EUR: 323,05 Ft
CHF: 275,98 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Sport

CrossFit: feszegesd a határaidat, és lépj ki a komfortzónádból!

Mostanában egyre többet hallani erről a komplex, Amerikából származó fitneszrendszerről, amelyet még 2000-ben Greg Glassman és Lauren Jenai hozott létre. A CrossFit olyan, koncentrációt, kitartást, tüzet és ugyanakkor lelki nyugalmat ad végzőjének, amilyet kevés sport lenne képes. Ennek a mozgásformának az alapja, hogy az emberi test állandóan változó ingereknek legyen kitéve az edzés során.

Személy szerint jómagam is imádom a sportot, de annak ellenére, hogy az elmúlt hónapokban igen komoly átváltozáson estem át, többnyire kardiógyakorlatoknak köszönhetően, fogalmam sem volt erről a fantasztikus sportról, ami ráadásul igen közel áll a magas pulzusszámos gyakorlatokhoz.


Szégyen vagy sem, de amikor először hallottam a CrossFit kifejezést, az első gondolatom az volt, hogy ez is biztosan egy olyan trendi őrület, ami igazából semmire nem jó, csupán valaki jól megszedi magát azokon az embereken, akik gyorsan szeretnének lefogyni, esetleg izmokat pakolni testükre, azonban az idejük nem engedi vagy nem túl motiváltak. Nos, szerencsére ez nem így van. Sőt!

Nagyjából öt hónappal ezelőtt megelégeltem az egészségtelen, mozgásszegény életmódot, és hadat üzentem a kilóknak. Drasztikus szénhidrátmegvonással és a bűnös zsíros vagy éppen édes élvezeteket a hátam mögött hagyva a hét hat napján legalább egy órát áldoztam a sport verítékkel teli oltárán. Ennek az lett az eredménye, hogy nem kevesebb mint 30 kilót ledobtam magamról, a szálkásabb testalkatom mellé pedig olyan izmok alakultak ki, amiket ilyen formában még soha nem láttam magamon.


A kezdő csapat, akik ma már haladóként mozgatják a súlyokat /Fotó: Németh Barbara

A kezdő csapat, akik ma már haladóként mozgatják a súlyokat /Fotó: Németh Barbara

Ahogy teltek, múltak a hónapok, egyre inkább kezdtek az általam művelt mozgássorok egyhangúvá és rutinszerűvé válni, így elhatároztam, hogy valamilyen új sport után nézek, hiszen megállásról szó sem lehetett. Ekkor az egyik legnagyobb közösségi oldal erejének köszönhetően eljutott hozzám a Crossfit Tesseract felhívása, amely egy teljesen kezdő csoport verbuválásával ígért valami újat, embert próbáló edzést. Úgy voltam vele, hogy ugyan mit veszíthetnék, kipróbálom. Amúgy sem jártam még trendi gyúrásra. Valami olyan dolgot kerestem, amivel egy picit megreformálhatom a mozgáskultúrámat, ez pedig éppen kapóra jött.

Kicsit tartottam az első órától, ugyanis sokan úgy gondolják, hogy ez valamilyen lötyögős edzés, amivel becsaphatod az agyad, és azt hiszed, hogy ma is csináltál valamit. A lelkiismereted tiszta, mert mozogtál, ám nem sokat tesz hozzá testi és lelki fejlődésedhez.

Nos, mindez olyannyira nem igaz, mint hogy a Nap kering a Föld körül. Az első másfél órás edzés után másnap az ágyból is alig bírtam kimászni, annak ellenére, hogy már előtte is folyamatosan sportoltam. Most, nagyjából két hónap távlatából kijelenthetem, hogy megtaláltam azt a pluszt, amit már hónapok, sőt évek óta keresek. Sikerült fizikailag továbbfejlődni, az állóképességem érezhetően jobb lett, nem beszélve a teherbírásomról. Nem is akarom tovább pazarolni a karaktereket az önajnározásomra, így inkább beszéljenek helyettem az igazi profik.

Kapcsolódó Cikkek

 • Franciaország a futball trónján

  Franciaország a futball trónján

  Előzetesen minden adott volt ahhoz, hogy a moszkvai Luzsnyiki Stadion 78 ezer szurkolója méltóképpen ünnepelhesse meg a futball és az egész sportvilág legfontosabb eseményét, a labdarúgó-világbajnokság döntőjét.

 • Másodszor világbajnok Franciaország!

  Másodszor világbajnok Franciaország!

  Története során másodszor nyert labdarúgó-világbajnokságot Franciaország azzal, hogy az oroszországi vb moszkvai döntőjében 4-2-re legyőzte Horvátországot.

 • Sokkal több a horvát szurkoló Moszkvában

  Sokkal több a horvát szurkoló Moszkvában

  Az oroszországi labdarúgó-világbajnokság döntőjét megelőző szombat éjszaka a horvát szurkolók hatalmas többségben voltak a rivális francia drukkerekkel szemben Moszkva belvárosában.