EUR: 323,05 Ft
CHF: 275,98 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Szolnok

Befalazott kolóniák

Szereti a találós kérdéseket? Tessék, itt van egy: belül meleg, kívül színes, középen meg temető, mi az? Panelház. De tényleg. Megmagyarázom.

Ember és fecske közös otthona

Ember és fecske közös otthona a 24 emeletes

Egyre több panelház pompázik vidám színekben, ez pedig nemcsak megtöri a szürke, lehangoló panelrengeteg egyhangúságát, hanem fejlesztést is takar. Az ilyen házakat ugyanis nemcsak lefestették, hanem előtte hőszigetelték is, és a legtöbb esetben kicserélték a nyílászárókat. Mindez nagyon szép lenne, ha nem okozná madarak és emlősök ezreinek pusztulását. No de kezdjük az elején. A panelházak építésével és a köztük létrehozott fás zöldterületekkel kialakítottuk azt az élőhelyet, amelyet a biológusok sziklás erdőnek neveznek. Meg is jelentek itt az ilyen élőhelyet kedvelő, városba költöző állatok – a denevérek és a sarlós fecskék az ilyen házak repedéseiben, hézagaiban élnek, szaporodnak, költenek.


A FALAKBAN LAKÓ ÁLLATOK SZÁZAI PUSZTULNAK EL

A szolnoki 24 emeletesben például fecskék százai laknak, láthatjuk őket elképesztő sebességgel cikázni a ház körül. A Hetényi kórházban pedig denevérkolóniák élnek, „cincogásukról” akkor is felismerhetjük őket, ha nem látszanak. Azután munkások jönnek, felállványozzák a házakat, becsomagolják hungarocellbe, és mindenki örül. Kívül színes, belül meleg. Csak közben a falakban lakó állatok százai pusztulnak el. Amelyik bent marad, legyen fióka vagy kifejlett denevér, fecske, ott fullad meg vagy pusztul éhen. Amelyik kint rekedt, az pedig hazatérni nem tud. Sok kivitelező arra kéri a házak lakóit – az embereket –, meg ne említsék senkinek, hogy a falakban ezek a védett állatok élnek. Mert akkor nem lesz sem színesség, sem meleg, nem nyúlhatnak a házhoz.


És itt jön a megoldás. Sanyi bácsinak hívják. Egy fehér szakállú ember, aki szerint ha lakásonként pár ezer forintos megtakarítás miatt elűzzük, megöljük az állatokat, semmirekellők vagyunk. És ő nem csak beszél. Urbán Sándor, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet vezetője korábban az építőiparban dolgozott, és a szálak itt összeérnek: kidolgozott egy módszert, amellyel a szigetelés is megvalósulhat, valamint az állatok is maradhatnak.

PÁR EZER FORINT MIATT ÖLJÜK MEG AZ ÁLLATOKAT?

Annyi az egész, hogy lépcsőházanként és emeletenként ki kell hagyni egy 10×5 centis kis rést. Kívülről nem is látszik, viszont elég arra, hogy a denevérek, fecskék ki-be járjanak rajta. Szolnokon a Bajcsy felüljárónál álló szalagházat már így szigetelték. Egy ötszáz egyedet számláló denevérkolónia menekült meg a biztos pusztulástól. Egyszerűen odament a kivitelezőhöz, elmondta neki azt, amit most én önöknek. A kivitelező meg azt mondta: oké. Ám talán ez volt az egyetlen ilyen alkalom. Máskor mindig elküldték. Vagy legyintettek. Vagy meg sem hallgatták. Vagy mindet egyszerre.

Sanyi bácsi módszerével állatok százai menekülhetnek meg biztos pusztulástól

Sanyi bácsi módszerével állatok százai menekülhetnek meg biztos pusztulástól

Belül meleg, kívül színes, közötte meg védett élet. Mi az? Jövő. Persze csak akkor, ha nem vagyunk semmirekellők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.