2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb Győr

Vigyázat, nem elég a gumicsere!

A téli hidegre az autót is fel kell készíteni. A latyakos, jeges utakon vagy romló látási körülmények között jobban kell figyelniük a sofőröknek. Szerencsére Győrben sokan kérnek segítséget.

Unalomig ismert mondatok ezek, ám a rengeteg baleset mégis ismétlésre int minden autóvezetőt: a téli időjárás felkészülést igényel, nem éri meg sem időt, sem pénzt, sem pedig energiát spórolni. Higgyék el, hosszú távon megéri, ha rutinná válnak a következők.


Az autók téli átvizsgálása alapvető biztonsági intézkedés! Fotóillusztráció: police.hu

Az autók téli átvizsgálása alapvető biztonsági intézkedés!
Fotóillusztráció: police.hu

Az első és legfontosabb a téli gumira váltás! Mostanra már nagyon sokan lecserélték a nyári abroncsokat, aki még nem tette meg, az utolsó utáni pillanatban van! Nyilván fontos a gumi minősége is, ezt érdemes felszereléskor ellenőriztetni. Ahogy az ablaktörlő lapátokat is: a nyári napsütésben könnyen elhasználódhattak, „csíkozhatnak” törléskor, ami a korai sötétedésnél még rizikósabb.

Az ablakmosó tartályába téli folyadékot kell önteni, ami a keményebb mínuszokat is jól bírja. Lényeges, hogy üzemeltessük is, különben a csövekben maradt nyári ablakmosó csúnya tréfát űzhet a tulajokkal. A hűtőfolyadékra ugyanez érvényes, ahogy érdemes az akkumulátorokat is megnézetni. Sokan hajlamosak elfelejteni a lámpák fontosságát: a helyes beállítás ugyanolyan létkérdés, mint az, világít-e vagy sem. A szélvédők belső tisztaságára is ügyeljünk, a párátlanítást könnyíthetjük meg a takarítással.


Ha még nem tette meg, mindenképp váltson téli abroncsra! Fotóillusztráció: Marcali Gábor

Ha még nem tette meg, mindenképp váltson téli abroncsra!
Fotóillusztráció: Marcali Gábor

Nyúli János győri autószerelő mester elmondta: szerencsére évről évre egyre többen veszik komolyan az autók megfelelő felkészítését a téli időjárásra. Sokan megbirkóznak vele önállóan is, ám a szakemberek azért vannak, hogy ilyen esetekben is segítsenek. Kérjenek időpontot gépkocsi-átvizsgálásra, higgyék el, a biztonság mindennél többet ér!

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.