EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Belföld

USA: fontosabb lett Magyarország

Habár a diplomáciai protokoll szerint akár hosszabb idő eltelhet, amíg valóban létrejön Donald Trump és Orbán Viktor washingtoni találkozója, a szakember szerint mivel az új amerikai elnök korábban is szakított már a szabályokkal, így akár hamarabb is létrejöhet a randevú.

Találkozóra hívta Washingtonba Donald Trump megválasztott amerikai elnök Orbán Viktort – derült ki a miniszterelnök a Világgazdaságnak adott múlt heti interjújából. Az már korában is tudott volt, hogy a republikánus jelölt győzelme új szintre emelheti a magyar–amerikai kapcsolatokat, de a váratlan bejelentés a protokollszakértőt is meglepte.

Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

– Valóban szokatlan, hogy egy nem annyira jelentős ország vezetője az elsők közt kap meghívót az Egyesült Államok első emberétől, de Donald Trumpnak eddig is voltak meglepő húzásai – értékelt a Lokálnak Molnár György, aki nem tartja kizártnak, hogy a meghívás válasz lehetett Orbán tusnádfürdői beszédére. Ebben a kormányfő már a nyáron arról beszélt: „mégiscsak ő (Trump) volna a jobb Európa és Magyarország számára”.

New York, 2016. november 9. Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke köszönti támogatóit New Yorkban 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/AP/John Locher)

New York, 2016. november 9.
Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke köszönti támogatóit New Yorkban 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/AP/John Locher)

A protokollszakértő szerint a mostani, udvariasságinak tekinthető telefonos meghívó után a két ország külügyminisztériuma veszi fel a kapcsolatot, többszintű és hosszadalmas egyeztetések következhetnek. Szerinte akár hónapok is eltelhetnek a beiktatás után a valódi találkozóig, de ismerve Trump hagyományokkal szakító, váratlan húzásait, az sincs kizárva, hogy erre hamarabb sor kerülhet.

– Trump megválasztásával sejthető volt, hogy az Egyesült Államok Magyarországhoz fűződő viszonya pozitív irányba fog elmozdulni, de azóta az eddigiekhez képest is bizakodóbbak lehetünk – jelentette ki a hirado.hu-nak Fodor Csaba a Nézőpont Intézet ügyvezetője. Emlékeztetett: annak ellenére, hogy a két ország között komoly szövetségesi kapcsolat állt fenn, jelentősebb kétoldalú találkozó nem volt Barack Obama és Orbán Viktor között. – 2017 a választások éve lesz Európában, a változó európai környezetben pedig felértékelődik a stabil kelet-közép-európai régió, így hazánk szerepe az USA kapcsolatrendszerében – mondta Fodor Csaba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Az utolsó szeptemberi héten is lehet még 20 fok

  Az utolsó szeptemberi héten is lehet még 20 fok

  A következő napokban nem várható sok csapadék, helyenként lehetnek kisebb záporok és egyre több napsütés várható. Egyes területeken 15 Celsius-fok körüli maximumok várhatók, de többfelé még 20 foknál is melegebb lehet – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • JAVÍTÁS – Tállai: az online számlázással akár 50 ezer milliárd forintnyi tranzakciót követhet nyomon a NAV

  JAVÍTÁS – Tállai: az online számlázással akár 50 ezer milliárd forintnyi tranzakciót követhet nyomon a NAV

   Az online számlázás tesztüzeme sikeresen zajlik, a számlázó programok adóhivatalhoz történő bekötésével évi 50 ezer milliárd forint összegű számlaforgalom válik láthatóvá és követhetővé a Nemzeti Adó- és Vámhivatal számára – közölte Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) parlamenti és adóügyekért felelős államtitkára az MTI-vel.

 • A hallássérült emberek számíthatnak a kormányra

  A hallássérült emberek számíthatnak a kormányra

  A fogyatékos emberek, köztük a hallássérültek számíthatnak a kormányra, hiszen ügyük a társadalom közös ügye – közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) vasárnap, a hallássérültek világnapján az MTI-vel.