2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb Eger

A kirakott méreg embert is ölhet

Sok esetben az sem derül ki a városban vagy a környéken elhullott állatokról, hogy mérgezés áldozatai lettek, vagy más miatt pusztultak el, hiszen a gazda csak a külső tünetekre figyel, a mérgezésre pedig boncolás útján deríthető fény, amelyet csupán bűncselekményhez köthető esetben rendelnek el.

Bóday Csilla a Macskaárvaház Alapítvány titkára

Bóday Csilla a Macskaárvaház Alapítvány titkára

– Nem szabad rögtön mérgezésre gyanakodni, hiszen az állatok gyakran csupán az utcán élés miatt is elpusztulnak, de olyan is van, amikor a gazdátlan állatok nem a nekik szánt toxikus anyagoktól halnak meg, és természetesen a direkt mérgezés esete is fennáll – mondja Bóday Csilla, a Kiss Norbert Európa-bajnok kamionversenyző nevével fémjelzett kápolnai macskaárvaházat üzemeltető Macskaárvaház Alapítvány titkára, akik nap mint nap küzdenek beteg, elhagyott, árván maradt cicák életéért.


 

Nem az idei őszi volt az első eset, amikor állatok elleni tömeges „támadásra” derült fény Egerben, tavaly is volt olyan időszak, amikor kedvenceik elvesztésére panaszkodtak az egriek egy-egy területen, például Lajosvárosban. Pár hete már szórólapok is figyelmeztették az kisállataikat sétáltatókat a veszélyre. Kihelyezett csalétkek, szöges eledel, fagyálló…

EG_cica

Veszélyben vannak az egri macskák

– Mindig gyanakvónak kell lenni azokkal az emberekkel szemben, akik a cicák, kutyák ellen hangulatot keltenek egy adott lakóközösségben, mert általában ők azok, akik képesek az ilyen cselekedetekre. A Macskaárvaház Alapítvány szerint a törvényi szabályozás nagyon idejétmúlt és gyenge, hiszen az állatkínzás az állatok elleni egyetlen olyan bűncselekmény, amelyért letöltendő börtönbüntetést lehet kapni ma Magyarországon. Holott egy közterületre kirakott méreg bármikor árthat egy gyermeknek is, és ez akár emberölési kísérletnek is minősülhet. Többször próbálkoztunk a törvényhozóknál, hogy a bűncselekmény minősítését változtassák meg, de eddig nem jutottunk eredményre – ecseteli Csilla.


Az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány vezetője, Társy Dia – Bóday Csilla véleményével egyetértve – azt mondja, hogy az ivartalanítás az egyetlen jó megoldás, amellyel a macskapopulációkat kordában lehet tartani, így védhetjük meg a házi- és a kóbor állatokat is. Társy Dia azt is elárulta, hogy az állatok számára nem élvezetes a közösülés – mint azt sokan hiszik –, hanem fájdalmas és csak ösztönből áll.

A menhelyek, az állatvédő szervezetek mind-mind segítenek a kedvencek és az elhagyott állatok ivartalanításában, ezért törekedjünk erre. Főleg hogy a rendőrség törvényi felhatalmazás hiányában még bizonyíték birtokában (például térfigyelő kamera felvétele) sem tehet túl sokat , és nemcsak az állatokat, de minket sem védhetnek meg a csalétek által okozott mérgezéstől.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.