EUR: 323,35 Ft
CHF: 276,24 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Érd

A természet hangjai – képeken

Rajzpályázatot hirdetett a Csuka Zoltán Városi Könyvtár zenei könyvtára A természet hangjai címmel. Olyan alkotásokat vártak általános iskolás korú gyerekektől, amelyet valamely, az alkotónak kedves zeneszám ihletett, és amely a természettel kapcsolatos. Az eredményhirdetés november 30-án volt.

Már hagyománnyá vált, hogy a Csuka Zoltán Városi Könyvtár évente két rajzpályázatot hirdet: egyet tavasszal a gyerekkönyvtár, egy másikat pedig ősszel a zenei könyvtár. Idén a Természet hangjai címet találták ki a zenei könyvtárosok. – A természet olyan magától értetődően része életünknek, akárcsak a hangok. És tudjuk azt is, hogy nagy zeneszerzők milyen gyakran kaptak ihletet műveik megírására a természettől – mondta a Lokál Extrának Szögi Zsuzsanna zenei könyvtáros. És ha nagy zeneszerzőket megihlet a természet, akkor egy másik művészeti ágban tehetséges gyerekeket hogy ne ihletnének meg azok a zenék, amelyeket a természet inspirált.


A pályaművek alkotói és a többi jelenlévő Karsch Manfréd festőművésztől, a zsűri elnökétől hallhattak szakmai értékelést Fotók: CSZV Könyvtár

A pályaművek alkotói és a többi jelenlévő Karsch Manfréd festőművésztől, a zsűri elnökétől hallhattak szakmai értékelést
Fotók: CSZV Könyvtár

A pályázati kiírásban gondolatébresztőnek a könyvtárosok megadtak, pontosabban javasoltak néhány zeneművet –Az állatok farsangja, Péter és a farkas, Négy évszak, Éj a kopár hegyen, Beethoven VI. szimfóniája és természetesen népdalok –, de nagy örömmel látták, hogy a felkészítő tanárok jelentősen bővítették a kört. Ráadásul idén először országossá bővült az érdiek pályázata, így 28 iskolából és néhány egyéni pályázótól összesen 319 pályamű érkezett. Ezt látva a pályázat kiírói, bővítették a díjazandó kategóriák körét, így négy korcsoport szerint válogatták szét a képeket. Három különdíjat is kiosztottak, ezeket idén először az érdi diákönkormányzat ajánlotta fel, és képviselői választották ki a díjazott műveket. A zsűri elnöke Karsch Manfréd grafikus, festőművész volt, akinek egyéni és csoportos kiállításai voltak már Erfurtban, Weimarban, Budapesten, Hollandiában, Magyarországon is sok helyen, és természetesen Érden, ahol lakik, és ahol már többször nyújtott szakmai segítséget a könyvtárnak is.  A zsűri további tagjai Urbán Jonatán diákpolgármester, Iván Réka diák-alpolgármester és Balázs Bence környezetért felelős képviselő voltak.

A díjátadón a díjazottak, családtagjaik és az érdeklődők teljesen megtöltötték a zenei könyvtárat, a díjátadás után pedig kellemes hangulatú fotózás és eszmecsere alakult ki a zsűri tagjai, a szülők és a pedagógusok között.


A Zenei Könyvtár pályázatára érkezett művek egy éven át megtekinthetők

A Zenei Könyvtár pályázatára érkezett művek egy éven át megtekinthetők

Szögi Katalin zenei könyvtáros még azt is szükségesnek tartotta elmondani, hogy nagyon köszönik a gyerekeknek a sok pályamunkát, külön köszönet jár a felkészítő tanároknak és a szülőknek, akik segítették a művek létrejöttét.

A díjnyertes pályamunkák megtekinthetők egy éven át a zenei könyvtár kiállítófalán.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.