EUR: 324,61 Ft
CHF: 281,76 Ft
2018. június 25., hétfő
Vilmos

Egyéb Szombathely

Az eredeti – dr. Németh Norbert egyetemi lelkész jegyzete

Fotó: CSG

Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész Fotó: CSG

Ideje, hogy túltegyük magunkat a nosztalgiázáson, ki kell csomagolnunk az ünnepet, meg kell tisztítanunk attól, ami rátelepedett, hogy láthassuk az igazit, hogy felfogjuk a valódit!

Az első karácsonykor a közénk születő Jézus Krisztusban az élő Isten ránk bízta magát, és a mi kincsünk, éltünk része lett. A világ keresztény fele erre emlékezik, ennek örül 2016 karácsonyán is. Az igazi karácsony független tőlünk, nem mi „csináljuk”. Nem egyszerűen a szeretet vagy a család ünnepe, hanem az Isten emberszeretetének az ünnepe. Az igazi karácsony független tőlünk, nem mi „csináljuk”. És ugyanakkor mélységesen tőlünk függő is, mert miattunk, értünk van.


Isten emberré, törékeny kis gyermekké lett, és ez a valódi csoda, vagy valódi botrány, kinek hogyan tetszik. Isten úgy ment meg minket, hogy közénk költözik, velünk lesz. A karácsonyi evangélium, amely Jézus születését beszéli el örömhírként, egyedülálló leírás. Erejével ma is hat, örömével ma is megörvendeztet, reményével ma is értelmet ad megannyi lehetetlennek tűnő helyzetnek és sorsnak.

Világ Ura, akinek uralma feltétlen és egyetemes, úgy akarta, hogy az egyszerű nép állja körül trónusát, amely egy jászol.


E kis történet egy prózai remekmű, szépséges tömörségével. Milyen messzeség választja el ezt az evangéliumi beszámolót a mai sajtó beszámolóitól! Képzeljük csak el, hogy médiagyakorlatokon milyen zseniális feladat lehetne például Lukács történetét egyik-másik médium stílusában megírni! Vajon eljutna-e ma a hírhálóba a betlehemi esemény, Jézus születésének híre? Lenne-e hírértéke a nemzetközi hírügynökségek szerkesztőinél? Attól félek, hogy teljességgel észrevétlen maradna az esemény, és a média csak a betlehemi gyermekmészárlásnál figyelne fel rá.

Milyen szerencse, hogy az Úr egyszerű pásztorokra bízta az örömhírt! Azok nem csak hűségesen beszámoltak az eseményről, még háttér-információval is szolgáltak: elmondták, amit korábban megtudtak a gyermekről. És amire a sajtóban nem is számíthatunk: Istent magasztalták a hallottakért és a látottakért.

Mit is láttak a pásztorok? Egy gyermeket és szüleit! Van ennél hétköznapibb történet? Ez a hír azonban ma is milliókat mozgat meg.

A különbség nem csak a híradók, mondhatnám a média szintjén van. A befogadók szintjén is. Mária lenne a mintánk, ő a tökéletes befogadó. Elgondolkodva fontolgatja a történetet, a pásztorok szavait. Nemcsak szívébe vési azokat, hanem gyakran elgondolkodik rajtuk. Íme, a kettős tanulság: az igazi tudás kevesebb hírből és több töprengésből születik.

Kapcsolódó Cikkek

 • 650 perc zene

  650 perc zene

  650 perc zenével tisztelegtek a 650 éves Kecskemét város előtt a kecskeméti szólisták és együttesek, akik a Máltai Szeretetszolgálat szervezésében a Nagytemplom ódon falait töltötték meg zenével a múlt szombaton reggeltől egészen estig.

 • Megújul a színház, uszoda épül

  Megújul a színház, uszoda épül

  A Petőfi Színház rekonstrukciója, az uszoda kivitelezése és a kerékpárutak fejlesztése várhatóan még ebben az évben startol, de jó ütemben halad a csomag többi eleme is.

 • Ne dobj mindent a kukába!

  Ne dobj mindent a kukába!

  Észre sem vesszük, de hétköznapi tevékenységeink során számtalanszor esünk abba a hibába, hogy egy-egy tárgyat, már feleslegessé váló használati eszközt a kukába dobunk, anélkül, hogy arra gondolnánk, mások számára az még hasznos lehet, vagy újragondolva adott esetben még saját magunk is újra tudnánk hasznosítani.