2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Veszprém

450 éve foglalták vissza a veszprémi várat

A szigetvári ostrom évében, 1566-ban került ismét magyar kézre az addig átmeneti török fennhatóság alatt lévő veszprémi vár. A helyi várvédők tiszteletére avattak emléktáblát a városban a múlt héten.

1566-ban szabadították fel a veszprémi várat, az esemény egy komplex háborús sorozat része volt. Ebben az évben jött Magyarországra I. Szulejmán szultán, hogy az általa támogatott Erdélyi Fejedelemséget segítse, és elfoglalja Szigetvár és Gyula várát, mivel ez a két pont akadályozta leginkább a török terjeszkedést. Miközben Szigetvár ostroma zajlott, az ország más pontjain számos egyéb hadmozdulatot hajtottak végre.


Katonák tisztelegnek elődeik emléke előtt (fotó: Domján Attila)

Katonák tisztelegnek elődeik emléke előtt (fotó: Domján Attila)

Ezek egyike volt az a magyar–bajor seregösszevonás, amelynek során Komárom térségében a bajor Miksa főherceg vezetésével a már ostromlott várakat igyekeztek megsegíteni. Miksa kénytelen volt elterelő hadműveletekkel lekötni a török erőket, az egyik ilyen művelet színtere volt Veszprém is.

Az emlékmű a török korban Veszprémért harcoló katonáknak állít emléket (fotó: Domján Attila)

Az emlékmű a török korban Veszprémért harcoló katonáknak állít emléket (fotó: Domján Attila)

A 10-11 ezer fős magyar–német sereg a Bakony előterében lévő várakat igyekezett megszerezni, e hadművelet során sikerült visszafoglalni Veszprémet is 1566. június 30-án. A visszafoglalással sikerült megerősíteni a Győrbe és Bécsbe vezető utak védelmét – foglalta össze az akkori eseményeket dr. Fodor Pál magyar turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, aki a városházán tartott előadást. A program folytatásaként a Hősök Kapujánál leplezték a török korban a veszprémi várért küzdő katonák emléktábláját, Diénes Attila alkotását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.