EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Érd

Egy baleset és ami mögötte van

Mint korábban a napi sajtó is hírül adta, még november 20-án súlyos baleset történt Érden. Két személygépkocsi ütközött össze reggel 9 óra 20 perckor a Lőcsei utca és a Késmárki út kereszteződésében.

A sérülteknek Janzsó Mónika, a Magyar Vöröskereszt területi szervezője nyújtott elsősegélyt a helyszínen a mentőhelikopter kiérkezéséig. A személykocsi vezetőjét csak a biztonsági övet elvágva tudták kiszabadítani az összetört járműből. A mentők egy órán át küzdöttek az életéért, sikertelenül. A másik autóban utazók közül két tizenéves és egy hat év körüli gyerek megsérült, mindhármukat kórházba vitték. Két felnőtt volt velük, nekik nem esett bajuk.


A személygépkocsi vezetőjét csak a biztonsági övet elvágva tudták kiszabadítani az összetört járműből Fotó: www.vezess.hu

A személygépkocsi vezetőjét csak a biztonsági övet elvágva tudták kiszabadítani az összetört járműből
Fotó: www.vezess.hu

Az esetről Janzsó Mónika a Lokál Extra munkatársának elmondta, hogy amit tett, bármikor megtenné újra. – Nem vagyok hős, csináltam a dolgomat. Senki, aki arra járt, nem tudta, mit kell tenni egy baleset helyszínén, pedig egyszerű: biztosítani kell a helyszínt, telefon a mentőknek, rendőrségnek; láthatósági mellény, vészvillogó, elakadásjelző. Ezután jöhet a sérült: öntudatánál van? Képes kommunikálni? Ha öntudatánál van, a sérüléseit ellátni, ha kell, akkor sebet kötözni és az orvos érkezéséig felügyelni. Ha nincs öntudatánál, rögtön segítség kérése, a légzés ellenőrzése. És így tovább: újraélesztés megkísérlése, erős vérzés esetén nyomókötés, ficam, törés esetén az érintett testrész nyugalomban hagyása, gerincsérülésnél az egész test nyugalomban hagyása, fejsérülés esetén a felsőtest felpolcolása – részletezte a hölgy. – A dolog ott kezdődik, hogy figyelnünk kell egymásra, és be kell tartani a közlekedési szabályokat, sok baleset már ezzel megelőzhető. Ebben az esetben sajnálom, őszintén sajnálom, hogy nem sikerült megmenteni É. Jánost, aki 53. életévében közúti balesetben elhunyt. Őszinte részvétem a családjának!

Janzsó Mónika azt is elmondta, a nemrég történt, Lőcsei úti halálos baleset adta meg a végső lökést ahhoz, hogy az Érdi Vöröskereszt irodájában (Alsó u. 10.) elsősegély-nyújtási bemutatókat szervezzen a Magyar Vöröskereszt Érdi Szervezete. Közúti baleseteket fognak szimulálni, és megmutatják az érdeklődőknek, hogy mi a teendő ilyen helyzetben, a helyszín biztosításától kezdve a sérültek elsődleges ellátásáig. A programban sok mindent szemléltetnek: bemutatják, konkrétan miként kell segíteni, hogyan kell a helyszínt biztosítani, a sérülteket ellátni, és ezeknek a teendőknek mi a sorrendje vészhelyzet esetén. Az ingyenes elsősegély-bemutatón a résztvevőket is aktívan bevonják a feladatok elvégzésébe, ezzel még inkább bevésődhetnek a tudnivalók, hogy mit kell tenni éles helyzetben.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.