EUR: 308,60 Ft
CHF: 267,53 Ft
2017. szeptember 21., csütörtök
Máté, Mirella

Belföld

A nyugdíjnövelés lehetőségei!

A jövő évi kötelező nyugdíjemelés kedvező módosítása (0,9 százalék helyett 1,6 százalék), illetve a nyugdíjasok rendkívüli karácsonyi juttatása (10 ezer forint értékű Erzsébet-utalvány) kapcsán ezernyi kérdést kaptam a nyugdíjnövelés egyéb lehetőségeiről.

Ha valaki már nyugdíjas, akkor kétféle módon növelheti a nyugdíját a minden évben kötelező emelés mértékén felül: a nyugdíj melletti munkavégzés vagy a kivételes nyugellátás-emelés igénylése révén.

A nyugdíj mellett végzett munka nyugdíjnövelésre jogosít. A saját jogú nyugdíjas ellátását – idén még az érintett kérelmére, de jövőre már hivatalból – a foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező keresete éves összege egytizenketted részének fél százalékával (az éves kereset 2400-ad részével) növelni kell. A munkavégzés alapján nyugdíjnövelésre tehát az jogosult, aki saját jogú nyugdíjas (a korbetöltött öregségi nyugdíjas mellett a nők kedvezményes nyugdíjában részesülő hölgy is ilyen), és van nyugdíjjárulék-alapot képező keresete, amely után fizeti a 10 százalékos nyugdíjjárulékot. A nyugdíjnövelésre a 2007. április 1-jét követő foglalkoztatás alapján szerezhető jogosultság, amely visszamenőleg is érvényesíthető, ha erre korábban nem került sor.

Kivételes nyugellátás-emelés engedélyezhető annak a korbetöltött nyugdíjasnak, annak a megváltozott munkaképességű vagy – fogyatékkal élő vagy tartósan beteg, illetve legalább két árvaellátásra jogosult – gyermek eltartásáról gondoskodó özvegynek, továbbá annak az árvának, akinél a nyugellátás és rendszeres pénzellátás együttes havi összege nem lehet több 75 ezer forintnál. Az emelés összege nem haladhatja meg a teljes öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének huszonöt százalékát (7125 forint), de nem lehet kevesebb annak tíz százalékánál (2850 forint). A kivételes nyugellátás-emelés beépül a nyugellátás összegébe. Az engedélyezésnél előnyben kell részesíteni férfiak esetében a 35 évnél, nők esetében a 30 évnél több szolgálati idővel rendelkező személyt, a 70 éven felüli személyt, illetve azt, aki kivételes nyugellátás-emelésben korábban nem részesült.

www.nyugdijguru.hu

Kapcsolódó Cikkek

 • Csatát nyertünk Sorosék ellen

  Csatát nyertünk Sorosék ellen

  Csatát nyert a magyar kormány Brüsszelben: az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) elfogadta a magyar fellebbezését annak a két bangladesi menedékkérőnek az ügyében, akik miatt a testület korábbi elsőfokú ítéletében jogtalan fogvatartás címén fejenként 5,8 millió forintos kártérítést ítélt meg Magyarország ellen.

 • Nyomkövetőt kap M. Richárd

  Nyomkövetőt kap M. Richárd

  A Dózsa György úti baleset kapcsán meggyanúsított M. Richárd nyomkövetőt kap. A férfi már egy hónapja házi őrizetben van, és ez a döntés értelmében további három hónapig így is marad.

 • Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

  Gyermekvállalásra ösztönöznek a támogatások

  A kormány a gyermekvállalás ösztönzése érdekében kiemelten támogatja a kisgyermekes családok boldogulását. A gyarapodó bölcsődei, óvodai férőhelyek mellett korszerűsödött az oktatás, közel félmillió gyermek részesül ingyenes iskolai étkezésben, és aki még nem kapja ingyen a tankönyvet, annak sem kell mélyen a zsebébe nyúlnia.

 • Sajtkukac

  Sajtkukac

  Az esetek többségében gyermekre mondják, jobbára egy másfél-két éves örökmozgó, szülei ágyát tataminak tekintő, ott ide-oda vetődő, vagy éppenséggel a nyaraláson apja fejesugrását és annak kézmozdulatát elleső és a babzsákban gyakorló (persze a szülőket is erre „kényszerítő”) legénykére.