EUR: 325,82 Ft
CHF: 279,99 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Extra

Az a munkája, hogy csokit eszik

kk2

Koós Katalinnak édes állása van

Néhány évvel ezelőtt az egész világot megmozgatta egy – a világ legjobbjának nevezett – álláshirdetés, amelyben az ausztráliai Hamilton szigetnek, illetve a Nagy-korallzátonynak kerestek gondnokot.

Az irigyelt állásért nem kell Ausztráliáig utazni, hiszen Magyarországon, egészen pontosan a Nestlé diósgyőri gyárában dolgozik egy hölgy, akinek az a munkája, hogy csokimikulást eszik.


Koós Katalin, a gyár élelmiszer-biztonsági vezetője azért némileg árnyalja a képet, amikor munkájáról kérdeztük. – Kollégáimmal a diósgyőri gyárban készült csokoládék minőségéért felelünk, ennek része, hogy megkóstolunk minden beérkező alapanyagot – masszát, Smarties cukrot, sárgabarackot stb. – és természetesen a gyártott figurát is. Emellett meghatározott terv alapján a csomagolóanyagokat is vizsgáljuk érzékszervileg, hogy attól ne legyen idegen illata a készterméknek. Nyilvánvalóan mivel „ajándékot” adunk a vevőinknek, fontos a figurák egyedi megjelenése, ezért a reggeli minősítéskor ellenőrizzük a csomagolást is – mesélte Koós Katalin, akinek a munkája azért is felelősségteljes, mert a diósgyőri Nestlé-gyárból a magyar piac mellett a világ további 20 országába szállítják a csokimikulásokat.

– Körülbelül húszan vagyunk az úgynevezett szenzori vagy érzékszervi panelben, egy kóstolásban minimum öt ember vesz részt, nekik egybehangzó pozitív véleményt kell mondaniuk a termékekről ahhoz, hogy minőségét elfogadják. Nem egybehangzó vélemény esetén újabb tesztre kerül sor, ez már több fő bevonásával történik, mert csak kifogástalan termék kerülhet a fogyasztókhoz – szögezte le a szakember.


A tesztelők maguk is teszteknek vannak alávetve. Időről időre ugyanis szándékosan hibás terméket helyeznek el az asztalukon. Aki nem szúrja ki, hogy a csoki nem megfelelő minőségű, annak első lépésben új oktatáson kell részt vennie, és addig nem veszik figyelembe kóstolása eredményét. Ha pedig nem fejlődik, akkor kizárják a panelből.
De hogyan lehet valakiből csokitesztelő? Koós Katalin szerint az a minimum, hogy az öt alapízt meg kell tudni különböztetni, az édes ízen belül a fokozatokat, majd a különböző aromákat is. De aki bekerül a panelbe, az sem falja nyakló nélkül a csokoládét.

mikik

Szakemberek kóstolják végig az összes terméket

– Igaz, mi nem köpjük vissza a csokit, ahogy a borkóstolók teszik a borral, de nem eszünk meg egész figurákat, ráadásul húsz termék kóstolása után szünetet kell tartanunk, mert elfáradnak az érzékszerveink, ilyenkor vizet iszunk és pihenünk, mielőtt újabb adaghoz nyúlunk – sorolta Koós Katalin. Kóstolás előtt egy órával már nem javasolt enni, a fűszeres ételek fogyasztása pedig kimondottan ellenjavallott tesztelés előtt. A kóstolás nyugodt, csendes helyen zajlik, nincs beszélgetés és semmilyen zavaró tényező, ami elterelheti a figyelmet.

De hogyan tud fitt maradni az, aki napközben csokit eszik? Koós Katalinnak a táplálkozását is át kellett alakítania ahhoz, hogy ne hagyjon nyomot testén a munkája. – Mivel a csokoládé, ha kis mennyiségben is, de része a napi étrendemnek, ezt kompenzálandó lemondtam minden más édességről, a fehér kenyérről és a burgonyáról is, a rendszeres mozgás pedig régóta része az életemnek.

Címkék

Kapcsolódó Cikkek

  • Szentgyörgyi Rómeó: Félnek tőlem a lányok!

    Szentgyörgyi Rómeó: Félnek tőlem a lányok!

    Szentgyörgyi Rómeó személyi edzőként és már vízimentőként is segíti az emberek életét. Az aerobik világbajnok szingliként éli a mindennapjait, habár a Lokálnak elárulta: 43 évesen már szeretne családot alapítani és megtalálni azt a társat, aki mind külsőre, mind belsőre megfelel az elvárásainak.

  • Virág, az izmos bomba nő

    Virág, az izmos bomba nő

    Kiss Virág, hazánk egyik legjobb bikini fitnesz versenyzője, aki nemzetközi mezőnyben is rendre leteszi a névjegyét.