EUR: 325,79 Ft
CHF: 280,03 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb

Az a munkája, hogy csokit eszik

kk2 (1)

Koós Katalinnak édes állása van

Néhány évvel ezelőtt az egész világot megmozgatta egy – a világ legjobbjának nevezett – álláshirdetés, amelyben az ausztráliai Hamilton szigetnek, illetve a Nagy-korallzátonynak kerestek gondnokot.

Az irigyelt állásért nem kell Ausztráliáig utazni, hiszen Magyarországon, egészen pontosan a Nestlé diósgyőri gyárában dolgozik egy hölgy, akinek az a munkája, hogy csokimikulást eszik.


Koós Katalin, a gyár élelmiszer-biztonsági vezetője azért némileg árnyalja a képet, amikor munkájáról kérdeztük.

– Kollégáimmal a diósgyőri gyárban készült csokoládék minőségéért felelünk, ennek része, hogy megkóstolunk minden beérkező alapanyagot – masszát, Smarties cukrot, sárgabarackot stb. – és természetesen a gyártott figurát is. Emellett meghatározott terv alapján a csomagolóanyagokat is vizsgáljuk érzékszervileg, hogy attól ne legyen idegen illata a készterméknek. Nyilvánvalóan mivel „ajándékot” adunk a vevőinknek, fontos a figurák egyedi megjelenése, ezért a reggeli minősítéskor ellenőrizzük a csomagolást is – mesélte Koós Katalin, akinek a munkája azért is felelősségteljes, mert a diósgyőri Nestlé-gyárból a magyar piac mellett a világ további 20 országába szállítják a csokimikulásokat.
– Körülbelül húszan vagyunk az úgynevezett szenzori vagy érzékszervi panelben, egy kóstolásban minimum öt ember vesz részt, nekik egybehangzó pozitív véleményt kell mondaniuk a termékekről ahhoz, hogy minőségét elfogadják. Nem egybehangzó vélemény esetén újabb tesztre kerül sor, ez már több fő bevonásával történik, mert csak kifogástalan termék kerülhet a fogyasztókhoz – szögezte le a szakember.


mikik (1)

Szakemberek kóstolják végig az összes terméket

A tesztelők maguk is teszteknek vannak alávetve. Időről időre ugyanis szándékosan hibás terméket helyeznek el az asztalukon. Aki nem szúrja ki, hogy a csoki nem megfelelő minőségű, annak első lépésben új oktatáson kell részt vennie, és addig nem veszik figyelembe kóstolása eredményét. Ha pedig nem fejlődik, akkor kizárják a panelből.
De hogyan lehet valakiből csokitesztelő? Koós Katalin szerint az a minimum, hogy az öt alapízt meg kell tudni különböztetni, az édes ízen belül a fokozatokat, majd a különböző aromákat is. De aki bekerül a panelbe, az sem falja nyakló nélkül a csokoládét.

– Igaz, mi nem köpjük vissza a csokit, ahogy a borkóstolók teszik a borral, de nem eszünk meg egész figurákat, ráadásul húsz termék kóstolása után szünetet kell tartanunk, mert elfáradnak az érzékszerveink, ilyenkor vizet iszunk és pihenünk, mielőtt újabb adaghoz nyúlunk – sorolta Koós Katalin. Kóstolás előtt egy órával már nem javasolt enni, a fűszeres ételek fogyasztása pedig kimondottan ellenjavallott tesztelés előtt. A kóstolás nyugodt, csendes helyen zajlik, nincs beszélgetés és semmilyen zavaró tényező, ami elterelheti a figyelmet.

De hogyan tud fitt maradni az, aki napközben csokit eszik? Koós Katalinnak a táplálkozását is át kellett alakítania ahhoz, hogy ne hagyjon nyomot testén a munkája. – Mivel a csokoládé, ha csak kis mennyiségben is, de része a napi étrendemnek, ezt kompenzálandó lemondtam minden más édességről, a fehér kenyérről és a burgonyáról is, a rendszeres mozgás pedig régóta része az életemnek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.