EUR: 325,68 Ft
CHF: 279,69 Ft
2018. július 21., szombat
Dániel, Daniella

Egyéb Ózd

Emléktáblát avattak az elhurcoltak tiszteletére

Az Ózdi Német Nemzetiségi Önkormányzat november 26-án emléktáblát avatott a városi könyvtár falán a II. világháborút követően kényszermunkára elhurcoltak emlékére.

A 72 éve történt tragikus eseménysornak az idő múlásával egyre kevesebb a borzalmakat átélt tanúja, ám még vannak néhányan, akik el tudják mondani, milyen embertelen körülmények között kellett dolgozniuk a bányákban vagy a mocsarak lecsapolásakor.


Magyarországról 600 ezer embert hurcoltak el a Szovjetunióba „málenkij robotra”, a gyerekeket és az aggastyánokat sem kímélve. Legalább kétszázezren nem tértek vissza. Mindez a „demokrata” nagyhatalmak tudtával, hallgatólagos beleegyezésével történt.

Fotó: Lokál Képalá: Egyre kevesebb a túlélő - ülő sor jobb szélén É. Kovács László

 Egyre kevesebb a túlélő – ülő sor jobb szélén É. Kovács László /Fotó: Lokál

Erről az időszakról emlékeztek meg Ózdon, ahol Riz Gábor országgyűlési képviselő érzelmektől sem mentes beszédet mondott. Családjából édesapját és nagybátyjait is elhurcolták, annak ellenére, hogy soha nem volt a kezükben fegyver. Mindössze annyi volt a bűnük, hogy magyarok voltak, egy vesztes háború túlélői. Igazi nemzeti tragédia történt, amelynek túlélői egy életen át hurcolták magukkal a fizikai és lelki sebeket. Kifejtette: büszke rá, hogy annak a magyar parlamentnek a képviselője, amely november 25-ét az elhurcoltak emléknapjává nyilvánította.

A hadifoglyok egyike volt a 93 éves É. Kovács László, Gömörszőlős egykori polgármestere, a Magyar Kultúra Lovagja, aki részt vett az emléktábla-avatáson. Ő három és fél évet töltött kényszermunkán, orosz lágerekben.

Kapcsolódó Cikkek

 • Megtanultunk újraéleszteni

  Megtanultunk újraéleszteni

  Kollégánk, Fehér György nem csupán remek sportújságíró, de évekig mentősként is dolgozott. Újraélesztő tanfolyamán megtanultuk, mit kell tenni, ha netán olyan helyzetbe kerülnénk, hogy újra kellene éleszteni valakit, és megismertünk a félautomata újraélesztő készülék használatát is.

 • A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A lángos mellé bajnoki címet is kaptak

  A vártnál sokkal több nevezővel, remek hangulatban zajlott le szombaton a Balaton-átevezés, amelyet első alkalommal rendezett meg a Magyar Kajak-Kenu Szövetség (MKKSZ) és Fonyód közösen.

 • Példátlan magyar siker!

  Példátlan magyar siker!

  Óriási fieszta volt Debrecenben, hiszen a junior női válogatott világbajnok lett, nyolcadik meccsén is megőrizte veretlenségét az U20-as csapat, így a Norvégia elleni győzelem vébéelsőséget jelentett.

 • Kiállítások Izraelről

  Kiállítások Izraelről

  Július 10-én a Művészetek Házában két kiállítást nyitottak meg, amely a Babits Mihály Kulturális Központ és a Szekszárdi Magyar-Izraeli Baráti Társaság szervezésében Izrael állam függetlenségének 70. évfordulója alkalmából rendeznek.