EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Szekszárd

Babits Mihályra emlékeztek

Százharminchárom éve született a nagy költő, Szekszárd szülötte. Természetesen minden évben több eseménnyel is megemlékezik a város Babits Mihály születésnapjáról.

A Babits Mihály Általános Iskola is a hagyományoknak megfelelően emlékezett névadója születésének évfordulójára a Babits-napok elnevezésű rendezvénysorozattal. A versmondó versenyen két kategóriában 17 diák indult, az 5–6. évfolyamosok között Szentes Lili, a 7–8. évfolyamosok között Mendi Milán lett a győztes. Az iskolások megkoszorúzták Babits Mihály szobrát, majd vetélkedőt rendeztek Babits Mihály életéről és verseiről, és volt kultúrműsor, teadélután és diszkó is a gyerekeknek.


Babits szobor a szekszárdi Babits-ház udvarán Fotó: Fazekas Zoltán

Babits szobor a szekszárdi Babits-ház udvarán
Fotó: Fazekas Zoltán

Babitsra emlékezett versekkel a Társadalmi Egyesülések Tolna Megyei Szövetsége és a Nők Szekszárdért Egyesület is. Versmondó versenyüket a Megyei Múzeum könyvtárában tartották 25 szavaló részvételével. A legidősebb 90 éves volt, de a fiatalok is képviseltették magukat az eseményen. A rendezvény koszorúzással zárult a Babits-szobornál.

A Babits Mihály Általános Iskola a Babits-napokkal emlékezik minden évben a névadójára. Pappné Kutasi Annamária igazgató (jobbra) hirdette ki a versmondó verseny eredményét Fotó: Fazekas Zoltán

A Babits Mihály Általános Iskola a Babits-napokkal emlékezik minden évben a névadójára. Pappné Kutasi Annamária igazgató (jobbra) hirdette ki a versmondó verseny eredményét
Fotó: Fazekas Zoltán

A Wosinsky Mór Megyei Múzeum is szervezett ünnepséget a költő szülőházánál, a Babits utcában. A jelenlévők megkoszorúzták a ház falán lévő emléktáblát. Ünnepi beszédet mondott prof. dr. Horváth Béla irodalomtörténész. A szekszárdi egyetemi kar dékánja Babits és József Attila irodalmi nyilvánosság előtt zajló pengeváltásának történetéről Dudás a fuvolást címmel tartott előadást.


Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.