2017. december 16., szombat
Etelka, Aletta

Egyéb Szolnok

Befalazott kolóniák

Szereti a találós kérdéseket? Tessék, itt van egy: belül meleg, kívül színes, középen meg temető, mi az? Panelház. De tényleg. Megmagyarázom.

Ember és fecske közös otthona

Ember és fecske közös otthona a 24 emeletes

Egyre több panelház pompázik vidám színekben, ez pedig nemcsak megtöri a szürke, lehangoló panelrengeteg egyhangúságát, hanem fejlesztést is takar. Az ilyen házakat ugyanis nemcsak lefestették, hanem előtte hőszigetelték is, és a legtöbb esetben kicserélték a nyílászárókat. Mindez nagyon szép lenne, ha nem okozná madarak és emlősök ezreinek pusztulását. No de kezdjük az elején. A panelházak építésével és a köztük létrehozott fás zöldterületekkel kialakítottuk azt az élőhelyet, amelyet a biológusok sziklás erdőnek neveznek. Meg is jelentek itt az ilyen élőhelyet kedvelő, városba költöző állatok – a denevérek és a sarlós fecskék az ilyen házak repedéseiben, hézagaiban élnek, szaporodnak, költenek.


A FALAKBAN LAKÓ ÁLLATOK SZÁZAI PUSZTULNAK EL

A szolnoki 24 emeletesben például fecskék százai laknak, láthatjuk őket elképesztő sebességgel cikázni a ház körül. A Hetényi kórházban pedig denevérkolóniák élnek, „cincogásukról” akkor is felismerhetjük őket, ha nem látszanak. Azután munkások jönnek, felállványozzák a házakat, becsomagolják hungarocellbe, és mindenki örül. Kívül színes, belül meleg. Csak közben a falakban lakó állatok százai pusztulnak el. Amelyik bent marad, legyen fióka vagy kifejlett denevér, fecske, ott fullad meg vagy pusztul éhen. Amelyik kint rekedt, az pedig hazatérni nem tud. Sok kivitelező arra kéri a házak lakóit – az embereket –, meg ne említsék senkinek, hogy a falakban ezek a védett állatok élnek. Mert akkor nem lesz sem színesség, sem meleg, nem nyúlhatnak a házhoz.


És itt jön a megoldás. Sanyi bácsinak hívják. Egy fehér szakállú ember, aki szerint ha lakásonként pár ezer forintos megtakarítás miatt elűzzük, megöljük az állatokat, semmirekellők vagyunk. És ő nem csak beszél. Urbán Sándor, a Jászkun Természetvédelmi Szervezet vezetője korábban az építőiparban dolgozott, és a szálak itt összeérnek: kidolgozott egy módszert, amellyel a szigetelés is megvalósulhat, valamint az állatok is maradhatnak.

PÁR EZER FORINT MIATT ÖLJÜK MEG AZ ÁLLATOKAT?

Annyi az egész, hogy lépcsőházanként és emeletenként ki kell hagyni egy 10×5 centis kis rést. Kívülről nem is látszik, viszont elég arra, hogy a denevérek, fecskék ki-be járjanak rajta. Szolnokon a Bajcsy felüljárónál álló szalagházat már így szigetelték. Egy ötszáz egyedet számláló denevérkolónia menekült meg a biztos pusztulástól. Egyszerűen odament a kivitelezőhöz, elmondta neki azt, amit most én önöknek. A kivitelező meg azt mondta: oké. Ám talán ez volt az egyetlen ilyen alkalom. Máskor mindig elküldték. Vagy legyintettek. Vagy meg sem hallgatták. Vagy mindet egyszerre.

Sanyi bácsi módszerével állatok százai menekülhetnek meg biztos pusztulástól

Sanyi bácsi módszerével állatok százai menekülhetnek meg biztos pusztulástól

Belül meleg, kívül színes, közötte meg védett élet. Mi az? Jövő. Persze csak akkor, ha nem vagyunk semmirekellők.

Kapcsolódó Cikkek

 • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

  A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

 • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

  November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.

 • Szeretetakcióval a rászorulókért

  Szeretetakcióval a rászorulókért

  Debrecen a béke szigete – a Debreceni Karitatív Testület III. Karácsonyi Szeretetakcióján foglalta így össze a karácsonyi segítségnyújtás, adományozás és szeretet lényegét Széles Diána alpolgármester.