2018. június 18., hétfő
Arnold, Levente

Egyéb Debrecen

Újabb építészeti díj?

Öt terv, hat épület jutott be a Média Építészeti Díjáért folyó verseny döntőjébe. A nyertesekről december 11-én dönt nyilvánosan a 12 magyar médium képviselőiből álló zsűri. A döntőben van a józsai Szent György-templom is.

Tizenkettedik alkalommal rendezi meg a Média Építészeti Díjának (MÉD) átadását az epiteszforum.hu portál. Idén 91 épülettel és 67 tervvel neveztek a pályázók. A döntőbe került hat legjobb épületet és öt tervet nemzetközi előzsűri választotta ki.


A Szent György-templom a napokban kapta meg a Pro Architectura díjat

A Szent György-templom a napokban kapta meg a Pro Architectura díjat

A tavaly novemberben Debrecen-Józsán átadott Szent György-templom a napokban kapta meg a második legrangosabb építészeti elismerést, a Pro Architectura díjat. Józsa új római katolikus templomának alapkövét 2014 áprilisában tették le, építése 200 millió forintba került. A költségek jelentős részét a Debrecen – Nyíregyházi Római Katolikus Egyházmegye finanszírozta. A telket az önkormányzat ingyen bocsátotta rendelkezésre.

Több mint 1600 négyzetméteres felületen speciális téglaburkolatot kapott

Több mint 1600 négyzetméteres felületen speciális téglaburkolatot kapott

A katolikus templom több mint 1600 négyzetméteres felületen speciális téglaburkolatot kapott. Az Olaszországban készített egyedi, kézi vetésű téglákból csaknem 100 ezer darabot használt fel a kivitelező. A középkori kőtemplomokat idéző épület egyik különlegessége, hogy a tetejét nem cserepekkel fedték, hanem kisméretű tömör téglákkal.

2015-ben épült a templom /Fotó: Erdei Balázs

2015-ben épült a templom /Fotó: Erdei Balázs

Kapcsolódó Cikkek

 • Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Hoppá! Íme a sör jótékony hatásai

  Kánikula idején talán még a keserű nedűt kevésbé kedvelők is előszeretettel fogyasztanak el egy-egy korsó sört, amiről most kiderült, nemcsak remekül hidratál, de az egészségednek is jót tesz.

 • 75 éve írunk golyóstollal

  75 éve írunk golyóstollal

  Hetvenöt éve, 1943. június 10-én szabadalmaztatták Argentínában a magyar Bíró László József golyóstollát, amelyet a köznyelv angol nyelvterületen ma is biro pen, avagy röviden biro néven emleget.

 • Táborozást nyertek a betűfalók

  Táborozást nyertek a betűfalók

  Június elején tartották a Hahó, könyvtár(s)ak! című megyei olvasásnépszerűsítő játék szóbeli döntőjét, ahol kiderült, ki vehet részt a teljesen ingyenes, színes programokkal teli egyhetes táborban.