2017. december 15., péntek
Valér

Egyéb Eger

Zöld utat kapott a zöld rendszám

Beindult az elektromos autók biznisze az országban, kormányzati támogatással magas szintre kívánják fejleszteni az elektromos autók piacát és a hozzá kapcsolódó töltőállomás-hálózatot, ennek alapjait Egerben is letették.

Októberben átadták az első elektromos töltőállomást a piactéri parkolóházban, ahol az azóta jócskán megtámogatott ígéret is elhangzott: 2020-ra háromezer töltőpont kialakítását remélik Magyarországon, és mintegy 30 ezer zöld rendszámos autóval számol a közlekedési kormányzat.


A környezetvédelemért aggódók tehát fellélegezhetnek szűkebb-tágabb hazánkban is. Már csak azt kell elérni, hogy az elektromos járgányokhoz elérhető áron jussunk hozzá, de így is jók a mutatók, hiszen 1300 gépcsoda fut az ország útjain jelenleg. Nem csoda, ehhez is ad támogatást a kormány, autónként 1,5 millió forintot.

Egerben is megjelent a zöld rendszámos autó

Egerben is megjelent a zöld rendszámos autó

 

Egy ideje azt is tudjuk, hogy a zöld rendszámos négykerekűeknek ingyenes parkolást biztosítanak Egerben is, ezt megerősítette a napokban Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő parlamenti felszólalásában, ahol kiderült: Eger saját erőből oldotta meg az első töltőállomás kialakítását, és természetesen ingyen parkol, aki zöld rendszámmal rendelkezik.


Dr.Turcsányi Dániel az egri parkolóházat üzemeltető EVAT Zrt.vezérigazgatója, Nyitrai Zsolt országyűlési képviselő és Horváth Gergő a Nissan Sales részéről

Dr. Turcsányi Dániel, az egri parkolóházat üzemeltető EVAT Zrt. vezérigazgatója, Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő és Horváth Gergő a Nissan Sales részéről

 

A cél a piac ösztönzése, és a Jedlik Ányos-terv keretében minderre lehetőség is van, hiszen nemcsak a gépkocsik, de a közösségi közlekedés terén is az a közös akarat, hogy minél hosszabb távokat lehessen megtenni minél kisebb üzemanyag-ráfordítással, lehetőleg elektromosan töltve a buszokat is. Ehhez persze megfelelően kiépített töltőhálózat is szükséges. Ennek érdekében szintén pályázatot írt ki a kormány a 15 ezernél nagyobb lakosságszámú települések részére. A pályázatban jelen pillanatban 1 milliárd 250 ezer forint áll rendelkezésre, és ebből 500 töltőt lehet telepíteni. Ez ezer töltési pontot jelent, és jelenleg már 44 önkormányzat benyújtotta a pályázatát.

Az első egri elektromos töltőállomás a piactéri parkolóházban található

Az első egri elektromos töltőállomás a piactéri parkolóházban található

 

Bár Egerben még nincs elektromos busz, autó már van néhány, a következő időszakban kiépülő további öt töltőállomás pedig nyilván meghozza a kedvét az egyébként meglehetősen innovatív gondolkodású egrieknek. Döntött is róla az egri közgyűlés előző havi ülésén, ennek megfelelően a Líceum mellett, a Domus parkolójánál, a Hadnagy és Mocsáry utcák kereszteződésében, a Felsővárosi Sporttelepnél és a kórház mellett is lesz áramvételezési lehetőség az arra alkalmas négykerekűek számára.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.