2018. július 17., kedd
Endre, Elek

Külföld

Fényes jövő vár az amerikai-magyar viszonyra

Dennis Ross amerikai republikánus képviselő szerint Donald Trump elnöksége idején erősödni fognak az amerikai-magyar kapcsolatok.

A washingtoni képviselőház magyar gyökerű politikusa az amerikai magyarok legnagyobb ernyőszervezete, az Amerikai Magyar Koalíció szokásos Mikulás-napi gálavacsoráján rövid beszédében hangsúlyozta az erős magyar-amerikai kapcsolatok fontosságát. Kijelentette, hogy “nincs jobb partnerünk a kelet-közép-európai térségben, mint Magyarország”.


Szólt az Európát sújtó migrációs problémáról, hangsúlyozva, hogy Orbán Viktor kormányfő “olyan vezetői képességekről tett tanúbizonyságot, amilyent régen láttunk”. Azt is hangsúlyozta: az egész világ felfigyelt arra, ahogyan Magyarország a migránsválságot kezelte.

A beszéd után a politikus az MTI-nek nyilatkozva elmondta: szerinte ma Európában az egyik legnagyobb probléma a migráció. Magyarország helyesen cselekedett, amikor kerítést épített, ellenőrizte a belépni akarókat, aztán követte az útjukat – hangsúlyozta.


Arra a kérdésre, hogy mi lehet a megoldás a migránsválságra, Dennis Ross kifejtette: kulcskérdés a szíriai konfliktus megoldása, addig pedig – tárgyalásokat követően – Törökországban és Jordániában kellene biztonságos átmeneti menekülttáborokat felállítani, hogy a konfliktus lezárása után a menekültek mielőbb hazatérhessenek. A szíriai konfliktus megoldásáig is kezelni kell a válságot, s ez azt jelenti, hogy erős ellenőrzésre – biometrikus ujjlenyomatra, dokumentumokra – van szükség – jelentette ki.

Hozzátette ugyanakkor: mindez nem azt jelenti, hogy az amerikaiakban vagy az európaiakban ne lenne együttérzés.

Dennis Ross szerint mindehhez erős vezető kell, s szerinte erre a legjobb példát Orbán Viktor szolgáltatta, hogy “képes volt ellenőrzése alatt tartani” a migrációt és az Európából érkező kritikák ellenére is cselekedett. “Ő volt az egyetlen, aki helyesen cselekedett, s ezzel valószínűleg megmentette Magyarországot a potenciális pusztítástól” – emelte ki. Dennis Ross szerint a magyar tapasztalatokból az Egyesült Államok is tanulhat.

Az amerikai elnökválasztás után várható magyar-amerikai viszonyt firtató kérdésre a floridai politikus kiemelte, hogy Donald Trump és Orbán Viktor bizonyosan jól együttműködik majd gazdasági és katonai téren. “Donald Trump megválasztásával fényesebb jövő vár az amerikai-magyar viszonyra” – jelentette ki a republikánus képviselő.

Az Amerikai Magyar Koalíció (HAC) idén ünnepli fennállásának huszonötödik évfordulóját. A pénteki gálavacsorán Andrea Lauer Rice, a szervezet alelnöke részletesen beszámolt az idei év eredményeiről – több tucat rendezvényéről és ösztöndíjairól -, Max Teleki pedig, aki tizenkét év óta elnöke a szervezetnek, összegezte mindazt, amit elnöksége éveiben a HAC a magyar kulturális örökség megőrzéséért tett. Teleki helyett mostantól Andrea Lauer Rice lesz a HAC-nak az elnöke, amelyet édesanyja, Lauer Edith alapított.

A gálavacsorán jelen volt mások mellett George Pataki, New York állam volt kormányzója, April Foley, az Egyesült Államok volt magyarországi nagykövete és a Magyar Kezdeményezés Alapítvány elnöke, Voisin Éva Kaliforniában élő operaénekesnő, Lee Edwards, a Kommunizmus Áldozatai Emlékalapítvány elnöke, Marion Smith történész, az emlékalapítvány igazgatója, és Magyarország több tiszteletbeli konzulja.

Kapcsolódó Cikkek

 • Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  Támogatják a román állam által megbírságolt önkormányzati vezetőket

  A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) megyei és területi szervezetei, önkormányzati és parlamenti képviselői szolidaritási alapot hoznak létre, hogy közösen támogathassák a román állam által megbírságolt székelyföldi önkormányzati vezetőket – közölte hétfői hírlevelében a szövetség.

 • Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Tizenkét újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül

  Amerikai tudósok 12 újabb holdat fedeztek fel a Jupiter körül, ezzel a Naprendszer legnagyobb bolygója holdjainak a száma 79-re emelkedett – jelentette be Scott Sheppard, a Carnegie Tudományos Intézet kutatója.

 • Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Hamis útlevelekkel akartak Németországba repülni a migránsok

  Az elmúlt három napban a görög rendőrség 48 migránst tartóztatott fel az Égei-tengeri Szantorini, Míkonosz, illetve Rodosz szigetek repülőterein, akik hamis útlevelekkel próbáltak felszállni Németországba, Dániába, Olaszországba, és más közép-európai országokba tartó légijáratokra – közölték a görög hatóságok kedden.

 • Új mérgeskígyó-fajt fedeztek fel Ausztráliában

  Új mérgeskígyó-fajt fedeztek fel Ausztráliában

  Egy eddig ismeretlen mérgeskígyó-fajt fedeztek fel a kutatók az északkelet-ausztráliai Queensland államban, ám a felfedezést beárnyékolja, hogy a helyi bányászat miatt a hüllő talán már most a kihalás szélén áll.