EUR: 325,79 Ft
CHF: 280,03 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Belföld

Vona Gábor diktátorként irányítja a Jobbikot

Amióta a Jobbik elnöke meghirdette a néppártosodás politikáját, vért izzad, hogy amolyan vajszívű vezetőnek állítsa be magát. Úgy pózol, mint egy elegáns úr, cilinderesen és sétapálcával, aki mindenkinek előre köszön és az összes szembejövő kutyát megvakargatja. A paraván mögött Vona Gábor azonban átváltozik: cilinderből vaskalap lesz, a sétapálcából pedig ostor.

Fotó: Csudai Sándor

Vona Gábor /Fotó: Csudai Sándor

Súlyos állításokat fogalmazott meg a Lokálnak Vona Gáborról több, a Jobbik szűk pártelitjéhez tartozó politikus. Forrásaink elmondása szerint bár „nincs bennük félelem”, egyelőre nem adják a nevüket a nyilatkozatukhoz. – Abban bízunk, hogy a mostani jelzés célt ér, és Gábor visszafordul arról az útról, amelyen most elindult – magyarázták.


Az egyik forrás többek között arról számolt be, hogy Vona Gábor „élet és halál uraként” irányítja a Jobbikot, és bár szabadságról papol, valójában senkinek a véleményére nem ad. Mint mondta, nem azzal van a baj, hogy a pártelnök a katonaságra jellemző fegyelmet követel meg, hanem hogy egy zsarnoki, elnyomó rendszert épített ki. – Rálátok az országos elnökség munkájára, műmosolyok vannak és elképesztő méretű bizalmatlanság alakult ki a vezetőségben – emelte ki.

Azt, hogy Vona bábként használja a pártelitet, már korábban is rebesgették, de ilyen magas szintről eddig még senki sem erősítette meg. Egy másik forrásunk konkrét példával is alátámasztotta, hogyan is működik a Jobbikban a döntéshozatal. Ha igaz, amit állít, az már-már felfoghatatlan.


Mint ismert, a Jobbik parlamenti frakciója a baloldali ellenzékkel összekapaszkodva megfúrta azt az alkotmánymódosítást, amelyben a kormánypártok kikötötték volna, hogy tilos Magyarországra bevándorlókat telepíteni. Vonáék lépése azért volt különösen meglepő, mert a népszavazás előtt a Jobbik semmi jelét nem adta annak, hogy ilyesmire készül, sőt, arra buzdított, hogy az emberek szavazzanak a brüsszeli kvóták ellen. A pártelnök egyenesen kijelentette, hogy aki nem támogatja az alkotmánymódosítást, az hazaáruló. Majd a referendum után Vona az Orbán Viktorral való találkozót követően előállt azzal a feltétellel, hogy a Jobbik csak akkor áll be a módosítás mögé, ha előbb megszüntetik a letelepedési kötvényeket. – Erről Gábor egy személyben határozott, senkit nem tájékoztatott, az elnökség a hírekből értesült arról, hogy az elnök mit művelt a miniszterelnök dolgozószobájában – szögezte le az informátorunk.

Ha igaz, amit mond, akkor a Jobbik hazudott, amikor azt közölte, hogy a letelepedési kötvények kivezetésének ötletét „a pártelnök felvetésére a frakció és az elnökség is egyhangúlag támogatta”. Ezt a párt sajtóosztálya még októberben írta lapunk kérdésére. Forrásunk viszont arról számolt be, hogy a lépés komoly feszültségeket eredményezett a vezetés szintjén, de a tagságban is, mert „senki nem akarta elhinni, hogy ilyen horderejű szituációban hogyan lehet úgy viselkedni, ahogyan azt Gábor tette”. – Ezeket az indulatokat sikerült valahogy a szőnyeg alá seperni a párton belül, és most is ez megy, de közben nekem meg még néhányunknak komolyan mosakodnunk kell az emberek előtt. Tudom, hogy van, aki burokban él, de én az utcákon azt látom, hogy az alkotmánymódosítás körüli patthelyzettel a Jobbik azt a bázisát veszíti el, amelyre épült – mutatott rá.

Úgy tudjuk, hogy a nyolcfős országos elnökség – amely egyébként egy zajos tisztogatást követően alig fél éve állt fel, csupa Vona-hű jelöltekből – is csatatérré változott a pártelnök húzásai nyomán. Vona Gábor elnök, Szabó Gábor választmányi elnök, illetve a hat alelnök között heves ütésváltás zajlik. Négyen továbbra is Vona pártján állnak, hárman viszont elbizonytalanodtak az utóbbi hetek politikai manőverei láttán és nem helyeslik az irányt. – Sajnos ki kell mondani, hogy törésvonalak vannak a Jobbik elnökségén belül, és Gábor hiába fogja iszonyú erős kézzel a pártot, meginoghat a széke – összegezték forrásaink. Erre utalhat a Magyar Idők tegnapi cikke is, amely a Jobbik elnöke és az alelnökök konfliktusáról számolt be. A nekünk beszélő jobbikosok úgy látják, Vona elnöksége csak azért stabil még, mert a vezetőség tagjai félnek nyíltan ujjat húzni vele, hiszen egzisztenciálisan is tőle függnek. Az pedig Novák Előd egykori alelnök esetéből egyszer már kiderült, mi lesz annak a sorsa, aki magára haragítja a Jobbik vezérét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Növekedést eredményez az új költségvetés

  Növekedést eredményez az új költségvetés

  Megszavazta a parlament a jövő évi költségvetést, amelyről Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára az M1 aktuális csatornán, illetve a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában azt mondta: ez a biztonságos növekedés költségvetése.

 • Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Pogácsát sütött nekünk Irma néni

  Román Józsefné, Irma néni lett Magyarország legkedvesebb konyhás nénije a gyerekek szavazatai alapján azon a pályázaton, melyet az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet hirdetett meg ez év márciusában.

 • Csalók verik át az idős embereket

  Csalók verik át az idős embereket

  A Budapesti Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztálya a fővárosi polgárőrökkel együttműködve bűnmegelőzési programot indított az idősek védelmében. Az utóbbi időben több olyan eset látott napvilágot, amikor este, vagy éjszaka azzal hívtak fel bűnözők idős embereket, hogy bajba került, vagy balesetet szenvedett az unokájuk és azonnal pénzre van szüksége.

 • Megbocsátottak a holokausztgyalázó Kulcsárnak

  Megbocsátottak a holokausztgyalázó Kulcsárnak

  Gyomorforgató és botrányos, ami a Jobbikban folyik. A Ripost értesülései szerint ugyanis
  visszakerül a párt vezetésébe az a Kulcsár Gergely, aki korábban meggyalázta a Dunába lőtt zsidó áldozatok Duna-parti emlékművét.