EUR: 319,63 Ft
CHF: 277,04 Ft
2018. május 27., vasárnap
Hella

Egyéb Hódmezővásárhely

Amikor megszűnik a félelem

Az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára a Vásárhelyi Televízió egy filmet készített, amelyet Rókus Ákos, a VTV ügyvezető igazgatója rendezett.

Megkeresték azokat a Vásárhelyhez köthető forradalmárokat, akik még életben vannak, ugyanis szerették volna leletmentésként elkészíteni – képi és hangi információval ellátva – azokat a beszélgetéseket, amelyek végül a kész filmben kaptak helyet. Az Emlékpont történészeivel együtt dolgoztak azon, hogy az interjúk elkészüljenek. Ők felkutatták az embereket, a televízió operatőrei pedig minél jobb képi és hangminőségben megörökítették a történetüket.


HO_amikor megszűnik a félelem film rókus ákos3

Rókus Ákos: “Fontos volt számomra, hogy a filmet először a vásárhelyi közönség láthassa.”

November 4-én mutatták be az Amikor megszűnik a félelem című filmet. A 12 riportból álló, 70 perces dokumentumfilm elkészítése több mint fél évet vett igénybe. Három részből állt össze: egyrészt 1956 eseményei országos és helyi kitekintésben, másrészt a vásárhelyi forradalom egyetlen mártírjának, Gácsi Lászlónak az esete, a harmadik pedig a megtorlásokkal és a Kádár-rendszer fenntartását segítő munkásőrség történetével foglalkozik.

HO_amikor megszűnik a félelem film rókus ákos

A film rendezője keresi a lehetőségeit annak, hogy az országos médiában is bemutathassák az alkotást.

A rendezőnek nincs személyes kötődése az ’56-os forradalomhoz, ám érdeklődése a történelmi események iránt igen nagy. A XX. század történelme mindig is érdekelte a fiatal, elsőfilmes rendezőt. Ezzel kapcsolatban egy történetet is mesélt: Prágában ösztöndíjasként tanult, és spanyol csoporttársai – akik már ismerték a történelem e szakaszát – hüledezve mesélték neki, hogy „gondoljunk bele abba, hogy azok a fiatalemberek, akik olyan idősek voltak, mint mi most, képesek voltak a világ egyik legnagyobb hatalmával harcolni”. Abban az élethelyzetben ez a rendezőre is nagy hatást tett, ez is az egyik oka volt, hogy a film szerkesztését magára vállalta.


Kapcsolódó Cikkek