2017. december 18., hétfő
Auguszta

Belföld

1,2 millióval kevesebb a szegény Magyarországon

A statisztikai adatok szerint a nélkülözők száma közel felére esett Magyarországon: 2012-ben még 2,7 millió szegény volt az országban, mára ez a szám 1,5 millióra olvadt.

Valamivel több mint 1,5 millió súlyosan szegény embert talált Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – olvasható a szervezet friss jelentésében.


New York, 2008. december 23. Az egyik New York-i Toys R Us játékáruházban vásárolnak karácsonyi ajándékot az emberek 2008. december 23-án. (MTI/EPA/Justin Lane)

Egyre többeknél cseng a kassza (Fotó: MTI)

Az adat a 2015-ös évre vonatkozik, és azt mutatja, hogy 2014-hez képest közel 300 ezerrel csökkent a nélkülözők száma. 2012-ben még 2,7 millió volt ez a szám, így három év alatt közel felére esett a súlyosan nélkülözők száma az országban.

Súlyos anyagi depriváció

Ez a fogalom azokat a nélkülözőket jelöli, akik kilenc, szegénységgel összefüggő kategória közül legalább négyben érintettek. Ezek a következők: fizetési hátralék, megtakarítás és üdülés hiánya, fűtés- és táplálkozási problémák, illetve anyagi okokból se telefonja, se tévéje, se mosógépe, se autója nincs.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy tegnapi sajtóbeszélgetésen arra világított rá a KSH kutatása kapcsán, hogy a szegénység visszaszorulása összefüggésben van a növekvő foglalkoztatottsággal. – A kormány szándékának megfelelően a középosztály erősödik, vagyis a munkahelyteremtésen és az adócsökkentésen alapuló politika sikeres – jelentette ki Rétvári Bence.


Szerinte ezt több mutató is alátámasztja, így például a fogyasztás csak tavaly 8 százalékkal bővült. Az államtitkár a mobiltelefonok elterjedését és a mosogatógépek használatát is példaként hozta: előbbiből száz háztartásra 186 jut, utóbbi pedig a magyar konyhák több mint 16 százalékában található már meg.

A KSH „Háztartások életszínvonala 2015″ című jelentése összesen 8 ezer háztartás megkérdezésével és közel 16 ezer személyes interjú felhasználásával készült. Legfőbb megállapítása pedig az, hogy 2015-ben a magyar háztartások jövedelmi helyzete javult, az egy főre jutó éves nettó jövedelem átlagosan 1 millió 150 ezer forint volt, ami 4,6 százalékkal meghaladja a 2014-es hasonló adatot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Százmilliós kedvezményt kapott Simicskától a Jobbik

  Egy nevetségesen alacsony bérleti díjnak megfelelő árért kapott Simicska Lajos cégeitől plakáthelyeket a Jobbik, szinte ajándékba. Miközben a párt a rájuk váró 661 milliós ÁSZ-büntetés ellen szervezett tüntetést, kiderült: nem csupán a bérléskor, hanem a későbbi tulajdonátruházáskor is botrányosan kedvező feltételekhez jutott a Jobbik.

 • Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten

  Hideg, téli idő várható a jövő héten. A leghidegebb órákban mínusz 10 Celsius-fok körüli értékek is lehetnek, s a maximumok is fagypont körül alakulnak. Többször várható havazás is, Szenteste napján inkább napsütéses idő várható – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálatnak vasárnap az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  Fidesz: Ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében

  A szélsőséges pártok véleményétől eltekintve ma már nemzeti egység van a kettős állampolgárság tekintetében, a honosítással a határon túli magyarság közjogi értelemben is a magyar nemzet részévé válhatott – mondta el a Fidesz frakcióvezetője vasárnap budapesti sajtótájékoztatón.