2018. március 23., péntek
Emőke

Egyéb Sopron

Élen a cukorbetegség elleni küzdelemben

Sopron adott otthont az Országos Diabetes Világnap közelmúltban tartott rendezvényeinek. Ez is mutatja, hogy a városban komoly munka folyik, hogy visszafogják a cukorbetegség világszerte növekvő  arányát.

Sopronban is kiemelten fontos szerepet szánnak a cukorbetegség megelőzésének. A leghűségesebb városban nemrég rendezték az Országos Diabetes Világnapot, köszönhetően annak, hogy a Soproni Cukorbetegek Egyesületének tagjai remekül szerepeltek tavaly a tudásfelmérő teszten.
A közösség 1992-ben alakult, kezdetben klubként működött, majd 2005-től lett egyesület, szakmai irányítója dr. Simkó Emil háziorvos. A csapatot pedig több mint tíz éve Nagy Andrásné cukorbeteg vezeti hozzáértéssel, fáradhatatlanul.


Dr. Simkó Emil háziorvos szerint komolyan kell venni a cukorbetegséget Fotó: Kóczán Bálint

Dr. Simkó Emil háziorvos szerint komolyan kell venni a cukorbetegséget
Fotó: Kóczán Bálint

– Az egyesület létrehozásának és működésének célja, hogy legyen egy olyan civil szervezet városunkban, amelyik hasonló sorsú betegeket kapcsol össze. A tagok egymást támogathatják, kikérhetik egymás véleményét betegségükkel kapcsolatban, taníthatják betegtársaikat és megoszthatják egymással tapasztalataikat – mesélte az elnök. – Előadásokat hallgathatnak, a megszerzett tudásukkal megelőzhetik a szövődmények kialakulását és ezzel javítják életminőségüket.
Dr. Simkó Emil szerint fontos komolyan venni a cukorbetegséget, világszerte és Sopronban is sokakat érint és rendkívül alattomos tünetei vannak. – A betegség jelenleg hat-nyolcezer sopronit és közel 400 millió embert érint, ennek körülbelül tíz százaléka az úgynevezett fiatalkori 1-es típusú, inzulint igénylő, kilencven százaléka pedig az úgynevezett időskori, vagy 2-es típusú cukorbetegség. Ez utóbbi, azaz a 2-es típus kezdete sajnos egyre fiatalabb életkorban jelentkezik. Az ok egyértelműen hibás táplálkozásunkban és mozgásszegény életmódunkban van –emelte ki a háziorvos.
Nem lehet elmenni az elhízás mellett sem. – A világ „túlsúlyban van”. Ma Magyarországon csaknem félmillió cukorbeteg él, de csaknem ilyen nagyságrendű lehet a nem diagnosztizált betegek száma. A szűrés és mindaz, ami felállítja az embereket az asztal mellől, valamint ráveszi őket a mozgásra, sikerre vezethet. A korszerű táplálkozás és a mozgás minden gyógyszernél nagyobb hatékonyságú.

A rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a megelőzésben, vagy a betegség feltárásában Fotó: Soproni Gyógyközpont

A rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a megelőzésben vagy a betegség feltárásában
Fotó: Soproni Gyógyközpont

Hasonló véleményen van Nagy Krisztina dietetikus is. – A kezelés első pillére a táplálkozás. Az étrendet egyénre szabottan lehet megtervezni és kialakítani. A fő kérdések itt, hogy mit, hogyan elkészítve, milyen gyakorisággal, mekkora mennyiségben, mivel és melyik napszakban fogyasztjuk – nyilatkozta a szakember, aki szerint túlsúly esetén a testtömeg lépésről lépésre történő csökkentésével az egész anyagcserehelyzet javítható.
– A kezelés második pillére a rendszeres testmozgás. A legjobb eredményt akkor érhetjük el, ha legalább fél órát intenzív tempóban mozgunk, úgy hogy az „meglihegtet” és meg is izzaszt. Ilyen például a gyors tempójú gyaloglás – emelte ki Nagy Krisztina, aki tisztázta, hogy nem segít az állapot rendezésében, ha valaki otthonában főz vagy takarít. Mozgás ugyan, de mégse olyan, mint az említettek.
– A harmadik pillér pedig a gyógyszeres és/vagy inzulinos kezelés. Az inzulin nem súlyossági szintje a cukorbetegségnek. Csupán annyit jelent, hogy annak segítségével tudjuk megfelelő szinten tartani a vércukrot. A gyógyszer azonban önmagában semmit sem ér. Helytelen életmód esetén hatástalanná válik.


Az Országos Diabetes Világnap soproni rendezvényére szűrőkamion is érkezett Fotó: Kóczán Bálint

Az Országos Diabetes Világnap soproni rendezvényére szűrőkamion is érkezett
Fotó: Kóczán Bálint

Segítenek a kórházban
A dietetikushoz, vagyis a táplálkozástudományi szakemberhez bátran forduljon, bármilyen kérdése akad a cukorbetegséggel kapcsolatban. Ha hozzátartozója vagy saját maga érintett, időben elkezdett kezeléssel, korrekt ismeretek megszerzésével elkerülheti egészségének romlását, uralhatja állapotát.
A Soproni Gyógyközpontban elérhető dietetikai szolgálat segítségét bárki kérheti, időpont egyeztetése után. Telefonszám: 99/514-388.

 

Sopronban is ezreket érint a cukorbetegség
Egyes felmérések szerint Sopronban 6000-8000 lakost, Magyarországon mintegy 500 ezer embert érint a cukorbetegség. A világon csaknem 400 millió cukorbeteg él.

 

Ez lehet a valódi ok
A cukorbetegség kialakulásának oka a hibás táplálkozás és a mozgásszegény életmód lehet.

A diabetes világnapon külön helyszíneken hívták fel a figyelmet az egészséges életmódra Fotó: Kóczán Bálint

A Diabetes Világnapon külön helyszíneken hívták fel a figyelmet az egészséges életmódra
Fotó: Kóczán Bálint

Kapcsolódó Cikkek

 • Világrekordért emeltek

  Világrekordért emeltek

  Debrecenben már advent idején elkezdődött a családok éve. Ebben az időszakban a programok elsősorban a családokat szólították meg, de a rendezőelv továbbra is ez maradt – hangsúlyozta Széles Diána alpolgármester.

 • Szakmák sztárjai versenyeznek

  Szakmák sztárjai versenyeznek

  A Dunaferr középiskola hat diákja, valamint a Lorántffy egy tanulója jutott be a Szakma Sztár Fesztivál verseny idei döntőjébe. Az előválogatók után a Dunaferrből az épület- és szerkezetlakatos, hegesztő, ipari gépész és karosszérialakatos szakok képviselői, a Lorántffyból pedig egy leendő fodrász jutott a fináléba.

 • Kőbánya hajóra szállt

  Kőbánya hajóra szállt

  Az eredetileg kőszállítóként is funkcionáló A38 hajó régóta az igényes zenét preferálók kedvelt helye.