EUR: 307,30 Ft
CHF: 282,02 Ft
2017. május 26., péntek
Evelin, Fülöp

Egyéb Szombathely

Az eredeti – dr. Németh Norbert egyetemi lelkész jegyzete

Fotó: CSG

Dr. Németh Norbert egyetemi lelkész Fotó: CSG

Ideje, hogy túltegyük magunkat a nosztalgiázáson, ki kell csomagolnunk az ünnepet, meg kell tisztítanunk attól, ami rátelepedett, hogy láthassuk az igazit, hogy felfogjuk a valódit!

Az első karácsonykor a közénk születő Jézus Krisztusban az élő Isten ránk bízta magát, és a mi kincsünk, éltünk része lett. A világ keresztény fele erre emlékezik, ennek örül 2016 karácsonyán is. Az igazi karácsony független tőlünk, nem mi „csináljuk”. Nem egyszerűen a szeretet vagy a család ünnepe, hanem az Isten emberszeretetének az ünnepe. Az igazi karácsony független tőlünk, nem mi „csináljuk”. És ugyanakkor mélységesen tőlünk függő is, mert miattunk, értünk van.

Isten emberré, törékeny kis gyermekké lett, és ez a valódi csoda, vagy valódi botrány, kinek hogyan tetszik. Isten úgy ment meg minket, hogy közénk költözik, velünk lesz. A karácsonyi evangélium, amely Jézus születését beszéli el örömhírként, egyedülálló leírás. Erejével ma is hat, örömével ma is megörvendeztet, reményével ma is értelmet ad megannyi lehetetlennek tűnő helyzetnek és sorsnak.

Világ Ura, akinek uralma feltétlen és egyetemes, úgy akarta, hogy az egyszerű nép állja körül trónusát, amely egy jászol.

E kis történet egy prózai remekmű, szépséges tömörségével. Milyen messzeség választja el ezt az evangéliumi beszámolót a mai sajtó beszámolóitól! Képzeljük csak el, hogy médiagyakorlatokon milyen zseniális feladat lehetne például Lukács történetét egyik-másik médium stílusában megírni! Vajon eljutna-e ma a hírhálóba a betlehemi esemény, Jézus születésének híre? Lenne-e hírértéke a nemzetközi hírügynökségek szerkesztőinél? Attól félek, hogy teljességgel észrevétlen maradna az esemény, és a média csak a betlehemi gyermekmészárlásnál figyelne fel rá.

Milyen szerencse, hogy az Úr egyszerű pásztorokra bízta az örömhírt! Azok nem csak hűségesen beszámoltak az eseményről, még háttér-információval is szolgáltak: elmondták, amit korábban megtudtak a gyermekről. És amire a sajtóban nem is számíthatunk: Istent magasztalták a hallottakért és a látottakért.

Mit is láttak a pásztorok? Egy gyermeket és szüleit! Van ennél hétköznapibb történet? Ez a hír azonban ma is milliókat mozgat meg.

A különbség nem csak a híradók, mondhatnám a média szintjén van. A befogadók szintjén is. Mária lenne a mintánk, ő a tökéletes befogadó. Elgondolkodva fontolgatja a történetet, a pásztorok szavait. Nemcsak szívébe vési azokat, hanem gyakran elgondolkodik rajtuk. Íme, a kettős tanulság: az igazi tudás kevesebb hírből és több töprengésből születik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  Kétmillió forint a jövő feltalálóinak és tudósainak

  A 26. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny legjobb, legtehetségesebb fiatal feltalálóinak és tudósainak 10 díjat, 2 különdíjat és a díjakkal járó közel kétmillió forint ösztöndíjat osztott ki a versenyt szervező Magyar Innovációs Szövetség a május 24-i eredményhirdetésen.

 • Tisztább lett a tér

  Tisztább lett a tér

  Olvasónk jelezte, a Szabadmájus téren tavaly nyártól idén tavaszig szemétkupacok rondították a környezetet. Megkeresésünkre az önkormányzat arról tájékoztatta lapunkat, tudnak a jelenségről, miszerint újra és újra oda hordják a hulladékot, ahol nap mint nap gyerekek játszanak.

 • Bombák földjén lakunk?

  Bombák földjén lakunk?

  Több száz házat kellett kiüríteni a kerületben, amikor a Csömöri út 101. számnál zajló építkezés közben találtak egy 50 kilogrammos, szovjet gyártmányú, FAB–50-es típusú rombolóbombát.