.

2015-ben épült a templom /Fotó: Erdei Balázs

2015-ben épült a templom /Fotó: Erdei Balázs

Kapcsolódó Cikkek

 • Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Meghalt Kulcsár Győző, a nemzet sportolója

  Szerda este hetvenhét éves korában elhunyt Kulcsár Győző négyszeres olimpiai bajnok párbajtőröző. Csapatban háromszoros világbajnok, továbbá két világbajnoki ezüst- és négy bronzérem tulajdonosa, valamint többszörös országos bajnok.

 • Egy elfelejtett hadjárat története

  Egy elfelejtett hadjárat története

  1968. augusztus 20-áról 21-ére virradó éjszaka a Varsói szerződés négy tagállama – Szovjetunió, Lengyelország, Bulgária és Magyarország – megszállta a szintén szövetséges Csehszlovákia területét.

 • Fesztivál fesztivál hátán

  Fesztivál fesztivál hátán

  Javában dübörög a Jameson CineFest nemzetközi filmfesztivál, de a muzsika kedvelői sem unatkoznak ebben az időszakban. Múlt hétvégén zajlott az Utcazenei Fesztivál, ahol élő zenés programokkal várták az érdeklődőket, és ahol többek között a Vahúr csodát lát együttes szórakoztatta a közönséget.

 • Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállóban várhatunk a buszra

  Gondolatmegállót avattak a Horváth-kertben, az Alagút utca–Attila utca sarkánál. A Budavári Önkormányzat által megvalósított megálló falain kerületi írók, költők, művészek Krisztinavárosról írt idézetei olvashatók, amelyeket diákok küldtek be egy ebből a célból kiírt pályázatra.