2017. december 18., hétfő
Auguszta

Egyéb Békéscsaba

Csabai kendertenger

A cél az volt, hogy bemutassák, mi minden érhető el, ha összefognak a Békés megyei települések. Egy sikeres program indult el, amihez remélhetőleg 2017-ben még több önkormányzat csatlakozik.

Tavaly öt megyei település kapcsolódott be a kendervetőmag termesztésébe, idén pedig a Békés Megyei Ipari Kender Konzorcium munkájában már huszonöt önkormányzat vesz részt. A konzorcium tagja még a projektben kiemelt szerepet betöltő Békés Megyei Kormányhivatal, a Szent István Egyetem, valamint a programhoz csatlakozott a Nemzetstratégiai Kutatóintézet is, amely a projekt Kárpát-medencei kiterjesztéséért tevékenykedik.


A programot megyeszerte belügyminisztériumi és egyéb állami, Start-munkaprogramokra lehívható forrásokból finanszírozták idén, csaknem 600 közfoglalkoztatottnak adva munkát. A termesztés 63 hektáron zajlott, amit remélhetőleg jövőre 100 hektárra bővíthetnek.

Fotó: Lokál Már zajlik a kender felhasználása

Fotó: Lokál
Már zajlik a kender felhasználása

 

HATSZÁZ EMBERNEK ADTAK MUNKÁT


Az ipari kenderből 15-20 ezer különböző terméket lehet készíteni, a magja, a levele, a virágja, a szára egyaránt felhasználható. Az építőipartól az autóiparig számos ágazat számára fontos alapanyag ez a növény. Viszont júliusban még problémát jelentett, hogy Magyarországon nincs elegendő vetőmag, sem megfelelő szakemberek. Ezen a helyzeten kívántak idén változtatni, aminek, úgy tűnik, meg is lett az eredménye.

Fotó: Lokál Júliusban így néztek ki a növények

Fotó: Lokál
Júliusban így néztek ki a növények

Az év folyamán rendszeresen sajtótájékoztatókat tartottak a szakemberek, hogy mindenki kellő komolysággal álljon ehhez a programhoz – emelte ki Gajda Róbert, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott a november 25-re összehívott záró tájékoztatón. Tavasszal azért kezdtek el a kenderrel foglalkozni, mert szerettek volna megfelelő mennyiségű vetőmagot előállítani, ami később az alapja lehet annak, hogy a következő év(ek)ben ez a program zavartalanul folytatódhasson.

JÖVŐRE IS FOLYTATJÁK A SIKERES PROGRAMOT

Gajda Róbert a sajtótájékoztatón mindenkit megnyugtatott, a tervet maradéktalanul végre tudták hajtani. Majd, továbbgondolva a projektet, arra jutottak a szakemberek, hogy az előállított mag egy részét érdemes lenne feldolgozni, olajat préselnek majd belőle, el is készült már az első üveg.

Fotó: Lokál Gajda Róbert kormánymegbízott egy üveg kendermagból sajtolt olajat tart a kezében

Fotó: Lokál
Gajda Róbert kormánymegbízott egy üveg kendermagból sajtolt olajat tart a kezében

 

A sikereken felbuzdulva már a jövő évi terveken dolgoznak a szakemberek, viszont van néhány olyan probléma, amire megoldást kell találni. Az egyik a gépesítés, hiszen ez a projekt akkor teljesedhet ki igazán, ha az aratás és a cséplés problémáját meg tudják oldani. Annyi azonban biztos, hogy a közmunkaprogram keretében fog továbbra is működni a projekt.

Kapcsolódó Cikkek

  • Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    Csapadékos, hűvös lesz a hétvége időjárása

    A hétvégén ismét csapadékosra fordul az idő: ónos eső, eső, de havazás is lehet. Emellett lehűlés várható, a kezdetben még 10 Celsius-fok körüli maximumok után a hét végén néhol már csak 1 fokig melegszik a levegő – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat csütörtökön az MTI-hez eljuttatott országos, középtávú előrejelzéséből.

  • Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    Klímatudatossággal az élhetőbb környezetért

    November 30-án a Vármegyeházán tartották azt a zárókonferenciát, amelynek keretében bemutatták a Tolna megyei klímastratégiát. E stratégiában meghatározták a klímastratégiát érintő azon döntéseket, amelyek Tolna megye elkövetkező éveit, évtizedeit definiálják a klímatudatosság jegyében.