2018. július 22., vasárnap
Magdolna

Egyéb Sopron

Élen a cukorbetegség elleni küzdelemben

Sopron adott otthont az Országos Diabetes Világnap közelmúltban tartott rendezvényeinek. Ez is mutatja, hogy a városban komoly munka folyik, hogy visszafogják a cukorbetegség világszerte növekvő  arányát.

Sopronban is kiemelten fontos szerepet szánnak a cukorbetegség megelőzésének. A leghűségesebb városban nemrég rendezték az Országos Diabetes Világnapot, köszönhetően annak, hogy a Soproni Cukorbetegek Egyesületének tagjai remekül szerepeltek tavaly a tudásfelmérő teszten.
A közösség 1992-ben alakult, kezdetben klubként működött, majd 2005-től lett egyesület, szakmai irányítója dr. Simkó Emil háziorvos. A csapatot pedig több mint tíz éve Nagy Andrásné cukorbeteg vezeti hozzáértéssel, fáradhatatlanul.


Dr. Simkó Emil háziorvos szerint komolyan kell venni a cukorbetegséget Fotó: Kóczán Bálint

Dr. Simkó Emil háziorvos szerint komolyan kell venni a cukorbetegséget
Fotó: Kóczán Bálint

– Az egyesület létrehozásának és működésének célja, hogy legyen egy olyan civil szervezet városunkban, amelyik hasonló sorsú betegeket kapcsol össze. A tagok egymást támogathatják, kikérhetik egymás véleményét betegségükkel kapcsolatban, taníthatják betegtársaikat és megoszthatják egymással tapasztalataikat – mesélte az elnök. – Előadásokat hallgathatnak, a megszerzett tudásukkal megelőzhetik a szövődmények kialakulását és ezzel javítják életminőségüket.
Dr. Simkó Emil szerint fontos komolyan venni a cukorbetegséget, világszerte és Sopronban is sokakat érint és rendkívül alattomos tünetei vannak. – A betegség jelenleg hat-nyolcezer sopronit és közel 400 millió embert érint, ennek körülbelül tíz százaléka az úgynevezett fiatalkori 1-es típusú, inzulint igénylő, kilencven százaléka pedig az úgynevezett időskori, vagy 2-es típusú cukorbetegség. Ez utóbbi, azaz a 2-es típus kezdete sajnos egyre fiatalabb életkorban jelentkezik. Az ok egyértelműen hibás táplálkozásunkban és mozgásszegény életmódunkban van –emelte ki a háziorvos.
Nem lehet elmenni az elhízás mellett sem. – A világ „túlsúlyban van”. Ma Magyarországon csaknem félmillió cukorbeteg él, de csaknem ilyen nagyságrendű lehet a nem diagnosztizált betegek száma. A szűrés és mindaz, ami felállítja az embereket az asztal mellől, valamint ráveszi őket a mozgásra, sikerre vezethet. A korszerű táplálkozás és a mozgás minden gyógyszernél nagyobb hatékonyságú.

A rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a megelőzésben, vagy a betegség feltárásában Fotó: Soproni Gyógyközpont

A rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a megelőzésben vagy a betegség feltárásában
Fotó: Soproni Gyógyközpont

Hasonló véleményen van Nagy Krisztina dietetikus is. – A kezelés első pillére a táplálkozás. Az étrendet egyénre szabottan lehet megtervezni és kialakítani. A fő kérdések itt, hogy mit, hogyan elkészítve, milyen gyakorisággal, mekkora mennyiségben, mivel és melyik napszakban fogyasztjuk – nyilatkozta a szakember, aki szerint túlsúly esetén a testtömeg lépésről lépésre történő csökkentésével az egész anyagcserehelyzet javítható.
– A kezelés második pillére a rendszeres testmozgás. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha legalább fél órát intenzív tempóban mozgunk, úgy hogy az „meglihegtet” és meg is izzaszt. Ilyen például a gyors tempójú gyaloglás – emelte ki Nagy Krisztina, aki tisztázta, hogy nem segít az állapot rendezésében, ha valaki otthonában főz vagy takarít. Mozgás ugyan, de mégse olyan, mint az említettek.
– A harmadik pillér pedig a gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelés. Az inzulin nem súlyossági szintje a cukorbetegségnek. Csupán annyit jelent, hogy annak segítségével tudjuk megfelelő szinten tartani a vércukrot. A gyógyszer azonban önmagában semmit sem ér. Helytelen életmód esetén hatástalanná válik.


Az Országos Diabetes Világnap soproni rendezvényére szűrőkamion is érkezett Fotó: Kóczán Bálint

Az Országos Diabetes Világnap soproni rendezvényére szűrőkamion is érkezett
Fotó: Kóczán Bálint

Segítenek a kórházban
A dietetikushoz, vagyis a táplálkozástudományi szakemberhez bátran forduljon, bármilyen kérdése akad a cukorbetegséggel kapcsolatban. Ha hozzátartozója vagy saját maga érintett, időben elkezdett kezeléssel, korrekt ismeretek megszerzésével elkerülheti egészségének romlását, uralhatja állapotát.
A Soproni Gyógyközpontban elérhető dietetikai szolgálat segítségét bárki kérheti, időpont egyeztetése után. Telefonszám: 99/514-388.

 

Sopronban is ezreket érint a cukorbetegség
Egyes felmérések szerint Sopronban 6000-8000 lakost, Magyarországon mintegy 500 ezer embert érint a cukorbetegség. A világon csaknem 400 millió cukorbeteg él.

 

Ez lehet a valódi ok
A cukorbetegség kialakulásának oka a hibás táplálkozás és a mozgásszegény életmód lehet.

A diabetes világnapon külön helyszíneken hívták fel a figyelmet az egészséges életmódra Fotó: Kóczán Bálint

A Diabetes Világnapon külön helyszíneken hívták fel a figyelmet az egészséges életmódra
Fotó: Kóczán Bálint

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.