2017. november 24., péntek
Emma

Egyéb Székesfehérvár

A konteósok is felfedezték a Seuso-kincseket

Seuso-kedd Székesfehérváron címmel roppant érdekfeszítő kerekasztalbeszélgetés-sorozatot szervez a Szent István Király Múzeum.

sumegh1

Sümegh József, a lelet megtalálója Forrás: Szent István Király Múzeum


Legutóbb Tóth Tibor egykori rendőrnyomozó fejtette ki nézeteit a világhírű ezüstkincsek történetéről. A volt rendőr az utóbbi években többek között konspirációs teóriákkal (közkedvelt nevén és röviden konteó), vagyis összeesküvés-elméletekkel foglalkozik.

A polgárdi leletként emlegetett, de valójában a mai Kőszárhegy környékén talált, a III. században épült és 374-ben a barbárok támadása miatt elpusztult római kori villa tulajdonosa a régészek szerint egy Seuso nevű gazdag és előkelő római lehetett. Ezt azért gondolják, mert a térségben talált IV. századi főleg ezüstlelet, a Seuso-kincs egyik tálján olvashatjuk a nevét. Az eredeti szépségükből nem sokat mutató nemesfém tárgyakat a huszadik század hetvenes éveiben egy helyi férfi, Sümegh József találta meg. Ahogy az egyik keddi beszélgetésen egy régi ismerőse elmondta: fogatot akart venni a leletekért kapott pénzből, de erre esélye sem volt: 1980 decemberében felakasztva találták egy kőszárhegyi pincében.


A kincsek egy része rendkívül hamar Bécsbe, a Hotel Hiltonban működő antikvitásba került, melyet két műkereskedő, Halim Korban és Anton Tkalec vezetett. A nyolcvanas években egy angol lord és üzlettársai vásárolták fel a tárgyak ismert darabjait, de mivel kiderült, hogy a libanoni eredetpapírok hamisak voltak, az 1990-ben Seuso-kincsként ismert leletet se kiállítani, se eladni nem tudták. A hamis papírokra akkor derült fény, amikor a világhírű Sotheby’s aukciósház megpróbálta értékesíteni a gyűjteményt. Akkor három ország, Libanon, Jugoszlávia és Magyarország is bejelentette igényét a leletre. A lord és a magyar állam azóta is pereskedik, a rejtélyes halálesetek ügyében – mert mint a konteósok állítják: nem csak Sümegh halt meg – ma is többen nyomoznak. A Nemzeti Nyomozó Iroda pár éve újraindította a nyomozást Sümegh József halála ügyében, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

seuso_tek

Nagyon értékesek a leletek Fotó: TEK

Ami tény: az egyik tálon a PELSO felirat olvasható, ami a Balaton római kori neve, Polgárdi közelében, Szabadbattyán területén egy IV. századi, késő római kori villát tártak fel, erről a környékről származhatnak a kincsek. A Seuso-tál pontosan beleillik az 1878-ban Polgárdi határában megtalált és a Nemzeti Múzeumban őrzött késő római kori edénytartóba. A lord birtokában lévő tálról vett talajminta megegyezik azzal a földdel, amely Polgárdi térségében található, a Budapesti Műszaki Egyetem szakvéleménye szerint a tároló rézüst biztosan megjárta a Borbély-pincét, ez a bizonyíték azonban a kincsekért folyó perben későn érkezett a New York-i bíróságra, nem vették figyelembe.

A többi egyelőre teória. Tóth Tibor szerint, aki annak idején nyomozóként részt vett egy ideig az ügy felderítésében, s titkos információgyűjtést végzett, az első perctől kezdve nyilvánvaló volt, hogy az 1980-as hivatalos megállapítással szemben Sümegh József kiskatona, aki megtalálta a kincseket, nem öngyilkos lett, hanem meggyilkolták. A nyomozók számára az is egyértelművé vált, hogy Sümegh halálának és további haláleseteknek – mert nem ő volt az egyetlen áldozata a történetnek – köze van a Seuso-kincsekhez. Ahogy Fehérváron is elmondta: feltételezése szerint nemcsak a magyar katonai elhárítás, de a GRU is felfigyelt erre a műkincseket, antikvitásokat gyűjtő kiskatonára, és ráállították az embereiket.

A másik furcsa eset Kolonics György halála. Ő Sümegh barátja és munkatársa volt a Polgárdi melletti bányában. Egy nap, miután két idegennel mulatozott a kocsmában, alig 200 méterre saját borospincéjétől holtan találták, állítólag mérgezett disznósajtot evett. A harmadik áldozat ugyancsak Sümegh közeli ismerőse, aki a környékbeli ásatáson dolgozott. Ő 1981 januárjában akasztotta fel magát egy erdőben. Többen úgy vélik, hogy a Seuso-ügy egyszerű bűnügy, Tóth Tibor szerint annál több. Mondhatni: egy igazi konteó. Ehhez három-négy feltételnek kell teljesülnie. Ezek: az információhiány, egy közismert főszereplő vagy esemény, s egy olyan jelenség a történet középpontjában, ami nagy hullámokat ver. A jelek szerint az összetevők mind meg is vannak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.