2018. január 19., péntek
Sára, Márió

Egyéb Zalaegerszeg

Egy kiállítás igaz ereje

A Kontrasztkiállítás valóban rólunk szólt, esendő emberekről. Kendőzetlenül előrevetítve a negatív döntések mögött húzódó fájdalmas valóságot, esetleges végletességet. Sötét labirintusban, velőig megdöbbentő képeket, videókat láthattunk a legmodernebb multimédiás eszközök segítségével, rendhagyó helyszínen, a Móricz Galériában.

A minden érzékszervre ható vizualitás és audiómegjelenés a szem bogarán, a dobhártyán átszívódva a szív legmélyét érintette a felnőttségbe átsuhanó útjukat és önmagukat kereső ifjak és fiatal felnőttek lelkében. Mi lesz, ha megteszed? Mi lesz, ha megalkudsz? Mi a valódi érték? Meddig mehetsz el? Ezernyi kérdés merült fel a látogatókban, a végtelennek tűnő, könnyekig megható sérelemfaktorok láttán. Legyünk őszinték. Sérelem mindenkit ér. De nem mindegy, hogyan dolgozzuk fel. Életünk csak egy van, ami vehet más irányt is! A kiállítás igazi ereje abban rejlett, hogy nem lehet kívülállóként szemlélni a témákat. Szó szerint magával ragadt mindenkit, a dolgok lényegi mélységeit tárta fel. Tükröt tartott elénk, úgy, hogy belenézve, teljes egészében, minden ismert vagy rejtegetett részletében megláthattuk önmagunkat. Szembesített élethelyzetünkkel, embertársainkkal, kilátástalanságainkkal, de egyben a lehetőségeinket is felkínálta.


A mintaértékű, ez idáig példa nélküli prevenciós család- és ifjúságmegmentő projekt a Magyarországi Református Egyház és a rendőrség együttműködésében született, azóta járja útját városról városra és nevel. Hat témakört dolgozott fel a tárlat – ahogy a neve is mutatja –, éles ellentétbe állítva ugyanazon témák fény- és árnyoldalait. A témák között szerepeltek a családon belüli erőszak: szülők, példaképek; házasság, válás; születés csodája: abortusz, szexualitás; szenvedélybetegségek: szabadság; öngyilkosság: az élet értelme, valamint a megváltás csodáját érintő kérdések. Üzenete pedig nem más volt, mint a pozitív értékrendre, a pozitív döntésre való ösztönzés.

Kapcsolódó Cikkek

 • Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Czippán Anett: A szoptatás őrületesen fáj

  Meglepő fotót osztott meg követőivel Czippán Anett. A műsorvezető tavaly novemberben adott életet második gyermekének, Somának és szerette volna megmutatni, hogy a szoptatás mennyire fájdalmas tud lenni.

 • A közösség ünnepe

  A közösség ünnepe

  Hetedik alkalommal rendezték meg a város bálját, amelynek bevételét ezúttal a kanizsai gyermekotthon javára fordítják: az intézményben sószobát és sportpályát akarnak kialakítani.

 • Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  Rotary-bál a jótékonykodás jegyében

  A korábbi hagyományokhoz híven idén is megrendezik a Jótékonysági Rotary-bált. Mivel a célok közösek, a Sopronban működő két Rotary klub együtt szervezi a rangos eseményt a Liszt Központban január 20-án.

 • A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  A zöld SZTK felújítása miatt lezárták a parkolót

  Megkezdődtek  a korábbi II. számú rendelőintézet (“Zöld SZTK”) átalakítási- felújítási munkálatai. Ahogy arról már beszámoltunk, a Fejér Megyei Kormányhivatal költözik majd a jelenleg használaton kívüli épületbe.