EUR: 309,79 Ft
CHF: 267,60 Ft
2017. szeptember 22., péntek
Móric

Egyéb VI.kerület

A város fényei

Egyszerűen csak nézzük, és eszünkbe sem jut, hogy Budapest díszkivilágításának is van története. December 13-án az Eötvös 10-ben minden kiderül.

A főváros közönsége felháborodással vette tudomásul, hogy a turizmus tavaszi fellendülésének időszakában a kormány takarékossági intézkedései miatt beszüntették Budapest díszkivilágítását, noha az mára világszerte híres látványossággá vált. Jó szeme van, kedves Olvasó, ha észreveszi, hogy nem mai hírről van szó. Az eset 1932. május 12-én, a közigazgatási bizottság ülésén vetett nagy szelet, ahol a főpolgármesternek exkluzálnia kellett magát, és ígéretet tennie arra, hogy mindent elkövet a világítás visszaállításáért – a Magyar Országos Tudósító korabeli jelentése szerint.

diszki

(fotó: www.eotvos10.hu)

Ez csak egy példa arra, hogy nekünk, budapestieknek mennyire fontos a fényben úszó esti-éjjeli főváros látványa. Ahogy maga a város, a díszkivilágítás is változott koronként. Hogy hogyan, az kiderül Maczó Balázs várostörténész, muzeológus vetítéssel egybekötött előadásából, amelyet december 13-án 17 órától tart az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (VI. kerület, Eötvös utca 10.) helytörténeti klubjában. Az előadó az ígéretek szerint részletesebben foglalkozik Terézváros fényeinek történetével.

Szabadság híd esti ( Fotó: Sáfár Tibor)

( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek