2018. február 23., péntek
Alfréd

Egyéb Székesfehérvár

A konteósok is felfedezték a Seuso-kincseket

Seuso-kedd Székesfehérváron címmel roppant érdekfeszítő kerekasztalbeszélgetés-sorozatot szervez a Szent István Király Múzeum.

sumegh1

Sümegh József, a lelet megtalálója Forrás: Szent István Király Múzeum


Legutóbb Tóth Tibor egykori rendőrnyomozó fejtette ki nézeteit a világhírű ezüstkincsek történetéről. A volt rendőr az utóbbi években többek között konspirációs teóriákkal (közkedvelt nevén és röviden konteó), vagyis összeesküvés-elméletekkel foglalkozik.

A polgárdi leletként emlegetett, de valójában a mai Kőszárhegy környékén talált, a III. században épült és 374-ben a barbárok támadása miatt elpusztult római kori villa tulajdonosa a régészek szerint egy Seuso nevű gazdag és előkelő római lehetett. Ezt azért gondolják, mert a térségben talált IV. századi főleg ezüstlelet, a Seuso-kincs egyik tálján olvashatjuk a nevét. Az eredeti szépségükből nem sokat mutató nemesfém tárgyakat a huszadik század hetvenes éveiben egy helyi férfi, Sümegh József találta meg. Ahogy az egyik keddi beszélgetésen egy régi ismerőse elmondta: fogatot akart venni a leletekért kapott pénzből, de erre esélye sem volt: 1980 decemberében felakasztva találták egy kőszárhegyi pincében.


A kincsek egy része rendkívül hamar Bécsbe, a Hotel Hiltonban működő antikvitásba került, melyet két műkereskedő, Halim Korban és Anton Tkalec vezetett. A nyolcvanas években egy angol lord és üzlettársai vásárolták fel a tárgyak ismert darabjait, de mivel kiderült, hogy a libanoni eredetpapírok hamisak voltak, az 1990-ben Seuso-kincsként ismert leletet se kiállítani, se eladni nem tudták. A hamis papírokra akkor derült fény, amikor a világhírű Sotheby’s aukciósház megpróbálta értékesíteni a gyűjteményt. Akkor három ország, Libanon, Jugoszlávia és Magyarország is bejelentette igényét a leletre. A lord és a magyar állam azóta is pereskedik, a rejtélyes halálesetek ügyében – mert mint a konteósok állítják: nem csak Sümegh halt meg – ma is többen nyomoznak. A Nemzeti Nyomozó Iroda pár éve újraindította a nyomozást Sümegh József halála ügyében, nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének megalapozott gyanúja miatt, ismeretlen tettes ellen nyomoznak.

seuso_tek

Nagyon értékesek a leletek Fotó: TEK

Ami tény: az egyik tálon a PELSO felirat olvasható, ami a Balaton római kori neve, Polgárdi közelében, Szabadbattyán területén egy IV. századi, késő római kori villát tártak fel, erről a környékről származhatnak a kincsek. A Seuso-tál pontosan beleillik az 1878-ban Polgárdi határában megtalált és a Nemzeti Múzeumban őrzött késő római kori edénytartóba. A lord birtokában lévő tálról vett talajminta megegyezik azzal a földdel, amely Polgárdi térségében található, a Budapesti Műszaki Egyetem szakvéleménye szerint a tároló rézüst biztosan megjárta a Borbély-pincét, ez a bizonyíték azonban a kincsekért folyó perben későn érkezett a New York-i bíróságra, nem vették figyelembe.

A többi egyelőre teória. Tóth Tibor szerint, aki annak idején nyomozóként részt vett egy ideig az ügy felderítésében, s titkos információgyűjtést végzett, az első perctől kezdve nyilvánvaló volt, hogy az 1980-as hivatalos megállapítással szemben Sümegh József kiskatona, aki megtalálta a kincseket, nem öngyilkos lett, hanem meggyilkolták. A nyomozók számára az is egyértelművé vált, hogy Sümegh halálának és további haláleseteknek – mert nem ő volt az egyetlen áldozata a történetnek – köze van a Seuso-kincsekhez. Ahogy Fehérváron is elmondta: feltételezése szerint nemcsak a magyar katonai elhárítás, de a GRU is felfigyelt erre a műkincseket, antikvitásokat gyűjtő kiskatonára, és ráállították az embereiket.

A másik furcsa eset Kolonics György halála. Ő Sümegh barátja és munkatársa volt a Polgárdi melletti bányában. Egy nap, miután két idegennel mulatozott a kocsmában, alig 200 méterre saját borospincéjétől holtan találták, állítólag mérgezett disznósajtot evett. A harmadik áldozat ugyancsak Sümegh közeli ismerőse, aki a környékbeli ásatáson dolgozott. Ő 1981 januárjában akasztotta fel magát egy erdőben. Többen úgy vélik, hogy a Seuso-ügy egyszerű bűnügy, Tóth Tibor szerint annál több. Mondhatni: egy igazi konteó. Ehhez három-négy feltételnek kell teljesülnie. Ezek: az információhiány, egy közismert főszereplő vagy esemény, s egy olyan jelenség a történet középpontjában, ami nagy hullámokat ver. A jelek szerint az összetevők mind meg is vannak.

Kapcsolódó Cikkek

 • Sminkbemutató szép lányokkal

  Sminkbemutató szép lányokkal

  Ahogy arra számítani is lehetett, a jelentős szakmai és közönségvisszhangot keltett, nemrég lezajlott, érdi rendezésű Pest Megye Szépe verseny döntőjében szereplő hölgyek sorra kapják a felkéréseket a szépségipar különféle területeiről.

 • A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette az első barlangrajzokat

  A neandervölgyi ember készíthette a világ első barlangrajzait – állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amely elsőként talált meggyőző bizonyítékot arra, hogy a neandervölgyieknek a Homo sapienshez hasonló művészi érzékük lehetett.

 • Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Szijjártó: A tengeri határokat is meg kell védeni

  Az Európai Unió tengeri határát ugyanúgy meg kell védeni, mint ahogy Magyarország is képes volt arra, hogy megvédje az EU külső, szárazföldi határát – mondta el telefonon az MTI-nek pénteken Máltáról Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.