EUR: 326,06 Ft
CHF: 280,70 Ft
2018. július 23., hétfő
Lenke

Egyéb Érd

Egy baleset és ami mögötte van

Mint korábban a napi sajtó is hírül adta, még november 20-án súlyos baleset történt Érden. Két személygépkocsi ütközött össze reggel 9 óra 20 perckor a Lőcsei utca és a Késmárki út kereszteződésében.

A sérülteknek Janzsó Mónika, a Magyar Vöröskereszt területi szervezője nyújtott elsősegélyt a helyszínen a mentőhelikopter kiérkezéséig. A személykocsi vezetőjét csak a biztonsági övet elvágva tudták kiszabadítani az összetört járműből. A mentők egy órán át küzdöttek az életéért, sikertelenül. A másik autóban utazók közül két tizenéves és egy hat év körüli gyerek megsérült, mindhármukat kórházba vitték. Két felnőtt volt velük, nekik nem esett bajuk.


A személygépkocsi vezetőjét csak a biztonsági övet elvágva tudták kiszabadítani az összetört járműből Fotó: www.vezess.hu

A személygépkocsi vezetőjét csak a biztonsági övet elvágva tudták kiszabadítani az összetört járműből
Fotó: www.vezess.hu

Az esetről Janzsó Mónika a Lokál Extra munkatársának elmondta, hogy amit tett, bármikor megtenné újra. – Nem vagyok hős, csináltam a dolgomat. Senki, aki arra járt, nem tudta, mit kell tenni egy baleset helyszínén, pedig egyszerű: biztosítani kell a helyszínt, telefon a mentőknek, rendőrségnek; láthatósági mellény, vészvillogó, elakadásjelző. Ezután jöhet a sérült: öntudatánál van? Képes kommunikálni? Ha öntudatánál van, a sérüléseit ellátni, ha kell, akkor sebet kötözni és az orvos érkezéséig felügyelni. Ha nincs öntudatánál, rögtön segítség kérése, a légzés ellenőrzése. És így tovább: újraélesztés megkísérlése, erős vérzés esetén nyomókötés, ficam, törés esetén az érintett testrész nyugalomban hagyása, gerincsérülésnél az egész test nyugalomban hagyása, fejsérülés esetén a felsőtest felpolcolása – részletezte a hölgy. – A dolog ott kezdődik, hogy figyelnünk kell egymásra, és be kell tartani a közlekedési szabályokat, sok baleset már ezzel megelőzhető. Ebben az esetben sajnálom, őszintén sajnálom, hogy nem sikerült megmenteni É. Jánost, aki 53. életévében közúti balesetben elhunyt. Őszinte részvétem a családjának!

Janzsó Mónika azt is elmondta, a nemrég történt, Lőcsei úti halálos baleset adta meg a végső lökést ahhoz, hogy az Érdi Vöröskereszt irodájában (Alsó u. 10.) elsősegély-nyújtási bemutatókat szervezzen a Magyar Vöröskereszt Érdi Szervezete. Közúti baleseteket fognak szimulálni, és megmutatják az érdeklődőknek, hogy mi a teendő ilyen helyzetben, a helyszín biztosításától kezdve a sérültek elsődleges ellátásáig. A programban sok mindent szemléltetnek: bemutatják, konkrétan miként kell segíteni, hogyan kell a helyszínt biztosítani, a sérülteket ellátni, és ezeknek a teendőknek mi a sorrendje vészhelyzet esetén. Az ingyenes elsősegély-bemutatón a résztvevőket is aktívan bevonják a feladatok elvégzésébe, ezzel még inkább bevésődhetnek a tudnivalók, hogy mit kell tenni éles helyzetben.


Címkék

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.