EUR: 323,05 Ft
CHF: 275,98 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Veszprém

450 éve foglalták vissza a veszprémi várat

A szigetvári ostrom évében, 1566-ban került ismét magyar kézre az addig átmeneti török fennhatóság alatt lévő veszprémi vár. A helyi várvédők tiszteletére avattak emléktáblát a városban a múlt héten.

1566-ban szabadították fel a veszprémi várat, az esemény egy komplex háborús sorozat része volt. Ebben az évben jött Magyarországra I. Szulejmán szultán, hogy az általa támogatott Erdélyi Fejedelemséget segítse, és elfoglalja Szigetvár és Gyula várát, mivel ez a két pont akadályozta leginkább a török terjeszkedést. Miközben Szigetvár ostroma zajlott, az ország más pontjain számos egyéb hadmozdulatot hajtottak végre.


Katonák tisztelegnek elődeik emléke előtt (fotó: Domján Attila)

Katonák tisztelegnek elődeik emléke előtt (fotó: Domján Attila)

Ezek egyike volt az a magyar–bajor seregösszevonás, amelynek során Komárom térségében a bajor Miksa főherceg vezetésével a már ostromlott várakat igyekeztek megsegíteni. Miksa kénytelen volt elterelő hadműveletekkel lekötni a török erőket, az egyik ilyen művelet színtere volt Veszprém is.

Az emlékmű a török korban Veszprémért harcoló katonáknak állít emléket (fotó: Domján Attila)

Az emlékmű a török korban Veszprémért harcoló katonáknak állít emléket (fotó: Domján Attila)

A 10-11 ezer fős magyar–német sereg a Bakony előterében lévő várakat igyekezett megszerezni, e hadművelet során sikerült visszafoglalni Veszprémet is 1566. június 30-án. A visszafoglalással sikerült megerősíteni a Győrbe és Bécsbe vezető utak védelmét – foglalta össze az akkori eseményeket dr. Fodor Pál magyar turkológus, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpontjának főigazgatója, aki a városházán tartott előadást. A program folytatásaként a Hősök Kapujánál leplezték a török korban a veszprémi várért küzdő katonák emléktábláját, Diénes Attila alkotását.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.