EUR: 319,65 Ft
CHF: 277,06 Ft
2018. május 26., szombat
Evelin, Fülöp

Egyéb Zalaegerszeg

Egy kiállítás igaz ereje

A Kontrasztkiállítás valóban rólunk szólt, esendő emberekről. Kendőzetlenül előrevetítve a negatív döntések mögött húzódó fájdalmas valóságot, esetleges végletességet. Sötét labirintusban, velőig megdöbbentő képeket, videókat láthattunk a legmodernebb multimédiás eszközök segítségével, rendhagyó helyszínen, a Móricz Galériában.

A minden érzékszervre ható vizualitás és audiómegjelenés a szem bogarán, a dobhártyán átszívódva a szív legmélyét érintette a felnőttségbe átsuhanó útjukat és önmagukat kereső ifjak és fiatal felnőttek lelkében. Mi lesz, ha megteszed? Mi lesz, ha megalkudsz? Mi a valódi érték? Meddig mehetsz el? Ezernyi kérdés merült fel a látogatókban, a végtelennek tűnő, könnyekig megható sérelemfaktorok láttán. Legyünk őszinték. Sérelem mindenkit ér. De nem mindegy, hogyan dolgozzuk fel. Életünk csak egy van, ami vehet más irányt is! A kiállítás igazi ereje abban rejlett, hogy nem lehet kívülállóként szemlélni a témákat. Szó szerint magával ragadt mindenkit, a dolgok lényegi mélységeit tárta fel. Tükröt tartott elénk, úgy, hogy belenézve, teljes egészében, minden ismert vagy rejtegetett részletében megláthattuk önmagunkat. Szembesített élethelyzetünkkel, embertársainkkal, kilátástalanságainkkal, de egyben a lehetőségeinket is felkínálta.


A mintaértékű, ez idáig példa nélküli prevenciós család- és ifjúságmegmentő projekt a Magyarországi Református Egyház és a rendőrség együttműködésében született, azóta járja útját városról városra és nevel. Hat témakört dolgozott fel a tárlat – ahogy a neve is mutatja –, éles ellentétbe állítva ugyanazon témák fény- és árnyoldalait. A témák között szerepeltek a családon belüli erőszak: szülők, példaképek; házasság, válás; születés csodája: abortusz, szexualitás; szenvedélybetegségek: szabadság; öngyilkosság: az élet értelme, valamint a megváltás csodáját érintő kérdések. Üzenete pedig nem más volt, mint a pozitív értékrendre, a pozitív döntésre való ösztönzés.

Kapcsolódó Cikkek