EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Szolnok

Barabás Botond: Az apaság szerepét élvezem legjobban

Barabás Botond, a szolnoki Szigligeti Színház elismert művésze adott interjút a Lokál Extrának. Lelkesen mesélt pályája kezdetéről, szerepeiről és családjáról, akik mindig feltöltik energiával és a biztos hátországot jelentik a színésznek.

Alig tudunk időpontot egyeztetni Botonddal, hiszen elképesztő tempót diktál. Bár a szezon csak két hónapja kezdődött, már 55-ször lépett színpadra. Elképedésemre azonban mosollyal felel, és azt mondja, boldog, hogy van kinek és hol játszania, és amíg ez így lesz, nincs megállás. Nem bánja az állandó próbákat sem, elve, hogy a színészet alázat nélkül nem működhet. Imádja a szolnoki közönséget, és alig várja, hogy esténként újra eléjük állhasson. Majdnem minden este szerepel, és délutánig van a próbateremben. Érdeklődésemre elárulja, hogy nem készült tudatosan erre a pályára.


Szolnok, 2016. november 23. Harna Péter (b) La Hire kapitány, Barabás Botond (b2) Dunois, Molnár Nikolett (b3) Johanna, Dósa Mátyás (b4) A Dauphin, Kinczel József (b5) Gilles de Rais és Balogh Csaba (j) az apród szerepében Bernard Shaw Szent Johanna című történelmi színművének próbáján a Szolnoki Szigligeti Színházban 2016. november 22-én. A színdarabot november 25-én mutatják be Babarczy László rendezésében. MTI Fotó: Bugány János

Szolnok, 2016. november 23.
Barabás Botond (balról a második) Dunois szerepében Bernard Shaw Szent Johanna című történelmi színműben
MTI Fotó: Bugány János

– Szerettem volna lelkész lenni, irodalomtanár vagy kamionsofőr, nagynéném viszont szakmabeliként meglátta bennem a tehetséget. Az ő biztatására jelentkeztem a marosvásárhelyi színművészetire, ahova rögtön be is kerültem – meséli a kezdetekről Barabás Botond.

Első szerepei is Marosvásárhelyen találták meg, a Liliomot emeli ki, amelyben az említett nagynénivel lépett színpadra. Amikor azt kérdezem tőle, azóta sikerült-e levetkőzni az izgalmat, nemmel felel, de hozzáteszi, ez így is van jól. Ugyanis többek között ez a varázs tartja őt a pályán.


Az évad idén az Anconai szerelmesekkel kezdődött, a következő bemutató pedig a Vidám kísértet volt. Legutóbb a Szent Johannában csillogtatta meg tehetségét, ahol a fattyú szerepébe bújt. A laikusokat rendszerint foglalkoztatja a kérdés, vajon tökéletesen fejben tudják-e  tartani a szöveget a színészek.

Első kislányának érkezése teljesen megváltoztatta az életét

Első kislányának érkezése teljesen megváltoztatta az életét

– Természetesen előfordulhatnak apróbb tévesztések, még akkor is, ha ezek rejtve maradnak a közönség előtt. Szerintem ez nem baj, ha nem maradnak ki lényeges momentumok, na meg ha ez ember tudja kezelni a helyzetet, de ezt az improvizációs órákon gyakorolhatják a fiatal színészbojtárok – vélekedik a színész.

A csajszik - az épp akkor sütött - palacsintára várnak

Botond ma már kétszeres lányos apukának mondhatja magát

Botond egyébként nem játszik máshol, hiszen a családjától sem szeretne távol lenni. Boldog házasságban él, és két kislány büszke apukája. A feleségével a színházban ismerkedett meg, ő is ott dolgozik.

– Az volt életem legszerencsésebb napja, és nagyon nagy mázlista vagyok, hogy egy ilyen család áll mögöttem – jelenti ki a színész, aki szerint az ő szakmájában különösen fontos, hogy egy biztos hátországba vonulhasson vissza, ahol a szerepeket levetkőzve elengedheti magát és feltöltődhet energiával.

Ez pedig a munkában is motiválja őt. Sajnos év közben kevesebb idő jut a családra, de a nyár a kikapcsolódásé.

– Akkor pótolunk minden elvesztett ölelést – mosolyodik el a művész, aki azt is megosztotta velünk, hogy nagy vágya még egy kisfiú, aki továbbviszi a nevét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.