EUR: 326,06 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Szekszárd

Babits Mihályra emlékeztek

Százharminchárom éve született a nagy költő, Szekszárd szülötte. Természetesen minden évben több eseménnyel is megemlékezik a város Babits Mihály születésnapjáról.

A Babits Mihály Általános Iskola is a hagyományoknak megfelelően emlékezett névadója születésének évfordulójára a Babits-napok elnevezésű rendezvénysorozattal. A versmondó versenyen két kategóriában 17 diák indult, az 5–6. évfolyamosok között Szentes Lili, a 7–8. évfolyamosok között Mendi Milán lett a győztes. Az iskolások megkoszorúzták Babits Mihály szobrát, majd vetélkedőt rendeztek Babits Mihály életéről és verseiről, és volt kultúrműsor, teadélután és diszkó is a gyerekeknek.


Babits szobor a szekszárdi Babits-ház udvarán Fotó: Fazekas Zoltán

Babits szobor a szekszárdi Babits-ház udvarán
Fotó: Fazekas Zoltán

Babitsra emlékezett versekkel a Társadalmi Egyesülések Tolna Megyei Szövetsége és a Nők Szekszárdért Egyesület is. Versmondó versenyüket a Megyei Múzeum könyvtárában tartották 25 szavaló részvételével. A legidősebb 90 éves volt, de a fiatalok is képviseltették magukat az eseményen. A rendezvény koszorúzással zárult a Babits-szobornál.

A Babits Mihály Általános Iskola a Babits-napokkal emlékezik minden évben a névadójára. Pappné Kutasi Annamária igazgató (jobbra) hirdette ki a versmondó verseny eredményét Fotó: Fazekas Zoltán

A Babits Mihály Általános Iskola a Babits-napokkal emlékezik minden évben a névadójára. Pappné Kutasi Annamária igazgató (jobbra) hirdette ki a versmondó verseny eredményét
Fotó: Fazekas Zoltán

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum is szervezett ünnepséget a költő szülőházánál, a Babits utcában. A jelenlévők megkoszorúzták a ház falán lévő emléktáblát. Ünnepi beszédet mondott prof. dr. Horváth Béla irodalomtörténész. A szekszárdi egyetemi kar dékánja Babits és József Attila irodalmi nyilvánosság előtt zajló pengeváltásának történetéről Dudás a fuvolást címmel tartott előadást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.