EUR: 311,03 Ft
CHF: 265,36 Ft
2018. március 18., vasárnap
Sándor, Ede

Egyéb Kecskemét

Egy plébános is lehet laza!

Az Angolkisasszonyoknál találkoztam először Robi atyával, ahol a hittanórákon olyan alapot és tartást tanultam tőle, amire nagyon büszke vagyok. A mai napig hozzá fordulok, ha tanácsra van szükségem, és ezzel nem vagyok egyedül. Most is megkerestem, de ezúttal nem rólam, hanem róla beszélgettünk.

Robi atya Isten hívására lett pap

Robi atya Isten hívására lett pap

– Hogyan került Kecskemétre?


Egész egyszerűen: ide helyezett az érsek atya. Egyébként nem is nagyon ismertem Kecskemétet. Budapest után fantasztikus élmény volt ide kerülni, ebbe az átlátható, szép városba.

– Mit gondol a Szentcsalád Plébánia közösségéről?


Nagyszerű, hogy a plébánián az elődeim munkájára építhetek. Lajos atya lerakta az alapokat, Sándor atya épített rá, én pedig már csak cicomázgatom, amit kaptam. Van egy nagyon erős bázis, sokféle kis csoport, több mint 30 közösség gyűlik össze ebben a házban. Hálás vagyok, hogy itt lehetek, nagyon élvezem.

– Egyszer, még a gimnázium alatt megkérdeztem, miért lett pap. Akkor azt mondta, nem tudott jól kapálni… Most megkérdezem újra.

Isten hívott meg erre a feladatra. Mindannyiunk hivatástörténetében van egy titkos rész. Valami megfoghatatlan. Annyit mondhatok, hogy a végső döntés pillanatában azért határoztam el magam, mert azt éreztem, ebben bontakozik majd ki az életem, így leszek boldog.

– Sikerült? Boldog?

Igen. A legfontosabb, amit itt megélek, hogy szükség van rám mint papra, lelki vezetőre, atyára, a hivatásom minden szegmensére. Ennél több nem is kell ahhoz, hogy boldog legyek.

Robi atya munka közben

Robi atya munka közben

– Egyetemre jár, lelki vezető, miséket, temetéseket és esküvőket celebrál, rengeteg dolgot csinál. Hogyan tudja mindezt összeegyeztetni? Nem merül ki?

Szerencsére olyan munkatársak vesznek körül, akik sokat segítenek, tartják a frontot, amíg például az egyetemen vagyok. Emellett olyan hívek vannak körülöttem, akik oda mernek jönni, és megmondják: „Robi atya, nagyon rosszul nézel ki, pihenj egy kicsit.” Az előző félévben egy esti mise alkalmával egymástól függetlenül két anyuka is odajött hozzám, és hasonló mondatokkal próbáltak pihenésre bírni. Ezen persze nem sértődöm meg, inkább a törődést látom benne. Ilyenkor megfogadom a tanácsot, fél napra, egy napra bezárkózom, kinyomom a telefonom és pihenek kicsit. Mindenki más is elfárad, aki gyereket nevel, abban, aki mást dolgozik, abban, én meg itt fáradok el. De ez jó, mert azt jelenti, hogy csináltam valamit.

Kapcsolódó Cikkek

 • Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Francia rekorder darab a csabai színpadon

  Igazi világsiker premierjére készül a Békéscsabai Jókai Színház társulata. Bár a darabot csak április 6-tól láthatja a közönség, Seregi Zoltán színházigazgató már az évad kezdetekor ezt az előadást jelölte meg a talán legjobban várt alkotásként.

 • Kisdiákok nagy szavalása

  Kisdiákok nagy szavalása

  Harmincöt gyermek mérettette meg magát a kistérségi versmondóversenyen, amelyet már több éve a hódmezővásárhelyi Liszt Ferenc Ének-zenei Általános Iskola szervez meg.

 • Jön a Blues Brother show!

  Jön a Blues Brother show!

  Megtartották az olvasópróbáját a The Blues Brothers – The Hungarian show című produkciónak a Soproni Petőfi Színházban.