EUR: 307,85 Ft
CHF: 288,43 Ft
2017. február 23., csütörtök
Alfréd

Egyéb Székesfehérvár

Csengőszóval hangolódnak az ünnepre

Az adventi időszakban országos turnéra indult az ország legnagyobb, közel száz csengettyűből és harangból álló hangszerparkjával rendelkező Szironta együttes. A besnyői zenekar karácsonykor a megye településeire is eljut.

A csengettyűmuzsikát népszerűsítő együttes, amely nemrég adta ki harmadik lemezét, december 17-én különleges hangszerbemutató koncertet adott, ahol bemutatták legújabb szerzeményeiket, a magyar csengettyűk amerikai „nagy testvéreit”, a 61 darab ötoktávos handbellt és a 37 darab, háromoktávos chime hangszert. Az együttesnek 2004-es megalakulása óta folyamatosan bővült a repertoárja, ma már egész estés koncerteket is képesek adni. Most már Európában is egyedülálló harangkészlettel rendelkeznek, az új, idén beszerzett amerikai harangok hangszíne, hangterjedelme és játéktechnikája teljesen eltérő a magyar csengettyűkétől, így újabb lehetőségek nyílnak – nyilatkozta Sólyom Balázs, a Szironta vezetője. – Az amerikai harangok orgonához hasonló hangzása jó alapot biztosít a magyar csengettyűkhöz, és e két hangszer képes olyan teljes zenei élményt nyújtani, mint egy szimfonikus zenekar.

szironta

Különleges hangzást állít elő a csengőkkel a Szironta együttes Fotó: Szironta

A Szironta mára kilenctagúra bővült, de abban reménykednek, hogy a hangszerbemutató koncert hatására újabb zenészek csatlakoznak hozzájuk. Az együttes úttörő kezdeményezést vállalt, amikor 2007-ben elindította az Országos Csengettyűs Találkozók sorozatát, melynek keretében évről évre Besnyőn találkoznak az országban működő csengettyűs együttesek. A sorozat már 2010-ben nemzetközivé vált, akkor itt vendégeskedett a kaliforniai Concordia Egyetem csengettyűs kórusa. Később német és japán zenekarok is érkeztek. A csengettyűknél nem szólamokban, hanem hangokra bontva hangzik el a darab; egy­ zenemű átlagosan 20­30 különféle magasságú hangból áll. Nem ritka, hogy egy-­egy ember hat­-nyolc csengettyűvel is játszik az adott zeneműben. Erre a hangszerre kevés zenedarabot írtak, így a szirontások például zongorakivonatokból készítenek átiratokat maguknak, lassan már ezer zenedarab szerepel a repertoárjukon. 

Kapcsolódó Cikkek

  • Rendőrkézen a rongálók

    Rendőrkézen a rongálók

    Nem sokáig maradtak inkognitóban azok a bátor és erős fiatalok, akik letörtek egy darabot a szolnoki Kossuth téren álló gördeszkás fiú szobrából.

  • Csodák palotája lesz a megújuló Szépművészeti

    Csodák palotája lesz a megújuló Szépművészeti

    A következő év egyik kulturális szenzációja lesz a Szépművészeti Múzeum átadása, hiszen 2017-ben befejeződik az épület rekonstrukciója. A Liget Budapest Projekt keretében a három évig tartó munkálatok során megújul a II.