EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,99 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Külföld

A japán kormányfő nem kér bocsánatot Pearl Harborban

Abe Sindzó japán kormányfő nem fog bocsánatot kérni a december végén esedékes Pearl Harbor-i látogatásán az amerikai csendes-óceáni flotta ellen 75 évvel ezelőtt elkövetett légitámadásért, a vizit egyedüli célja a megemlékezés az áldozatokról – közölte kedden Szuga Josihide japán kormányszóvivő.

A Barack Obama amerikai elnökkel közösen tervezett látogatás a megbékélés jele, és azt mutatja a jövő nemzedékeinek, hogy nem szabad megismétlődnie a háború borzalmainak és a szenvedésnek – tette hozzá a szóvivő.


Abe hétfőn jelentette be, hogy első japán kormányfőként felkeresi a Hawaii szigetén található Pearl Harbort. Hírügynökségek felhívták a figyelmet arra, hogy a japán miniszterelnök látogatása egy amerikai gesztus viszonzásának tekinthető: Obama ugyanis május végén – az amerikai elnökök közül ugyancsak elsőként – felkereste Hirosimát, ahol megemlékezett az amerikai atombomba-támadás áldozatairól, de a történtekért ő sem kért bocsánatot.

Japán 1941. december 7-én Pearl Harbornál hatalmas légicsapást mért a csendes-óceáni amerikai flottára, amelynek jelentős része megsemmisült. Közel 2500 amerikai katona vesztette életét, és mintegy 1200-an sebesültek meg. December 8-án az Egyesült Államok hadat üzent Japánnak, belépve ezzel a második világháborúba. A csendes-óceáni térségben még az után is tartott a háború, hogy a náci Németország 1945. május 8-i kapitulációjával Európában véget értek a harcok. Az Egyesült Államok 1945. augusztus elején két atombombát dobott le két japán városra, Hirosimára és Nagaszakira. Néhány nappal később Hirohito császár bejelentette, hogy Japán leteszi a fegyvert.

Kapcsolódó Cikkek