EUR: 325,61 Ft
CHF: 279,96 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb Eger

A kirakott méreg embert is ölhet

Sok esetben az sem derül ki a városban vagy a környéken elhullott állatokról, hogy mérgezés áldozatai lettek, vagy más miatt pusztultak el, hiszen a gazda csak a külső tünetekre figyel, a mérgezésre pedig boncolás útján deríthető fény, amelyet csupán bűncselekményhez köthető esetben rendelnek el.

Bóday Csilla a Macskaárvaház Alapítvány titkára

Bóday Csilla a Macskaárvaház Alapítvány titkára

– Nem szabad rögtön mérgezésre gyanakodni, hiszen az állatok gyakran csupán az utcán élés miatt is elpusztulnak, de olyan is van, amikor a gazdátlan állatok nem a nekik szánt toxikus anyagoktól halnak meg, és természetesen a direkt mérgezés esete is fennáll – mondja Bóday Csilla, a Kiss Norbert Európa-bajnok kamionversenyző nevével fémjelzett kápolnai macskaárvaházat üzemeltető Macskaárvaház Alapítvány titkára, akik nap mint nap küzdenek beteg, elhagyott, árván maradt cicák életéért.


 

Nem az idei őszi volt az első eset, amikor állatok elleni tömeges „támadásra” derült fény Egerben, tavaly is volt olyan időszak, amikor kedvenceik elvesztésére panaszkodtak az egriek egy-egy területen, például Lajosvárosban. Pár hete már szórólapok is figyelmeztették az kisállataikat sétáltatókat a veszélyre. Kihelyezett csalétkek, szöges eledel, fagyálló…

EG_cica

Veszélyben vannak az egri macskák

– Mindig gyanakvónak kell lenni azokkal az emberekkel szemben, akik a cicák, kutyák ellen hangulatot keltenek egy adott lakóközösségben, mert általában ők azok, akik képesek az ilyen cselekedetekre. A Macskaárvaház Alapítvány szerint a törvényi szabályozás nagyon idejétmúlt és gyenge, hiszen az állatkínzás az állatok elleni egyetlen olyan bűncselekmény, amelyért letöltendő börtönbüntetést lehet kapni ma Magyarországon. Holott egy közterületre kirakott méreg bármikor árthat egy gyermeknek is, és ez akár emberölési kísérletnek is minősülhet. Többször próbálkoztunk a törvényhozóknál, hogy a bűncselekmény minősítését változtassák meg, de eddig nem jutottunk eredményre – ecseteli Csilla.


Az Állatokat Védjük Együtt Alapítvány vezetője, Társy Dia – Bóday Csilla véleményével egyetértve – azt mondja, hogy az ivartalanítás az egyetlen jó megoldás, amellyel a macskapopulációkat kordában lehet tartani, így védhetjük meg a házi- és a kóbor állatokat is. Társy Dia azt is elárulta, hogy az állatok számára nem élvezetes a közösülés – mint azt sokan hiszik –, hanem fájdalmas és csak ösztönből áll.

A menhelyek, az állatvédő szervezetek mind-mind segítenek a kedvencek és az elhagyott állatok ivartalanításában, ezért törekedjünk erre. Főleg hogy a rendőrség törvényi felhatalmazás hiányában még bizonyíték birtokában (például térfigyelő kamera felvétele) sem tehet túl sokat , és nemcsak az állatokat, de minket sem védhetnek meg a csalétek által okozott mérgezéstől.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.