EUR: 326,06 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Szolnok

Barabás Botond: Az apaság szerepét élvezem legjobban

Barabás Botond, a szolnoki Szigligeti Színház elismert művésze adott interjút a Lokál Extrának. Lelkesen mesélt pályája kezdetéről, szerepeiről és családjáról, akik mindig feltöltik energiával és a biztos hátországot jelentik a színésznek.

Alig tudunk időpontot egyeztetni Botonddal, hiszen elképesztő tempót diktál. Bár a szezon csak két hónapja kezdődött, már 55-ször lépett színpadra. Elképedésemre azonban mosollyal felel, és azt mondja, boldog, hogy van kinek és hol játszania, és amíg ez így lesz, nincs megállás. Nem bánja az állandó próbákat sem, elve, hogy a színészet alázat nélkül nem működhet. Imádja a szolnoki közönséget, és alig várja, hogy esténként újra eléjük állhasson. Majdnem minden este szerepel, és délutánig van a próbateremben. Érdeklődésemre elárulja, hogy nem készült tudatosan erre a pályára.


Szolnok, 2016. november 23. Harna Péter (b) La Hire kapitány, Barabás Botond (b2) Dunois, Molnár Nikolett (b3) Johanna, Dósa Mátyás (b4) A Dauphin, Kinczel József (b5) Gilles de Rais és Balogh Csaba (j) az apród szerepében Bernard Shaw Szent Johanna című történelmi színművének próbáján a Szolnoki Szigligeti Színházban 2016. november 22-én. A színdarabot november 25-én mutatják be Babarczy László rendezésében. MTI Fotó: Bugány János

Szolnok, 2016. november 23.
Barabás Botond (balról a második) Dunois szerepében Bernard Shaw Szent Johanna című történelmi színműben
MTI Fotó: Bugány János

– Szerettem volna lelkész lenni, irodalomtanár vagy kamionsofőr, nagynéném viszont szakmabeliként meglátta bennem a tehetséget. Az ő biztatására jelentkeztem a marosvásárhelyi színművészetire, ahova rögtön be is kerültem – meséli a kezdetekről Barabás Botond.

Első szerepei is Marosvásárhelyen találták meg, a Liliomot emeli ki, amelyben az említett nagynénivel lépett színpadra. Amikor azt kérdezem tőle, azóta sikerült-e levetkőzni az izgalmat, nemmel felel, de hozzáteszi, ez így is van jól. Ugyanis többek között ez a varázs tartja őt a pályán.


Az évad idén az Anconai szerelmesekkel kezdődött, a következő bemutató pedig a Vidám kísértet volt. Legutóbb a Szent Johannában csillogtatta meg tehetségét, ahol a fattyú szerepébe bújt. A laikusokat rendszerint foglalkoztatja a kérdés, vajon tökéletesen fejben tudják-e  tartani a szöveget a színészek.

Első kislányának érkezése teljesen megváltoztatta az életét

Első kislányának érkezése teljesen megváltoztatta az életét

– Természetesen előfordulhatnak apróbb tévesztések, még akkor is, ha ezek rejtve maradnak a közönség előtt. Szerintem ez nem baj, ha nem maradnak ki lényeges momentumok, na meg ha ez ember tudja kezelni a helyzetet, de ezt az improvizációs órákon gyakorolhatják a fiatal színészbojtárok – vélekedik a színész.

A csajszik - az épp akkor sütött - palacsintára várnak

Botond ma már kétszeres lányos apukának mondhatja magát

Botond egyébként nem játszik máshol, hiszen a családjától sem szeretne távol lenni. Boldog házasságban él, és két kislány büszke apukája. A feleségével a színházban ismerkedett meg, ő is ott dolgozik.

– Az volt életem legszerencsésebb napja, és nagyon nagy mázlista vagyok, hogy egy ilyen család áll mögöttem – jelenti ki a színész, aki szerint az ő szakmájában különösen fontos, hogy egy biztos hátországba vonulhasson vissza, ahol a szerepeket levetkőzve elengedheti magát és feltöltődhet energiával.

Ez pedig a munkában is motiválja őt. Sajnos év közben kevesebb idő jut a családra, de a nyár a kikapcsolódásé.

– Akkor pótolunk minden elvesztett ölelést – mosolyodik el a művész, aki azt is megosztotta velünk, hogy nagy vágya még egy kisfiú, aki továbbviszi a nevét.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.