EUR: 311,28 Ft
CHF: 265,17 Ft
2018. március 19., hétfő
József, Bánk

Egyéb Debrecen

Díszkapu és emlékmű a reformáció évfordulójára

A reformáció emlékévének országos református megnyitóját 2017. január 31-én Debrecenben tartják.  Papp László polgármester szerint „Debrecen nélkül a reformáció 500. évfordulóját elképzelni sem lehet, ugyanis a Kárpát-medencében nincs még egy olyan város, amelynek a történelme a református egyház történetével ilyen mértékben összefonódott volna”.

Az önkormányzat 25 millió forintot különített el egy református emlékmű elkészítésére. Fontos vállalásunk, hogy az 500. évforduló kapcsán a méltó megemlékezéseket megkoronázva egy emlékművet, a reformáció emlékművét tudjuk megalkotni és a reformáció emlékkertjében elhelyezni – tette hozzá a polgármester. A város csatlakozott a reformáció városainak közösségéhez, s láthatóvá tesz helyeket, épületeket, melyek hozzájárultak a református vallás debreceni megerősödéséhez – mondta Papp László. Kiemelte e 22 hely közül a Református Nagytemplomot és a Régi Városházát. Fekete Károly, a Tiszántúli Református Egyházkerület püspöke hozzátette: 2017-ben az 500 éves reformációval együtt ünneplik egyházkerületük fennállásának 450. évfordulóját is.


DE_advent2016_reformációskapu

A díszes, faragott kapun keresztül lehet majd jelképesen belépni a jubileumi emlékévbe Fotó: Erdei Balázs

A Nagytemplom előtt a reformáció emlékévét hirdető díszkaput nyitottak meg advent első vasárnapján, s ezen a míves, faragott kapun lehet majd jelképesen belépni a jubileumi emlékévbe. Január elsején útjára bocsátják az egyházkerület 414 gyülekezetébe azt a díszkötésű, nagyméretű szentírást, amelyet az Alföldi Nyomda, Debrecen és a református egyház egykori közös könyvnyomtatójának az utóda készített el. A szentírást folytatólagosan olvassák fel a gyülekezetekben.

Kapcsolódó Cikkek

  • Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Francia rekorder darab a csabai színpadon

    Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

  • Kisdiákok nagy szavalása

    Kisdiákok nagy szavalása

    Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.