EUR: 311,23 Ft
CHF: 265,18 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb Veszprém

450 éve foglalták vissza a veszprémi várat

A szigetvári ostrom évében, 1566-ban került ismét magyar kézre az addig átmeneti török fennhatóság alatt lévő veszprémi vár. A helyi várvédők tiszteletére avattak emléktáblát a városban a múlt héten.

1566-ban szabadították fel a veszprémi várat, az esemény egy komplex háborús sorozat része volt. Ebben az évben jött Magyarországra I. Szulejmán szultán, hogy az általa támogatott Erdélyi Fejedelemséget segítse, és elfoglalja Szigetvár és Gyula várát, mivel ez a két pont akadályozta leginkább a török terjeszkedést. Miközben Szigetvár ostroma zajlott, az ország más pontjain számos egyéb hadmozdulatot hajtottak végre.


Katonák tisztelegnek elődeik emléke előtt (fotó: Domján Attila)

Katonák tisztelegnek elődeik emléke előtt (fotó: Domján Attila)

Ezek egyike volt az a magyar–bajor seregösszevonás, amelynek során Komárom térségében a bajor Miksa főherceg vezetésével a már ostromlott várakat igyekeztek megsegíteni. Miksa kénytelen volt elterelő hadműveletekkel lekötni a török erőket, az egyik ilyen művelet színtere volt Veszprém is.

Az emlékmű a török korban Veszprémért harcoló katonáknak állít emléket (fotó: Domján Attila)

Az emlékmű a török korban Veszprémért harcoló katonáknak állít emléket (fotó: Domján Attila)

A 10-11 ezer fős magyar–német sereg a Bakony előterében lévő várakat igyekezett megszerezni, e hadművelet során sikerült visszafoglalni Veszprémet is 1566. június 30-án. A visszafoglalással sikerült megerősíteni a Győrbe és Bécsbe vezető utak védelmét – foglalta össze az akkori eseményeket dr. Fodor Pál magyar turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, aki a városházán tartott előadást. A program folytatásaként a Hősök Kapujánál leplezték a török korban a veszprémi várért küzdő katonák emléktábláját, Diénes Attila alkotását.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.