EUR: 307,30 Ft
CHF: 282,02 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb Zalaegerszeg

2,2 milliót kapott a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány

Magyarországon az összes élve születés 11 százalékában, a betöltött 37. terhességi hét előtt, azaz idő előtt jön világra minden tizedik újszülött. A 24. terhességi hét után, 500 gramm születési súly vagy 30 centiméter testhossz felett már koraszülött újszülöttnek tekintik az életjelenségeket mutató csöppnyi babákat. Legtöbbjük a mai orvostudománynak köszönhetően megmenthető.

Támogatott alapítvány Fotó: Inhof András

Támogatott alapítvány
Fotó: Inhof András

December 15-én  a Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány részére a Kolping Hotel részéről 2,2 millió forint értékben érkezett adomány, amelyet  Boldizsár Ildikó országos hírű meseterapeuta Bobóország meséi című mesekönyvének eladásaiból gyűjtöttek össze.

Bobo a gyermek osztályon Fotó: Inhof András

Bobo a gyermek osztályon
Fotó: Inhof András

A mesekönyv a hotel kabalaállatának életét dolgozza fel, kétezer példányban jelent meg, amelyből 1300 példányt értékesített a szálloda – mondta el a Lokál Extrának Sós Éva igazgatóhelyettes. Dr. Gárdos László főorvos, a Zalaegerszegi Koraszülöttmentő Centrum szakmai vezetője és egyben az alapítvány alapító tagja szerint szükség is van rá. Biztos benne, hogy ebből az összegből a koraszülöttmentés fenntartására és korszerűsítésére is költenek majd, illetve az alapítvány támogatja a Gyermekintenzív és Koraszülött-intenzív rehabilitációs osztályát is. Az elmúlt évben egy világszínvonalú rehabilitációs apartmant adtak át, ahol a kicsik az anyukájukkal együtt lehetnek, ahová a határon túlról is érkeznek. Szerinte mindig szükség van fejlesztésekre, hiszen a Szent Rafael Kórház koraszülöttek számára kialakított intenzív osztályán nemcsak koraszülötteket ápolnak, hanem beteg újszülötteket is, érett korban, fejlődési rendellenességgel született, oxigénhiányos gyerekeket. Általában évente kétszázötven azoknak a kicsiknek a száma, akik ápolásra szorulnak. A Koraszülöttmentő és Gyermekintenzív Alapítvány végzi a mentést, átlagosan körülbelül száznegyven korán született vagy beteg újszülöttet mentenek, hiszen nemcsak Zala megyét látják el, hanem Vas, illetve Somogy megye egyes területét. Az alapítvány szerencsére kap támogatást az államtól, de az adományok összegét mindig van mire elkölteni.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.