EUR: 312,19 Ft
CHF: 267,72 Ft
2018. március 23., péntek
Emőke

Egyéb

Az a munkája, hogy csokit eszik

kk2 (1)

Koós Katalinnak édes állása van

Néhány évvel ezelőtt az egész világot megmozgatta egy – a világ legjobbjának nevezett – álláshirdetés, amelyben az ausztráliai Hamilton szigetnek, illetve a Nagy-korallzátonynak kerestek gondnokot.

Az irigyelt állásért nem kell Ausztráliáig utazni, hiszen Magyarországon, egészen pontosan a Nestlé diósgyőri gyárában dolgozik egy hölgy, akinek az a munkája, hogy csokimikulást eszik.


Koós Katalin, a gyár élelmiszer-biztonsági vezetője azért némileg árnyalja a képet, amikor munkájáról kérdeztük.

– Kollégáimmal a diósgyőri gyárban készült csokoládék minőségéért felelünk, ennek része, hogy megkóstolunk minden beérkező alapanyagot – masszát, Smarties cukrot, sárgabarackot stb. – és természetesen a gyártott figurát is. Emellett meghatározott terv alapján a csomagolóanyagokat is vizsgáljuk érzékszervileg, hogy attól ne legyen idegen illata a készterméknek. Nyilvánvalóan mivel „ajándékot” adunk a vevőinknek, fontos a figurák egyedi megjelenése, ezért a reggeli minősítéskor ellenőrizzük a csomagolást is – mesélte Koós Katalin, akinek a munkája azért is felelősségteljes, mert a diósgyőri Nestlé-gyárból a magyar piac mellett a világ további 20 országába szállítják a csokimikulásokat.
– Körülbelül húszan vagyunk az úgynevezett szenzori vagy érzékszervi panelben, egy kóstolásban minimum öt ember vesz részt, nekik egybehangzó pozitív véleményt kell mondaniuk a termékekről ahhoz, hogy minőségét elfogadják. Nem egybehangzó vélemény esetén újabb tesztre kerül sor, ez már több fő bevonásával történik, mert csak kifogástalan termék kerülhet a fogyasztókhoz – szögezte le a szakember.


mikik (1)

Szakemberek kóstolják végig az összes terméket

A tesztelők maguk is teszteknek vannak alávetve. Időről időre ugyanis szándékosan hibás terméket helyeznek el az asztalukon. Aki nem szúrja ki, hogy a csoki nem megfelelő minőségű, annak első lépésben új oktatáson kell részt vennie, és addig nem veszik figyelembe kóstolása eredményét. Ha pedig nem fejlődik, akkor kizárják a panelből.
De hogyan lehet valakiből csokitesztelő? Koós Katalin szerint az a minimum, hogy az öt alapízt meg kell tudni különböztetni, az édes ízen belül a fokozatokat, majd a különböző aromákat is. De aki bekerül a panelbe, az sem falja nyakló nélkül a csokoládét.

– Igaz, mi nem köpjük vissza a csokit, ahogy a borkóstolók teszik a borral, de nem eszünk meg egész figurákat, ráadásul húsz termék kóstolása után szünetet kell tartanunk, mert elfáradnak az érzékszerveink, ilyenkor vizet iszunk és pihenünk, mielőtt újabb adaghoz nyúlunk – sorolta Koós Katalin. Kóstolás előtt egy órával már nem javasolt enni, a fűszeres ételek fogyasztása pedig kimondottan ellenjavallott tesztelés előtt. A kóstolás nyugodt, csendes helyen zajlik, nincs beszélgetés és semmilyen zavaró tényező, ami elterelheti a figyelmet.

De hogyan tud fitt maradni az, aki napközben csokit eszik? Koós Katalinnak a táplálkozását is át kellett alakítania ahhoz, hogy ne hagyjon nyomot testén a munkája. – Mivel a csokoládé, ha csak kis mennyiségben is, de része a napi étrendemnek, ezt kompenzálandó lemondtam minden más édességről, a fehér kenyérről és a burgonyáról is, a rendszeres mozgás pedig régóta része az életemnek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.