EUR: 312,95 Ft
CHF: 267,50 Ft
2018. március 24., szombat
Gábor, Karina

Belföld

USA: fontosabb lett Magyarország

Habár a diplomáciai protokoll szerint akár hosszabb idő eltelhet, amíg valóban létrejön Donald Trump és Orbán Viktor washingtoni találkozója, a szakember szerint mivel az új amerikai elnök korábban is szakított már a szabályokkal, így akár hamarabb is létrejöhet a randevú.

Találkozóra hívta Washingtonba Donald Trump megválasztott amerikai elnök Orbán Viktort – derült ki a miniszterelnök a Világgazdaságnak adott múlt heti interjújából. Az már korában is tudott volt, hogy a republikánus jelölt győzelme új szintre emelheti a magyar–amerikai kapcsolatokat, de a váratlan bejelentés a protokollszakértőt is meglepte.


Fotó: Csudai Sándor

Fotó: Csudai Sándor

– Valóban szokatlan, hogy egy nem annyira jelentős ország vezetője az elsők közt kap meghívót az Egyesült Államok első emberétől, de Donald Trumpnak eddig is voltak meglepő húzásai – értékelt a Lokálnak Molnár György, aki nem tartja kizártnak, hogy a meghívás válasz lehetett Orbán tusnádfürdői beszédére. Ebben a kormányfő már a nyáron arról beszélt: „mégiscsak ő (Trump) volna a jobb Európa és Magyarország számára”.

New York, 2016. november 9. Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke köszönti támogatóit New Yorkban 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/AP/John Locher)

New York, 2016. november 9.
Donald Trump, az Egyesült Államok újonnan megválasztott elnöke köszönti támogatóit New Yorkban 2016. november 9-én, az amerikai elnökválasztás másnapján. (MTI/AP/John Locher)

A protokollszakértő szerint a mostani, udvariasságinak tekinthető telefonos meghívó után a két ország külügyminisztériuma veszi fel a kapcsolatot, többszintű és hosszadalmas egyeztetések következhetnek. Szerinte akár hónapok is eltelhetnek a beiktatás után a valódi találkozóig, de ismerve Trump hagyományokkal szakító, váratlan húzásait, az sincs kizárva, hogy erre hamarabb sor kerülhet.


– Trump megválasztásával sejthető volt, hogy az Egyesült Államok Magyarországhoz fűződő viszonya pozitív irányba fog elmozdulni, de azóta az eddigiekhez képest is bizakodóbbak lehetünk – jelentette ki a hirado.hu-nak Fodor Csaba a Nézőpont Intézet ügyvezetője. Emlékeztetett: annak ellenére, hogy a két ország között komoly szövetségesi kapcsolat állt fenn, jelentősebb kétoldalú találkozó nem volt Barack Obama és Orbán Viktor között. – 2017 a választások éve lesz Európában, a változó európai környezetben pedig felértékelődik a stabil kelet-közép-európai régió, így hazánk szerepe az USA kapcsolatrendszerében – mondta Fodor Csaba.

Kapcsolódó Cikkek

 • Hollik: távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz

  Hollik: távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz

  Távoznia kell a közéletből annak, aki nőt bántalmaz, miként Juhász Péter is nyilvánvalóan ezért volt kénytelen visszalépni a képviselő-jelöltségtől – mondta Hollik István, a KDNP országgyűlési képviselője, Budapest Belváros kormánypárti képviselőjelöltje szombaton Budapesten a sajtónak.

 • A müezzin fogadta Vonát Ózdon

  A müezzin fogadta Vonát Ózdon

  Vonát Ózdon is ellentüntetők hada várta. Müezzin szólamokkal és molinóval várták az amúgy jobbikos, egy női alkalmazottját anális szexuális zaklatással fenyegető polgármester – Janiczak Dávid – által vezetett városban, az elmúlt időszakban számos korrupciós botránnyal érintett Jobbik elnökét.

 • Mavir: 4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

  Mavir: 4-5 milliárd forint takarítható meg az óraátállítással

  Március 25-én kezdődik a nyári időszámítás, vasárnap hajnali 2-kor kell 3 órára állítani az órákat; az átállítással áram, egyúttal évi 4-5 milliárd forint takarítható meg – hívta fel a figyelmet a Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt.