2017. december 14., csütörtök
Szilárda

Egyéb Szekszárd

Babits Mihályra emlékeztek

Százharminchárom éve született a nagy költő, Szekszárd szülötte. Természetesen minden évben több eseménnyel is megemlékezik a város Babits Mihály születésnapjáról.

A Babits Mihály Általános Iskola is a hagyományoknak megfelelően emlékezett névadója születésének évfordulójára a Babits-napok elnevezésű rendezvénysorozattal. A versmondó versenyen két kategóriában 17 diák indult, az 5–6. évfolyamosok között Szentes Lili, a 7–8. évfolyamosok között Mendi Milán lett a győztes. Az iskolások megkoszorúzták Babits Mihály szobrát, majd vetélkedőt rendeztek Babits Mihály életéről és verseiről, és volt kultúrműsor, teadélután és diszkó is a gyerekeknek.


Babits szobor a szekszárdi Babits-ház udvarán Fotó: Fazekas Zoltán

Babits szobor a szekszárdi Babits-ház udvarán
Fotó: Fazekas Zoltán

Babitsra emlékezett versekkel a Társadalmi Egyesülések Tolna Megyei Szövetsége és a Nők Szekszárdért Egyesület is. Versmondó versenyüket a Megyei Múzeum könyvtárában tartották 25 szavaló részvételével. A legidősebb 90 éves volt, de a fiatalok is képviseltették magukat az eseményen. A rendezvény koszorúzással zárult a Babits-szobornál.

A Babits Mihály Általános Iskola a Babits-napokkal emlékezik minden évben a névadójára. Pappné Kutasi Annamária igazgató (jobbra) hirdette ki a versmondó verseny eredményét Fotó: Fazekas Zoltán

A Babits Mihály Általános Iskola a Babits-napokkal emlékezik minden évben a névadójára. Pappné Kutasi Annamária igazgató (jobbra) hirdette ki a versmondó verseny eredményét
Fotó: Fazekas Zoltán

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum is szervezett ünnepséget a költő szülőházánál, a Babits utcában. A jelenlévők megkoszorúzták a ház falán lévő emléktáblát. Ünnepi beszédet mondott prof. dr. Horváth Béla irodalomtörténész. A szekszárdi egyetemi kar dékánja Babits és József Attila irodalmi nyilvánosság előtt zajló pengeváltásának történetéről Dudás a fuvolást címmel tartott előadást.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.