EUR: 309,50 Ft
CHF: 267,35 Ft
2017. szeptember 24., vasárnap
Gellért, Mercédesz

Extra Sopron

Ausztriában is híres a Sopron Gospel

Szinte „csordultig” megtelt a Sopron Gospel hétvégi naptárja a téli időszakra. A helyi kórust egyre több helyre hívják Ausztriában, jövőre pedig nagy durranásra készül a kórus.

– A koncertsorozat november végén kezdődött, amelyet próbák előztek meg, és egészen advent utolsó vasárnapjáig tart. A Sopron Gospel tizenkét éve alakult, tulajdonképpen az elsődleges mozgatóerő mindannyiunk számára az volt, hogy együtt zenélhessünk – kezdte Kun Olga. Az énekesnő boldogan mesélte, hogy az elmúlt esztendőkben ebben a stílusban mindegyikük megtalálta azt, ami a zenei ízléséhez közel áll. – Bebizonyosodott, hogy magának a gospelzenének olyan összetartó ereje van, ami már tizenkét éve működik. És ezt jó kimondani! Nagyon összekovácsolódtunk és a munkakapcsolat gyakorlatilag barátsággá alakult.
A Sopron Gospel szinte minden hétvégén fellép Ausztriában, de a tagok ezt nem szeretnék túlértékelni. – Nem gondoljuk, hogy a zenekar kiváltsága ez, hanem magáé a műfajé, valamint hogy Ausztriában is népszerű. Ott ezt a stílust többen ismerik és jobban kötődik a karácsony szelleméhez, mint itthon. Magyarországon valamiért még mindig sokaknak ismeretlen a stílus – fejtette ki az előadó, aki megjegyezte, hogy ez alól Sopron kivétel. – Az itteni közönség nagyon lelkesen látogatja a koncertjeinket, de még kint is sok-sok ismerős arccal találkozunk, ami nagy öröm számunkra. A soproni közönség magáénak érzi a zenekart, de sajnos más magyar városokba, településekre nehéz eljutni.

A Sopron Gospel sikertörténete tizenkét éve tart Fotó: Traxler Gábor

A Sopron Gospel sikertörténete tizenkét éve tart
Fotó: Traxler Gábor

Kun Olga elárulta, hogy a gospel elsősorban örömzenét jelent. Mondanivalójából és üzenetéből eredően vallási témájú. – Egyes dalok bibliai történetre épülnek. A dalok szövegvilágában alapvető emberi értékek, szeretet, tolerancia, összefogás, egymás segítése, hit, remény mind-mind szerepelnek – ilyen örök érvényű üzenetek találhatók meg benne. Nem csoda, hogy sokan szeretik. Ha nem is itt nálunk, de Amerikában hatalmas tömegeket mozgat meg. Léteznek kórusok a tengerentúlon, amelyek száz-százötven főből állnak, és minden korosztályból vannak tagjai.

A Sopron Gospel Ausztriában is nagy népszerűségnek örvend Fotó: Traxler Gábor

A Sopron Gospel Ausztriában is nagy népszerűségnek örvend
Fotó: Traxler Gábor

A Sopron Gospel 2017-ben nagy durranásra készül, ugyanis január 26-án egy nemzetközileg is ismert művésszel, Big John Whitfielddel lép fel a Búgócsigában. Az énekes Bécsben nagy gonddal karolja fel a fiatal zenészeket jam session-koncertek szervezésével, és rengeteg tehetséget felfedezett már, illetve foglalkoztat a zenekaraiban. Itthon főként a Karányival közös projektje ismert, de dolgozott a szintén helyi illetőségű Muzikfabrikkal is. – Ez a koncert mérföldkő lesz számunkra. Összeismerkedtünk egy olyan művésszel, aki Oklahomából érkezett és az osztrák fővárosban tömegeket mozgat meg. Johnról tudni kell, hogy gospelkórusban is énekel, soul-funky együttesei vannak, és itthon is egyre népszerűbb. Vele állunk majd közösen színpadra Sopronban egy nagyszabású produkció keretében. Nagyon várjuk már a találkozást. Egy csodálatos gondolkodásmódú, fantasztikus hangú előadó. Reméljük, a közönség számára is felejthetetlen koncert lesz jövőre – zárta az énekesnő.

Adventi koncertek a Sopron Gospellel
Az adventi időszakban a soproni kórus minden vasárnapja foglalt, de közben a leghűségesebb városban is fellép. A program:
December 9. 19 óra – Sopron, Fő tér
December 11. 17 óra – Rust (Ausztria)
December 18. 17 óra – Felixdorf (Ausztria)

Igazi sztárral ad koncertet a Sopron Gospel 2017 januárjában Fotó: Big John Whitfield

Igazi sztárral ad koncertet a Sopron Gospel 2017 januárjában
Fotó: Big John Whitfield

 

A gospel zenei stílus, amelyet a keresztény vallási életben használnak egyéni vagy közösségi hitük zenei kifejezésére és vallásos alternatívát nyújtani. Az angol nyelvben gospel névvel illetik az evangéliumokat is. (Forrás: Wikipédia.)

Kapcsolódó Cikkek

 • Élőben a Sztárban sztárról!

  Élőben a Sztárban sztárról!

  Mindent megmutatunk, mindenről első kézből azonnal értesülhettek, ha vasárnap este élőben követitek velünk a Sztárban sztár műsorát.

 • Megtámadták a Pet Shop Boys tagjait

  Megtámadták a Pet Shop Boys tagjait

  Megtámadták a Pet Shop Boys egyik zenészét és stábja egyik tagját Rio de Janeiróban, a Copacabanán – tudósított a helyi médiára hivatkozva a The Guardian.

 • Vízben szült Szinetár Dóra

  Vízben szült Szinetár Dóra

  Vasárnap este született meg Szinetár Dóra harmadik gyermeke, Makranczi Benjámin. A Hot! magazinnak adott interjújában a színésznő elmesélte, hogy három gyerekének világrajövetele közül Benjaminét viselte a legjobban.

 • Több százmilliót bukott Schobert Norbi

  Több százmilliót bukott Schobert Norbi

  Sok százmillót bukott el az utóbbi években Schobert Norbi. Volt idő, amikor a fitneszedzőnek és feleségének, Rubint Rékának a napi megélhetés is gondot okozott, nem beszélve a 2015-ben kirobbant Buda-Cash- és Quaestor-botrányokról, amelyek után Norbi maga vállalta a részvényesek kártalanítását.