2018. április 20., péntek
Tivadar

Egyéb Szombathely

Az eredeti – dr. Németh Norbert egyetemi lelkész jegyzete

Fotó: CSG

Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész Fotó: CSG

Ideje, hogy túltegyük magunkat a nosztalgiázáson, ki kell csomagolnunk az ünnepet, meg kell tisztítanunk attól, ami rátelepedett, hogy láthassuk az igazit, hogy felfogjuk a valódit!

Az első karácsonykor a közénk születő Jézus Krisztusban az élő Isten ránk bízta magát, és a mi kincsünk, éltünk része lett. A világ keresztény fele erre emlékezik, ennek örül 2016 karácsonyán is. Az igazi karácsony független tőlünk, nem mi „csináljuk”. Nem egyszerűen a szeretet vagy a család ünnepe, hanem az Isten emberszeretetének az ünnepe. Az igazi karácsony független tőlünk, nem mi „csináljuk”. És ugyanakkor mélységesen tőlünk függő is, mert miattunk, értünk van.


Isten emberré, törékeny kis gyermekké lett, és ez a valódi csoda, vagy valódi botrány, kinek hogyan tetszik. Isten úgy ment meg minket, hogy közénk költözik, velünk lesz. A karácsonyi evangélium, amely Jézus születését beszéli el örömhírként, egyedülálló leírás. Erejével ma is hat, örömével ma is megörvendeztet, reményével ma is értelmet ad megannyi lehetetlennek tűnő helyzetnek és sorsnak.

Világ Ura, akinek uralma feltétlen és egyetemes, úgy akarta, hogy az egyszerű nép állja körül trónusát, amely egy jászol.


E kis történet egy prózai remekmű, szépséges tömörségével. Milyen messzeség választja el ezt az evangéliumi beszámolót a mai sajtó beszámolóitól! Képzeljük csak el, hogy médiagyakorlatokon milyen zseniális feladat lehetne például Lukács történetét egyik-másik médium stílusában megírni! Vajon eljutna-e ma a hírhálóba a betlehemi esemény, Jézus születésének híre? Lenne-e hírértéke a nemzetközi hírügynökségek szerkesztőinél? Attól félek, hogy teljességgel észrevétlen maradna az esemény, és a média csak a betlehemi gyermekmészárlásnál figyelne fel rá.

Milyen szerencse, hogy az Úr egyszerű pásztorokra bízta az örömhírt! Azok nem csak hűségesen beszámoltak az eseményről, még háttér-információval is szolgáltak: elmondták, amit korábban megtudtak a gyermekről. És amire a sajtóban nem is számíthatunk: Istent magasztalták a hallottakért és a látottakért.

Mit is láttak a pásztorok? Egy gyermeket és szüleit! Van ennél hétköznapibb történet? Ez a hír azonban ma is milliókat mozgat meg.

A különbség nem csak a híradók, mondhatnám a média szintjén van. A befogadók szintjén is. Mária lenne a mintánk, ő a tökéletes befogadó. Elgondolkodva fontolgatja a történetet, a pásztorok szavait. Nemcsak szívébe vési azokat, hanem gyakran elgondolkodik rajtuk. Íme, a kettős tanulság: az igazi tudás kevesebb hírből és több töprengésből születik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Egy sorozatról neveztek el egy planktont

  Először nevezetek el fajt egy tévéműsorról: a BBC A kék bolygó című sorozatáról kapta a nevét az óceán “lüktető szíveként” is emlegetett planktonok egyik faja.

 • Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősökre támadt egy férfi Miskolcon

  Mentősre támadt egy 26 éves férfi Miskolcon, közfeladatot ellátó személy elleni erőszak bűntette és súlyos testi sértés miatt emelt vádat ellene a Miskolci Járási és Nyomozó Ügyészség – közölte a vádhatóság az MTI-vel kedden.

 • Hétvégén is marad a jó idő

  Hétvégén is marad a jó idő

  Helyenként eső, zápor, esetleg zivatar is lehet, de emellett sok lesz a napsütés, napközben többfelé 20-25 fokos maximumok várhatók – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat országos középtávú előrejelzéséből, melyet csütörtökön juttatott el az MTI-nek.