2017. november 27., hétfő
Virgil

Egyéb VI.kerület

A város fényei

Egyszerűen csak nézzük, és eszünkbe sem jut, hogy Budapest díszkivilágításának is van története. December 13-án az Eötvös 10-ben minden kiderül.

A főváros közönsége felháborodással vette tudomásul, hogy a turizmus tavaszi fellendülésének időszakában a kormány takarékossági intézkedései miatt beszüntették Budapest díszkivilágítását, noha az mára világszerte híres látványossággá vált. Jó szeme van, kedves Olvasó, ha észreveszi, hogy nem mai hírről van szó. Az eset 1932. május 12-én, a közigazgatási bizottság ülésén vetett nagy szelet, ahol a főpolgármesternek exkluzálnia kellett magát, és ígéretet tennie arra, hogy mindent elkövet a világítás visszaállításáért – a Magyar Országos Tudósító korabeli jelentése szerint.


diszki

(fotó: www.eotvos10.hu)

Ez csak egy példa arra, hogy nekünk, budapestieknek mennyire fontos a fényben úszó esti-éjjeli főváros látványa. Ahogy maga a város, a díszkivilágítás is változott koronként. Hogy hogyan, az kiderül Maczó Balázs várostörténész, muzeológus vetítéssel egybekötött előadásából, amelyet december 13-án 17 órától tart az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (VI. kerület, Eötvös utca 10.) helytörténeti klubjában. Az előadó az ígéretek szerint részletesebben foglalkozik Terézváros fényeinek történetével.

Szabadság híd esti ( Fotó: Sáfár Tibor)

( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Szijjártó: Kijevnek eleget kell tennie nemzetközi kötelezettségeinek

  Magyarország nem áldozza fel a világpolitika oltárán a kárpátaljai magyarokat, és ellenáll mindenfajta olyan törekvésnek, amely téves geopolitikai kontextusba kívánja helyezni a magyar kormány álláspontját Ukrajna európai inspirációval kapcsolatban – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Brüsszelben pénteken, az EU-tagországok és keleti partnerországaik állam- és kormányfői találkozóját követően.

 • Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Vigyázat! Ezért veszélyes sokat ülni!

  Komoly veszélye van annak, hogy túl sokat ülünk, keveset mozgunk, ráadásul táplálkozásunk is gyakran egysíkú. Ezt az életmódot azonban egyre kevésbé bírja a testünk, állatja a szakértő, aki szerint ez is lehet az oka, hogy egyre több a mozgásszervi megbetegedés, a szív- és keringési rendellenesség, az anyagcserezavar.

 • Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  Tudta? A légszennyezés károsítja a sperma minőségét

  A légszennyezés, különösen a levegőben lévő szállópor rosszabb minőségű férfi ivarsejteket eredményez az Occupational and Environmental Medicine tudományos folyóirat szerdán megjelent számában közzétett tanulmány szerint.