2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb Zalaegerszeg

A karácsony legyen a miénk

Az ünnep felerősítheti a levertséget, depressziós tüneteink is kialakulhatnak. Csilivili plakátokon boldog családokat látunk, fitt nagypapa, ősz nagymama, gyerekek, ház, karácsonyfa, kutya.

A kirakat berendezése csodálatos. Az anyukák dekoratívak a képeken, az apukák jóképűek, kigyúrtak, a gyerekek tökéletesek. Aztán posztolunk a közösségi oldalakon. Láncreakció, hamis idill. Így kellene csinálnunk idén is? Pesti Tímea, Zalaegerszeg kedvelt pszichológusa szerint nem!


legyen a miénk az ünnep Fotó: Inhof András

Éljük meg az ünnepeket
Fotó: Inhof András

– Hogyan kell átélni, megélni, örömforrássá tenni a karácsonyt?

– Csupán önmagunknak, szeretteinknek kellene megfelelni, velük és önmagunkkal azonosulni. Az ünnep, az ünneplés identitásunk, énünk, önazonosságunk része. Gyakran sajnos beindul egy „megfelelésverkli”. Díszítsük fel a házat, a fát, az asztalt, ahogy elvárják. A hiperszuper minta a médiában, a kirakatokban, ahogy ki kellene néznie mások szerint az ünnepnek. Ez azonban nem a valóság! Az ünnep váljon közös ünnepvárássá. Legyen közös a készülődés!


– Pont a készülődés miatt ez nagyon fárasztó időszak sokaknak. Lehet ez másképp?

– A karácsony olyan ünnep, ami alkalmat nyújt az egymásra való odafigyelésre, szeretetünk, elismerésünk kifejezésére, az érzelmi feltöltődésre. Mégis a szeretet ünnepét az emberek nagy része mára már feladatként, sőt egyenesen teherként éli meg. Mint minden megkülönböztetett időnek, így az ünnepnek is erős hatása van az életünk későbbi alakulására. Főleg a nők veszik ilyenkor magukra az elvárásokat, amit ma már nem tehetnek meg akár tízórás munkaidő mellett úgy, mint nagyanyáink idejében, ám mégis felelősséget éreznek azért, hogy minden úgy legyen, ahogy a „család szokta régen”. Hangulatot akarnak teremteni, sütni, főzni, sok felesleges fogást készíteni és akkor jön a stressz. Egy családot boldogabbá tesz egy mosolygós, kiegyensúlyozott anyuka, mint két tál sütemény. Az emberek többsége hajlamos abba a hibába esni, hogy többet tervez be, mint amennyit reálisan meg tud valósítani. Igaz ez az anyagiakra is, hogy csak drága „kütyü” lehet a vágyott ajándék, mobiltelefon, szuper tévé, utazás, ékszer, akármi. Ráadásul mindezek után éppen arra nem marad idő, ami a legfontosabb lenne: hogy szeretetet, figyelmet fordítsunk a környezetükre, sokszor kis négyzetméteren, így a mélyben ott marad a csalódás, csak a családi műmosolyok maradnak a közösségi oldalakra.

boldogcsalád

/ Fotó: pixabay

Nem biztos, hogy ezt a mércét kell megütni. Hiszen így a karácsony semmi más, csak illúzió. Figyeljünk elsősorban magunkra és a családunkra, aztán a környezetünkben élő magányos szomszédra, családtagra, barátra is. Kérdezzük meg tőle, hogy átjönne-e egy kis időre, vagy mi átmehetünk-e egy baráti beszélgetésre. Figyeljünk a legbelsőbb hangra. Ne a kirakattal foglalkozzunk. Idén csináljuk másképp! Éljük meg harmóniában, szeretettel, legyen a miénk az ünnep.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.