EUR: 325,61 Ft
CHF: 279,96 Ft
2018. július 20., péntek
Illés

Egyéb VI.kerület

A város fényei

Egyszerűen csak nézzük, és eszünkbe sem jut, hogy Budapest díszkivilágításának is van története. December 13-án az Eötvös 10-ben minden kiderül.

A főváros közönsége felháborodással vette tudomásul, hogy a turizmus tavaszi fellendülésének időszakában a kormány takarékossági intézkedései miatt beszüntették Budapest díszkivilágítását, noha az mára világszerte híres látványossággá vált. Jó szeme van, kedves Olvasó, ha észreveszi, hogy nem mai hírről van szó. Az eset 1932. május 12-én, a közigazgatási bizottság ülésén vetett nagy szelet, ahol a főpolgármesternek exkluzálnia kellett magát, és ígéretet tennie arra, hogy mindent elkövet a világítás visszaállításáért – a Magyar Országos Tudósító korabeli jelentése szerint.


diszki

(fotó: www.eotvos10.hu)

Ez csak egy példa arra, hogy nekünk, budapestieknek mennyire fontos a fényben úszó esti-éjjeli főváros látványa. Ahogy maga a város, a díszkivilágítás is változott koronként. Hogy hogyan, az kiderül Maczó Balázs várostörténész, muzeológus vetítéssel egybekötött előadásából, amelyet december 13-án 17 órától tart az Eötvös 10 Közösségi és Kulturális Színtér (VI. kerület, Eötvös utca 10.) helytörténeti klubjában. Az előadó az ígéretek szerint részletesebben foglalkozik Terézváros fényeinek történetével.

Szabadság híd esti ( Fotó: Sáfár Tibor)

( Fotó: Sáfár Tibor)

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.