EUR: 312,18 Ft
CHF: 267,08 Ft
2018. március 22., csütörtök
Beáta, Izolda, Lea

Belföld

1,2 millióval kevesebb a szegény Magyarországon

A statisztikai adatok szerint a nélkülözők száma közel felére esett Magyarországon: 2012-ben még 2,7 millió szegény volt az országban, mára ez a szám 1,5 millióra olvadt.

Valamivel több mint 1,5 millió súlyosan szegény embert talált Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) – olvasható a szervezet friss jelentésében.


New York, 2008. december 23. Az egyik New York-i Toys R Us játékáruházban vásárolnak karácsonyi ajándékot az emberek 2008. december 23-án. (MTI/EPA/Justin Lane)

Egyre többeknél cseng a kassza (Fotó: MTI)

Az adat a 2015-ös évre vonatkozik, és azt mutatja, hogy 2014-hez képest közel 300 ezerrel csökkent a nélkülözők száma. 2012-ben még 2,7 millió volt ez a szám, így három év alatt közel felére esett a súlyosan nélkülözők száma az országban.

Súlyos anyagi depriváció

Ez a fogalom azokat a nélkülözőket jelöli, akik kilenc, szegénységgel összefüggő kategória közül legalább négyben érintettek. Ezek a következők: fizetési hátralék, megtakarítás és üdülés hiánya, fűtés- és táplálkozási problémák, illetve anyagi okokból se telefonja, se tévéje, se mosógépe, se autója nincs.

Az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára egy tegnapi sajtóbeszélgetésen arra világított rá a KSH kutatása kapcsán, hogy a szegénység visszaszorulása összefüggésben van a növekvő foglalkoztatottsággal. – A kormány szándékának megfelelően a középosztály erősödik, vagyis a munkahelyteremtésen és az adócsökkentésen alapuló politika sikeres – jelentette ki Rétvári Bence.


Szerinte ezt több mutató is alátámasztja, így például a fogyasztás csak tavaly 8 százalékkal bővült. Az államtitkár a mobiltelefonok elterjedését és a mosogatógépek használatát is példaként hozta: előbbiből száz háztartásra 186 jut, utóbbi pedig a magyar konyhák több mint 16 százalékában található már meg.

A KSH „Háztartások életszínvonala 2015″ című jelentése összesen 8 ezer háztartás megkérdezésével és közel 16 ezer személyes interjú felhasználásával készült. Legfőbb megállapítása pedig az, hogy 2015-ben a magyar háztartások jövedelmi helyzete javult, az egy főre jutó éves nettó jövedelem átlagosan 1 millió 150 ezer forint volt, ami 4,6 százalékkal meghaladja a 2014-es hasonló adatot.

Kapcsolódó Cikkek

 • Így gúnyolták Alföldit a Jobbik képviselői

  Így gúnyolták Alföldit a Jobbik képviselői

  Bár manapság a Jobbik részéről az hangzik el, hogy Alföldi Róbert „egyenesen feltétele egy normális országnak”, korábban több jobbikos politikus is visszatérően gyalázta Alföldit.

 • Európának nincs vesztegetni való ideje a migráció kérdésében

  Európának nincs vesztegetni való ideje a migráció kérdésében

  Európának nincs több vesztegetni való ideje, hogy megoldja a migráció okozta válság kérdését, a megoldást a lehető leggyorsabban el kell érni – jelentette ki Antonio Tajani, az Európai Parlament elnöke Brüsszelben, az uniós állam- illetve kormányfőinek kétnapos tanácskozásának megkezdését követően tartott sajtótájékoztatóján.

 • Orbán Viktor: Nagy a felháborodás Brüsszelben – Videó!

  Orbán Viktor: Nagy a felháborodás Brüsszelben – Videó!

  Véget ért a visegrádi négy ország miniszterelnökeinek megbeszélése. Egy fontos téma  is terítékre került, amely a miniszterelnök szerint a Facebookra vonatkozik – derült ki Orbán Viktor közösségi oldalára feltöltött videójából.