EUR: 322,85 Ft
CHF: 275,90 Ft
2018. július 16., hétfő
Valter

Egyéb Ózd

Építészeti díj várományosa a MaNDA

Média Építészeti Díjra jelölték az ózdi Nemzeti Filmtörténeti Élménypark és a Digitális Erőmű épületét. Az elismerésre 91 épület és 67 terv pályázott, a legjobb hat közé bekerült az ózdi születésű Csontos Györgyi által tervezett két objektum is.

Idén 12. alkalommal hirdetett versenyt az Építészfórum, amely iránt nagy volt az érdeklődés. A bírálók értékelési szempontjai között szerepelt az örökség, a fenntarthatóság, a kézművesség, az átalakulás és a lakhatás. Az ózdi beruházás a legtöbb szempontnak megfelelt, hiszen olyan épületeket rekonstruáltak, amelyek egykor fontos funkciót töltöttek be a vasgyár működésében, majd funkciójukat veszítették. Ezek a műemlékcsarnokok a Magyar Nemzeti Digitális Archívum (MaNDA) központjának Ózdra telepítésével új feladatkört látnak el, és rajtuk keresztül megkezdődött az ipari zárványterület bevonása a város kulturális, szellemi életébe.


Fotó: Nagy Barbara Képalá: A "Fúvógépház" eredeti színében, stílusában látható

Fotó: Nagy Barbara
Képalá: A “Fúvógépház” eredeti színében, stílusában látható

 

A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal védelem alá helyezte a város jelentős értéket képviselő épületeit, és többet műemlékké nyilvánított. A rehabilitációra szoruló barnamezős területek fejlesztését az EU támogatja, így sikerült pályázni a városi múzeum felújítására, a digitális oktatóközpont és kiállítótér, valamint egy filmtörténeti élménypark és látványraktár megvalósítására. Ezek a beruházások a terület megújítási akciótervének első lépései.

Fotó: Nagy Barbara Képalá: Az Erőmű látványos esti megvilágításban

Fotó: Nagy Barbara
Képalá: Az Erőmű látványos esti megvilágításban

 

Csontos Györgyi elmondta, hogy a tervezéstől a befejezésig minden elemében speciális munkáról volt szó, mert alapvető szempontként kezelték, hogy a meglévő adottságokból kell kiindulni. Így alakítottak ki a patakmederből szabadtéri múzeumbejáratot, a közműalagutakból kiállítótereket, amelyekhez a hasznosítható törmeléket is felhasználták. Az emblematikus épületek – az „Erőmű” és a „Fúvógépház” – rekonstrukciójánál az építészeti stílusok megtartása mellett messzemenően törekedtek az új dizájn kialakítására. Így kapott az „Erőmű” szecessziós homlokzata speciális megoldásokkal „digitális imázst”. Lényegi szempontként kezelték az új és a régi épületek közötti formavilág, kontraszt elkülönítését a műemlék jelleg kiemelésének javára. A megépített értékekhez jól csatlakozik az ipari skanzen, amely szintén a „Kultúrgyár” része.  Az építészeti díjra jelölés mintegy az elvégzett munka értékelése.


Fotó: Lokál Képalá: A Filmtörténeti Élményparkot egyre többen keresik fel

Fotó: Lokál
Képalá: A Filmtörténeti Élményparkot egyre többen keresik fel

 

Fotó: Lokál Képalá: Az Erőmű hatalmas terme számos rendezvény helyszíne

Fotó: Lokál
Képalá: Az Erőmű hatalmas terme számos rendezvény helyszíne

Kapcsolódó Cikkek

 • Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Rosszul használják a parkolókat a Ligetsoron

  Egy év után befejeződött a Ligetsor felújítása. Az útszakaszon a teljes pályaszerkezetet cserélni kellett, az út alatt fekvő hatalmas, közel száz éves víznyomócsővel együtt.

 • Nagy értékek a kiskertekben

  Nagy értékek a kiskertekben

  Gyümölcstermesztés iránt érdeklődőknek tartottak nyílt napot a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Gyümölcstermesztési Kutatóintézetében, Érden, az Elvira majorban.

 • Két napig szólt az opera Perkupán

  Két napig szólt az opera Perkupán

  Egy elszármazott művész lokálpatriótaként segítette faluját abban, hogy nem mindennapi kulturális eseménnyel hívják fel a figyelmet a településre.